NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΚόσμος

Η Ευρώπη σε άνοιξη, οι ΗΠΑ στην κατάψυξη:

Στους 22 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Ευρώπη, στο -50 στην Αμερική - Εκπέμπουν SOS οι ειδικοί για την κλιματική αλλαγή και τα πρωτόγνωρα φαινόμενα

Την ώρα που η Ευρώπη απολαμβάνει τις ήμερες των Χριστουγέννων με πρωτοφανή καλό καιρό, δίπλα στη θάλασσα και μακριά από τα χιονοδρομικά κέντρα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμα και στους 22 βαθμούς, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν θαφτεί από το χιόνι στους -50 βαθμούς Κελσίου και με τη θερμοκρασία μάλιστα να πέφτει 15 ολόκληρους βαθμούς μέσα σε 3 λεπτά.

Μέσα σε μία μέρα δηλαδή, οι δύο ήπειροι είχαν διαφορά 72 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι ειδικοί βλέποντας αυτά τα αντίθετα καιρικά φαινόμενα. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι άμεσες αν δεν αλλάξει η εικόνα τους επόμενους μήνες του χειμώνα.

Οι Ιταλοί μετεωρολόγοι θεωρούν και τα δύο φαινόμενα ακραία, καθώς στη Βόρεια Αμερική οι συνθήκες που επικρατούν θα θυμίζουν Αρκτική, ενώ στην Ευρώπη θα υπάρξει μία ασυνήθιστη θερμοκρασιακή ανωμαλία για τα δεδομένα της εποχής που θα ανεβάσει τον υδράργυρο πολύ πιο πάνω από τον μεσοπρόθεσμο μέσο όρο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται για παράδειγμα σε τμήματα της Σικελίας ο υδράργυρος να σπάσει το φράγμα των 25 βαθμών κελσίου, παρότι είμαστε στο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου.

Μία ασυνήθιστη εδραίωση ενός πεδίου υψηλών πιέσεων στη λεκάνη της Μεσογείου για τα δεδομένα της εποχής επισημαίνουν στις προβλέψεις τους οι Ιταλοί Μετεωρολόγοι, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ilmeteo.it, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οποιαδήποτε πιθανότητα αλλαγής στο σκηνικό του καιρού μέχρι και τα Θεοφάνεια.

Αντιθέτως ο καιρός θα θυμίζει περισσότερο Απρίλιο παρά Δεκέμβιο όχι μόνο στην Ιταλία και τις Βλακανικές χώρες αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Εκπέμπουν SOS οι επιστήμονες

Ό,τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στη βόρεια Αμερική, συμβαίνει μια φορά στα 60 χρόνια, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα εάν το κλίμα αποσταθεροποιηθεί πλήρως.

“Είναι κρίσιμο μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχουμε και κρύα και βροχές και κυρίως χιονιά γιατί αν μείνουμε σε αυτήν την κατάσταση θα είναι πραγματικά άσχημο το αποτέλεσμα για την επόμενη περίοδο. Έχουμε μπροστά μας δύο χειμωνιάτικους μήνες που ευελπιστούμε ότι θα έχουμε χιονοπτώσεις στα ελληνικά βουνά“, λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Δραματική είναι η εκτίμηση των επιστημόνων και για τα αποτελέσματα από την άνοδο στη στάθμη της θάλασσας, αφού μέχρι το 2050 προβλέπουν πως θα εξαφανιστούν αμμώδεις παραλίες της χώρας μας.

“Τεράστιες ξηρασίες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, είναι διάφορα σενάρια τα οποία τα μελετούμε, αλλά με κανένα τρόπο δε θέλουμε να τα δούμε”.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, υπάρχει μια ισορροπία στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη μια πλευρά του πλανήτη και σε αυτές που υπάρχουν στο άλλο μισό. Με απλά λόγια, όταν στο ένα άκρο της Γης υπάρχει καλοκαιρία, στο άλλο σημειώνονται άσχημες και καταστροφικές καιρικές συνθήκες, για να διατηρείται η ισορροπία στα βαρομετρικά χαμηλά.

“Σίγουρα είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός που έχουμε αυτά τα ακραία φαινόμενα σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Δείχνουν ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ, μας χτυπάει την πόρτα και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

 

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button