NewsΕνδιαφέρονταΕπικαιρότηταΟικονομία

Ακρίβεια: «Ζαλίζουν» οι τιμές στα ράφια – Σε γαλακτοκομικά, ψωμί και κρέας οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις

Ακρίβεια: Περιθώριο για πρόσθετα μέτρα άφησε η κυβέρνηση

Το κόκκινο βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων στα ράφια ενώ δεν διαφαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης στα βασικά είδη και βεβαίως το πρόβλημα δεν μπορεί να ανασχεθεί ούτε με το καλάθι του νοικοκυριού, ούτε με το market pass, ούτε με τα έκτακτα επιδόματα.

Έτσι ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 7% για τον Ιανουάριο, ο δείκτης που αφορά τα είδη διατροφής τρέχει με ρυθμό 15,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα γαλακτοκομικά και αυγά με ποσοστό 25%, έλαια-λίπη 23,1%, κρέατα 19,3%, ψωμί – δημητριακά 18,6% και καφές-κακάο-τσάι αλλά και λαχανικά με αύξηση 10,9%.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση (Ιανουάριος 2023 προς Ιανουάριο 2022) καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε:

  • Ψωμί και δημητριακά 18,6%,
  • Κρέατα- γενικά (19,3%),
  • Ψάρια- γενικά (2,5%),
  • Γαλακτοκομικά και αυγά (25%),
  • Έλαια και λίπη (23,1%),
  • Φρούτα- γενικά (1,2%),
  • Λαχανικά- γενικά (10,9%),
  • Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (9,2%),
  • Λοιπά τρόφιμα (15,6%),
  • Καφέ- κακάο- τσάι (10,9%),
  • Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (7,8%)
  • Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (7,6%).

Κόστος παραγωγής

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το κόστος παραγωγής  παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, συνεχίζει να ανεβαίνει, κάτι που θα αποτυπώνεται στις τιμές στο “ράφι” με μια χρονοκαθυστέρηση μηνών.

Έτσι, άνοδο 11% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 23,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Καλάθι Νοικοκυριού -Market Pass

Στο καλάθι του νοικοκυριού αναμένεται να μπουν κι άλλα τρόφιμα, όπως τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια), το ολόκληρο κοτόπουλο, τα λευκά τυριά, το μοσχάρι και τα αναψυκτικά, ενώ από την επόμενη Τετάρτη 22/2 αναμένεται και το καλάθι της Σαρακοστής, το οποίο θα περιέχει νηστίσιμα προϊόντα. Τέλος, το market pass ανοίγει για αιτήσεις στο τέλος της άλλης βδομάδας.

Περιθώριο για νέα μέτρα

Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση των νέων δράσεων στήριξης των νοικοκυριών ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος δεν έχει εξαντληθεί οπότε μπορεί να υπάρξουν και πρόσθετες παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες.

«Κρατήθηκε μια εφεδρεία για αντιξοότητες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ιδίως με δεδομένο ότι διανύουμε μια χρονιά στην οποία θα γίνουν και εκλογές, ενώ υπάρχουν, ακόμη, μεγάλες διεθνείς αβεβαιότητες» σημείωσε ο υπουργός.

Τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης δίνουν και παίρνουν με επικρατέστερα την επιταγή ακρίβειας για το Πάσχα και την παράταση του Market Pass και μετά τον Ιούνιο.

«Κόψτε ακόμη και τον καφέ» – Σοκάρει αμερικανική έρευνα

Η πρόταση της Wall Street Journal στους Αμερικανούς πολίτες προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων είναι απλή: Τους καλεί να «κόψουν το πρωϊνό».

«Ας πίνουν απλώς ένα φλιτζάνι καφέ, αλλά καβουρδισμένο, όχι στιγμιαίο. Οι τιμές του καβουρδισμένου καφέ μειώθηκαν κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, αλλά ο στιγμιαίος καφές αυξήθηκε κατά 3,6% μηνιαία»…λέει η έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα της Wall Street Journal, αρκετά βασικά είδη που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά στο πρωινό τους γεύμα, είδαν απότομες αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των super market, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στη χώρα μας. Για παράδειγμα, οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν 8,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και αυξήθηκαν κατά 70,1% τον περασμένο χρόνο, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό από το 1973.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα για να εξηγήσει το κύμα της ακρίβειας εξηγεί πως το θανατηφόρο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στην ιστορία έχει καταστρέψει τα κοπάδια πουλερικών σε όλες τις ΗΠΑ, εκτοξεύοντας την τιμή των αυγών.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυγών στις ΗΠΑ ήταν 29% χαμηλότερα την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2022 σε σχέση με τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το USDA.

Οι κατεψυγμένοι, μη ανθρακούχοι χυμοί και τα ποτά —κατηγορία που περιλαμβάνει τον κατεψυγμένο χυμό πορτοκαλιού— αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η ετήσια αύξηση 12,4% είναι η υψηλότερη σε πάνω από μια δεκαετία.

Τα δημητριακά πρωινού αυξήθηκαν επίσης, πιο συγκρατημένα τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα—μόλις 0,4%—αλλά οι τιμές στην κατηγορία αυξήθηκαν κατά 15% σε ένα χρόνο, εν μέρει λόγω των αυξημένων παγκόσμιων τιμών των σιτηρών που προέκυψαν από διακοπές που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Wall Street Journal προτείνει στους Αμερικανούς πολίτες «να σταματήσουν να τρώνε πρωινό».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button