NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνία

«Ο αετός πεθαίνει στον αέρα» – Συγκλόνισε η μητέρα του υποσμηναγού Τουρούτσικα.

«Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα» - Δάκρυσαν Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου, Χαρδαλιάς - «Πέθανε όπως ήθελε, νέος, γεμάτος Ελλάδα», είπε ο πατέρας του

Ράγισε τις καρδιές όλων των Ελλήνων η μητέρα του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα με τον επικήδειό λόγο της στη μνήμη του άτυχου γιου της, που βρήκε τον θάνατο κατά τη συντριβή του μοιραίου Φάντομ. Σήμερα η αρκαδική γη άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί τον πιλότο μας.

Στη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Τριπόλεως, τη στιγμή που η μητέρα αποχαιρετούσε τον γιό της, οι παρευρισκόμενοι – μεταξύ τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Νίκος Χαρδαλιάς – βούρκωσαν, μη μπορώντας να κρύψουν τη βαθιά συγκίνησή τους.

«Συλλυπητήρια στη μητέρα του Στάθη που περνάει τα ίδια με εμένα.
Ευχαριστώ όλους που είναι στο πλευρό μας στο μαρτύριο που περνάμε.
Δυστυχώς έφυγες από κοντά μου τόσο νωρίς.
Μάριε, αγόρι μου γλυκό, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει. Δεν παραπονιόσουν ποτέ, αξιοπρεπής, δοτικός σε όλους, ήσουν ο γιος που ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος φίλος, ο καλύτερος αδερφός, ο καλύτερος σύντροφος.
Από μικρός ονειρευόσουν να γίνεις πιλότος, λάτρευες την ταχύτητα, τα αυτοκίνητα, τις μηχανές, τα αεροπλάνα.
Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας, ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. Όλη η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπο σου και φωνάζει “αθάνατος”.
Εσύ και ο Στάθης δεν θα ξεχαστείτε ποτέ.
Για εμένα ήσουν, είσαι και θα είσαι το παιδί μου, ο άγγελός μου.
Θα αφιερώσω δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη, σε όλους τους πιλότους που χάθηκαν και σε αυτούς που θα συνεχίσουν να πετάνε: “Ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός, της απονιάς όταν τον βρίσκει η σφαίρα, τον αγκαλιάζει ο ουρανός”.
Καλό ταξίδι, καλό Παράδεισο.
Ο γιος μου πέθανε υπέρ πατρίδος.
Αθάνατος».

«Το παιδί μου έφυγε από κοντά τόσο νωρίς. Μάριε αγόρι μου, αστέρι της ψυχής μου, πάντα χαμογελαστός, ποτέ δεν με είχες στεναχωρήσει για ποτέ και για τίποτα. Αξιοπρεπής και εργατικός, δοτικός σε όλους. Ήσουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Ο καλύτερος αδελφός για τα αδέρφια σου. Ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Έγινες ο Ίκαρος της καρδίας μας, ο ήρωας που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε» ανέφερε στον επικήδειό της.

Και συνέχισε: «Όλη η Ελλάδα φωνάζει αθάνατος. Για μένα ήσουν και θα είσαι το παιδί μου. Ο άγγελός μου που θαύμαζα. Και πόσο να ήξερες πόσο θα μου λείψεις. Και τέλος, δύο στίχους στον Μάριο, στον Στάθη και τους πιλότους που χάθηκαν: ο αετός πεθαίνει στον αέρα, ελεύθερος και δυνατός. Καλό ταξίδι αγόρι μου γλυκό, καλό παράδεισο αστέρι και όσο θα αναπνέω δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ, πέθανε υπέρ πατρίδος. Αθάνατος».

«Πέθανε όπως ήθελε, νέος και γεμάτος Ελλάδα»

«Λύγισε» εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο και ο πατέρας του υποσμηναγού. Φανερά καταβεβλημένος και με δάκρυα στα μάτιαο πατέρας του υποσμηναγού, Κώστας, εκφώνησε τον επικήδειο λόγο για τον γιο του.

«Πώς ένας αθυρόστομος σαν και μένα γέννησε ένα παιδί σαν τον Μάριο; Ως φαρμακοποιός πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος στο DNA, δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Ο Μάριος σαν νέος άνθρωπος είχε καταφέρει να εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Υπήρχε μόνο το εμείς. Δεν ήθελε να πάει ταξίδια στο εξωτερικό. Πέρσι μου ζήτησε να πάμε στις ΗΠΑ για τον αδερφό του. Όπως μου έλεγε όταν τον ρωτούσα για τον μισθό του μου έλεγε η Ελλάδα δεν χρωστάει, εγώ της χρωστάω. Το παρήγορο είναι ότι πέθανε όπως ήθελε, νέος και γεμάτος Ελλάδα. Καλό σου ταξίδι αγάπη μου».

Μήνυμα στους Rula Manti

 

Ύστατο χαίρε: Στην αγκαλιά της αρκαδικής γης ο υποσμηναγός Τουρούτσικας

 

 

 «Αθάνατος!» - Δείτε live το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα

 

 

 «Αθάνατος!» - Δείτε live το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα

 

 

«Αθάνατος!» - Δείτε live το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα
«Αθάνατος!» - Δείτε live το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και συμφοιτής του 29χρονου εκφώνησε επικήδειο για τον υποσμηναγό Τουρούτσικα λέγοντας: «Αξέχαστε Μάριε-Μιχαήλ, κανείς πόνος δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που βιώνουμε εδώ η οικογένεια οι συνάδελφοι και οι φίλοι σου. Η είδηση του θανάτου γέμισε με θλίψη.

Στάθηκες ως θαυμάσιος άνθρωπος και συνεργάτης ενώ παράλληλα ήσουν υπόδειγμα τέκνου. Αείμνηστε Μάριε-Μιχαήλ η μοίρα σου έκοψε πρόωρα το νήμα της ζωής αφήνοντας κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία. Εμείς θρηνούμε και πενθούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον γιο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι.

Η οικογένειά σου που σε στήριζε και σε καμάρωνε χάνει ξαφνικά ένα τέκνο που ξεχώριζε. Την Δευτέρα πέρασες στην αιωνιότητα και στην ιστορία. Την αγάπη μας την είχες και θα την έχεις για πάντα. Η οικογένεια σου και τα στελέχη της ΠΑ θα σε διαφυλάσσουν στη μνήμη τους. Η πατρίδα σε κατατάσσει στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της».

Παρουσία του πρωθυπουργού, της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού ΓΕΑ τελείται στην Τρίπολη η κηδεία του συγκυβερνήτη Υποσμηναγού του μοιραίου F-4 Phantom, Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

 

 «Αθάνατος!» - Δείτε live το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα

 

Στην εξόδιο ακολουθία βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον πρώην ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και τον τομεάρχη ‘Αμυνας του κόμματος Θοδωρή Δρίτσα .

 

 «Αθάνατος!» - Δείτε live το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα

 

Σε βαθύ πένθος η χώρα για τους δυο πιλότους – Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας

Σε βαθύ πένθος έχει βυθιστεί η χώρα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και την επιβεβαίωση του θανάτου και του κυβερνήτη του μοιραίου Φάντομ, Σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, μόλις 31 ετών.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι ανακοίνωση του ΓΕΑ η οποία γνωστοποιούσε και τον θάνατο του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών.

 

 «Αθάνατος!» - Δείτε live το «ύστατο χαίρε» στον υποσμηναγό Τουρούτσικα

 

Τραγικές φιγούρες οι οικογένειες και των δύο στρατιωτικών που δεν μπορούν να πιστέψουν πως οι δύο άνδρες έφυγαν τόσο ξαφνικά από τη ζωή.

Στο χωριό του, το Πικέρνι Αρκαδίας, όπου θα τελεστεί σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 10:30 π.μ. στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία η κηδεία του συγκυβερνήτη, ο πονος είναι βουβός. Κανείς δεν μπορεί ακόμα να πιστέψει πως το χαμογελαστό παιδί του ο Μάριος, πέταξε για πάντα στους ουρανούς που τόσο αγαπούσε.

Τραγικές φιγούρες αυτές τις τρεις μέρες οι γονείς του Μάριου. Όσο ρεαλιστές κι αν προσπαθούν να είναι, όσο ψύχραιμοι και νηφάλιοι, ο πόνος είναι αβάσταχτος για τον χαμό του μόλις 29 ετών παιδιού τους.

Όλοι στην περιοχή μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον Μάριο. Άριστος μαθητής, άψογος χαρακτήρας, λάτρευε τον τόπο του και τους συντοπίτες του. Γι’ αυτό και σήμερα αναμένεται να δώσουν το «παρών» στο ύστατο χαίρε σε ένα παιδί που τίμησε την Αρκαδία, την ελληνική σημαία, την Πολεμική Αεροπορία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την πατρίδα.

Στην κηδεία θα παρευρεθούν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, τιμώντας τον ήρωα Ίκαρο που έφυγε τόσο πρόωρα.

Το «παρών» φυσικά θα δώσει και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, οι οποίοι θυμίζουμε πως και την Τρίτη βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Τουρούτσικα, ενώ την Τετάρτη μετέβησαν και στο Κάτω Νευροκόπι για να εκφράσουν τη συμπαράσταση ολόκληρης της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων στους γονείς του Μάριου Τουρούτσικα.

Η κηδεία του κυβερνήτη, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη θα τελεστεί την Παρασκευή στο Νευροκόπι Δράμας, παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Αντιπτέραρχοι οι δύο πιλότοι του Phantom

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε να αποδώσει την μέγιστη τιμή στους αδικοχαμένους πιλότους του μοιραίου F-4 Phantom.

Kατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) σε έκτακτη – δια περιφοράς συνεδρίασή του χθες το απόγευμα αποφάσισε την προαγωγή του 31χρονου Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του 29χρονου Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στον τιμητικό βαθμό του Αντιπτεράρχου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπέγραψε αργά το απόγευμα την σχετική απόφαση, η οποία εν συνεχεία υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικυρώνει και τυπικά την τιμητική προαγωγή.

Τόσο στην κηδεία του 29χρονου Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, που είναι σήμερα στην Τρίπολη όσο και στου 31χρονου Ευστάθιου Τσιτλακίδη αύριο στο Νευροκόπι, θα προσφωνηθούν με τον βαθμό του Αντιπτεράρχου.

Η απόφαση να τους απονεμηθεί ο μέγιστος βαθμός δείχνει και την έμπρακτη αναγνώριση της υπηρεσίας τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ οι οικογένειές τους θα λάβουν όλα τα προβλεπόμενα σαν να αποστρατεύονταν ως Αντιπτέραρχοι εν ζωή.

Το χρονικό της πτώσης

Η άσκηση που κατέληξε σε τραγωδία ξεκίνησε στις 10.15 το πρωί της Δευτέρας με την απογείωση, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, των δύο μαχητικών αεροσκαφών F-4 Phantom.

Σύμφωνα με το ιδιαίτερα απαιτητικό σενάριο της άσκησης οι πιλότοι έπρεπε να εκτελέσουν χαμηλή πτήση με ελιγμούς στα μόλις 300 πόδια. Για 15 λεπτά τα δύο μαχητικά πετούσαν χαμηλά στα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας με πολύ υψηλές ταχύτητες.

Στις 10:30, το στίγμα του ενός αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ. Αμέσως ξεκίνησε άσκηση έρευνας και διάσωσης με δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας ένα του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του λιμενικού.

Τα συντρίμια του μαχητικού εντοπίστηκαν γρήγορα. Το αεροσκάφος φάνηκε να έχει διαλυθεί εντελώς από τη βίαιη πρόσκρουση στη θάλασσα.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού έχουν ενημερωθεί οι δικοί του, ανακοινώθηκε επίσημα πως ο συγκυβερνήτης του μαχητικού, ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας, έχει χάσει τη ζωή του.

Σήμερα Τετάρτη (1-2), ήρθε και η δεύτερη μοιραία ανακοίνωση του ΓΕΑ για τον θάνατο του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Τα αίτια της συντριβής του Phantom F4

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το μαχητικό πετούσε σε χαμηλό ύψος στο πλαίσιο άσκησης, με τον αεροναυπηγό Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη να δηλώνει χθες πως «Πετούσαν σε χαμηλό ύψος, πρακτικά στην επιφάνεια του εδαφικού ανάγλυφου – εάν πρόκειται για ξηρά – ή της θάλασσας. Ο λόγος είναι προφανής: αποφεύγεις τα εχθρικά ραντάρ. Αυτά τα αεροπλάνα διεισδύουν στην εθνική ενδοχώρα, είναι αεροπλάνα κρούσης και θα περάσουν απαρατήρητα για να φτάσουν στον στόχο τους και να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Όλοι οι αεροπόροι εκπαιδεύονται σαν να είναι πόλεμος, ώστε αύριο το πρωί εάν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν τη δύσκολη και βαριά εκπαίδευση για να πολεμήσουν».

Ο κ. Καραϊωσηφίδης δήλωσε πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά όσον αφορά τα αίτια της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους, χωρίς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να οφείλεται σε τεχνική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος. «Τα τρία προηγούμενα περιστατικά Phantom δεν είχαν βλάβη, ήταν η δυσκολία της χαμηλής πτήσης που δίνει ελάχιστα περιθώρια στον πιλότο να αντιδράσει εάν γίνει κάτι. Για να σωθεί ένα πλήρωμα ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει εκτινασσόμενο κάθισμα. Τα εκτινασσόμενα καθίσματα είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν ακόμα και με μηδενική ταχύτητα και ύψος, εκτινάσσουν τον χειριστή σε ασφαλές ύψος και τον απομακρύνουν από το αεροπλάνο για να ανοίξει το αλεξίπτωτο. Εξαρτάται, όμως, από το ύψος της πτήσης και κυρίως της στάσης του αεροπλάνου», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πιθανό είναι το σενάριο να μην πρόλαβαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του Phantom να εκτιναχθούν ή ακόμα και να ξεκίνησαν τη διαδικασία και να μην ήταν επιτυχής

 

Πηγή: vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button