NewsΕλλάδαΕλληνική ΆμυναΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠολιτική

ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΕΘΝΙΚA ΕΠΙΚIΝΔΥΝΟΣ ο Κασσελάκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τις ασυναρτησίες για διεθνείς παρατηρητές στις ευρωεκλογές δίνει πάτημα στον Ερντογάν για βρόμικα παιχνίδια στη Θράκη με τη μουσουλμανική μειονότητα

Η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη πως πρέπει να διενεργηθούν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Όχι μόνο παρουσιάζει την Ελλάδα ως μια χώρα με αυταρχικό καθεστώς, αμφισβητώντας τις κατακτήσεις της 50χρονης δημοκρατίας της, αλλά το χειρότερο είναι ότι δίνει πάτημα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να παρέμβει στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι πρέπει να σταλούν Τούρκοι παρατηρητές στη Θράκη ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, προκειμένου να διασφαλιστούν δήθεν τα εκλογικά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας!

Ο καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα-Ο άλλος δρόμος και πρώην ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς μιλώντας στην «Political» εξηγεί πως οι δηλώσεις του Στέφανου
Κασσελάκη είναι ό,τι χρειαζόταν αυτή τη στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος για να κάνει τα πολιτικά του παιχνίδια στην ελληνική Θράκη. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν αποτελεί η πρόταση Κασσελάκη με την οποία επιμένει “στη διενέργεια εκλογών – και των ευρωεκλογών- με την παρουσία διεθνών παρατηρητών” καθώς η Τουρκία θα βρει πλέον την ευκαιρία να ζητήσει να αποστείλει η Άγκυρα Τούρκους παρατηρητές στη Θράκη, προκειμένου να διασφαλίσει δήθεν τα εκλογικά δικαιώματα της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Πολύ δε περισσότερο καθώς ο Ερντογάν εντελώς παράνομα ισχυρίζεται ότι στη Θράκη υπάρχει δήθεν τουρκική μειονότητα».

«Πολιτική γκάφα ολκής»

Στη συνέχεια ο κ. Μαριάς ανέφερε πως «η δήλωση αποτελεί μια πολιτική γκάφα ολκής από τον Στέφανο Κασσελάκη τη στιγμή που ακόμη και σήμερα στο επίσημο site του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και υπό τον τίτλο “Πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας” η Άγκυρα καταγγέλλει ότι το 1990 “εισήχθη τροποποίηση στον Εκλογικό Κώδικα στην Ελλάδα, μέσω της οποίας εφαρμόζεται το εθνικό όριο του 3% και για την εκλογή ανεξάρτητων υποψηφίων. Αυτό έχει περιορίσει την ικανότητα” της μουσουλμανικής μειονότητας “να στέλνει ανεξάρτητους εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο”». «Επιπλέον η Τουρκία διαμαρτύρεται γιατί στις ευρωεκλογές του 2014 το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ, αν και πήρε όπως υποστηρίζει 12% στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντούτοις δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή λόγω του εκλογικού ορίου του 3%, το οποίο πάντα σύμφωνα με την Άγκυρα δήθεν περιορίζει τη δυνατότητα της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας να εκλέγει πλέον ανεξάρτητους βουλευτές είτε στην ελληνική Βουλή είτε στην Ευρωβουλή.

Περαιτέρω η Άγκυρα επισημαίνει ότι έτσι τα μέλη της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας αναγκάζονται δήθεν να υποβάλλουν υποψηφιότητα για βουλευτές μέσα από τα “κυρίαρχα πολιτικά κόμματα”», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαριάς υπογράμμισε επίσης: «Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι ο ανεξάρτητος εκλογικός συνδυασμός Εμπιστοσύνη που ιδρύθηκε το 1989 επίσης από τον Σαδίκ είχε προσφύγει μέσω δύο υποψηφίων του το 1993 ενώπιον του Εκλογοδικείου ζητώντας την ακύρωση εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά τις τότε εθνικές εκλογές με τον ισχυρισμό ότι έπρεπε να εκλεγεί ο υποψήφιος του συνδυασμού της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας Εμπιστοσύνη, μιας και το εκλογικό όριο του 3% οδηγούσε σε δήθεν δυσμενή μεταχείριση της αναγνωρισμένης με τη σύμβαση της Λωζάννης θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στον νομό Ροδόπης. Η ένσταση αυτή του εν λόγω εκλογικού συνδυασμού του Σαδίκ απορρίφθηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 11/1994 απόφασή του».

«Η συνέχεια λοιπόν επί της οθόνης με την Άγκυρα να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία να αξιοποιήσει κατά το δοκούν την πολιτική γκάφα ολκής του Στέφανου Κασσελάκη για διεθνείς παρατηρητές κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 αλλά και τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές», κατέληξε ο κ. Μαριάς.

«Μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες»

Επίσης, ο έμπειρος διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μίλησε στην «Political», τονίζοντας πως οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να βάλουν τη χώρα σε αχρείαστες περιπέτειες. «Κατ’ αρχάς να πούμε ότι δεν είθισται σε ώριμες δημοκρατίες να υπάρχει παρουσία διεθνών παρατηρητών για τις εκλογές.

Με τον λόγο, δηλαδή, της παρακολούθησης και όχι απλά της συμμετοχής. Δεν προσκαλούν κόμματα αντιπολίτευσης σε ώριμες δημοκρατίες ειδικά σε χώρα-μέλος της ΕΕ», ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων. «Το δεύτερο είναι πάρα πολύ σημαντικό: λόγω της κακής δράσης κάποιων στη μειονότητα, οι οποίοι δεν είναι βέβαια πολλοί, μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα. Μπορεί να δημιουργήσουν θέματα από εκεί που δεν υπάρχουν. Γενικώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως άλλοθι ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εκλογές στην Ελλάδα. Να πουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει αμφιβολίες για το πώς διεξάγονται οι εκλογές».

Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι οι Τούρκοι «μπορούν μέχρι και να στήσουν σκηνικά σε τμήμα της μειονότητας για να δημιουργήσουν ζητήματα για να αναδείξουν δήθεν θέματα παραβίασης δικαιωμάτων της μειονότητας. Κατά την άποψή μου ήταν ατυχής πρωτοβουλία του Κασσελάκη που μπορεί να μας βάλει σε αχρείαστες περιπέτειες».

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button