NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΚόσμος

«Γεια σας, είμαι η Γιούλια Ναβάλναγια»

Θα καταφέρει η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι να ενώσει την διασπασμένη ρωσική αντιπολίτευση και να βάλει τέλος στην 23χρονη παντοκρατορία του Πούτιν; πριν 2 ώρες

Όταν το 2020 ο Αλεξέι Ναβάλνι βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο του Όμσκ στη Ρωσία δηλητηριασμένος με το νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ, οι γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου περίμεναν να υπογράψουν τον θάνατο του.

Η Γιούλια Ναβάλναγια δεν σκόπευε όμως να χάσει τον σύζυγο της, αν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, γι’ αυτό και ταξίδεψε στη ρωσική πόλη απείλησε Θεούς και δαίμονες και έστρεψε τόσους πολλούς εξωτερικούς προβολείς από το εξωτερικό πάνω της, που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτρέψει τη μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι στη Γερμανία για να λάβει την απαιτούμενη θεραπεία, που του έσωσε τελικά τη ζωή.

«Ήταν ατρόμητη και αποφασισμένη, γι’ αυτό και ο Αλεξέι επανήλθε στην αντιπολιτευτική του δράση πιο δυνατός από ποτέ», σχολιάζει στον Guardian η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος του εκλιπόντος πολιτικού ακτιβιστή.

Η ίδια η Γιούλια Ναβάλναγια δεν ήθελε ποτέ να βρίσκεται στο προσκήνιο. Από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, στα 22 τους μόλις χρόνια, επέλεξε, παρότι και οι δυο τους είχαν τα ακαδημαϊκά διαπιστευτήρια, για μεγάλες καριέρες -εκείνος με το πτυχίο της νομικής και εκείνη με τις σπουδές της στη διεθνή οικονομία- να μείνει ένα βήμα πίσω του και να τον στηρίξει στον μεγάλο αγώνα του να καταστήσει τη Ρωσία μια ελεύθερη χώρα ως γραμματέας και βοηθός του.

 

navalni, ναβαλνι, αλεξει ναβαλνι, ναβάλνι, ναβαλνι αλεξει, ναβαλνι συζυγος, συζυγος ναβαλνι

 

«Γροθιά στην καρδιά»

Ο θάνατος του, είτε με μια γροθιά στην καρδιά, όπως ειπώθηκε, είτε πάλι με νόβιτσοκ, όπως εκτιμάται, την περασμένη Παρασκευή στις διαβόητες σκληρές φυλακές Πολικός Λύκος της Σιβηρίας, την υποχρέωσαν να αλλάξει στάση, να βγει μπροστά, να ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει το έργο του νεκρού συζύγου της και να καλέσει όλους τους Ρώσους να σταθούν στο πλευρό της.

Η Γιούλια Ναβάλναγια δεν έκρυψε και πάλι τα λόγια της και από τη Λιθουανία, όπου βρίσκεται μαζί με τα δύο παιδιά τους, κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι είναι ο δολοφόνος του συζύγου της.

Όπως αποκάλυψε ο Σεργκέι Γκουριέφ, καθηγητής οικονομικών και στενός φίλος των Ναβάλνι, το ζευγάρι είχει συζητήσει πολλές φορές τι θα συνέβαινε, στην περίπτωση που ο Αλεξέι δεν κατάφερε να ξεφύγει των διωκτών του ξανά. Η Γιούλια, βέβαια, ήλπιζε ότι η τύχη τους δεν θα εξαντλούνταν τόσο σύντομα και έτσι άδικα.

Στο 9λεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, φανερά καταβεβλημένη προχώρησε τα σχέδια τους με τα εξής λόγια: «Θέλω να ζήσω σε μια ελεύθερη Ρωσία, θέλω να οικοδομήσω μια ελεύθερη Ρωσία» ανέφερε στο βίντεο με τίτλο: «Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι». «Σας προτρέπω να σταθείτε δίπλα μου. Σας ζητώ να μοιραστείτε την οργή μαζί μου. Οργή, οργή, μίσος απέναντι σε αυτούς που τόλμησαν να σκοτώσουν το μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μια όμορφη ιστορία

Γεννημένη το 1976 στη Μόσχα, από έναν επιστήμονα με μεγάλο κύρος, τον Μπόρις Αμπροσίμοφ, και μια δημόσιο υπάλληλο, η Γιούλια Ναβάλναγια σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε στον τραπεζικό τομέα, προτού αποφασίσει να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών τους, της 19χρονης σήμερα Ντάρια και του 16χρονου Ζαχάρ. Τον έρωτα της ζωής της, όπως είχε αποκαλέσει πολλές φορές δημόσια τον Αλεξέι, τον γνώρισε σε διακοπές στην Τουρκία το 1998 και τον παντρεύτηκε δύο χρόνια αργότερα, σχολιάζοντας πολύ μετά σε συνέντευξη της ότι «εγώ δεν παντρεύτηκα έναν υποσχόμενο δικηγόρο ή έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης. Παντρεύτηκα έναν νέο άνδρα με το όνομα Αλεξέι».

 

navalni, ναβαλνι, αλεξει ναβαλνι, ναβάλνι, ναβαλνι αλεξει, ναβαλνι συζυγος, συζυγος ναβαλνι

 

Γρήγορα όμως το άστρο εκείνου έλαμψε αλλάζοντας δραματικά την κοινή ζωή τους, τόσο όταν ο Ναβάλνι έγινε ο βασικός αγωνιστής κατά της διαφθοράς του ρωσικού καθεστώτος, μπροστάρης της περιβόητης ομάδας της πλατείας Μπολοτνάγια, από την οποία σήμερα δεν ζει κανένα μέλος της, όσο και όταν ανακηρύχθηκε ο πιο δημοφιλής ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο μόνος που ίσως και να κατάφερνε να κοιτάξει ευθεία τον Πούτιν στα μάτια και να τον γκρεμίσει από τον θρόνο του. Σε όλη αυτή τη διαδρομή εκείνη δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό του, είτε ως φυσική παρουσία, είτε με τα μηνύματα της, δημόσια όποτε οι συνθήκες το απαιτούσαν και προσωπικά όταν αυτό ήταν εφικτό.

Αντίστροφη μέτρηση

«Η δίκη του Αλεξέι αρχίζει αύριο. Οι άνθρωποι στο Κρεμλίνο τον φοβούνται τόσο πολύ που θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Ρωσία που θα δικαστεί μέσα στη φυλακή. Θέλουν να τον κρύψουν από όλους τους ανθρώπους, από τους υποστηρικτές, από τους δημοσιογράφους. Θέλουν επίσης να κρύψουν αυτή την υπόθεση, την οποία έχουν μαγειρέψει. Είναι τόσο θλιβερό που φοβούνται να κάνουν τη δίκη στη Μόσχα. Εξάλλου, όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά πώς ο Αλεξέι θα συντρίψει την εισαγγελία στο δικαστήριο και ξέρουν ότι θα γελάσει με αυτή τη διαδικασία. Πρόκειται για μια άνομη και ξεδιάντροπη δίκη, και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο σύζυγός μου είναι ένας τίμιος άνθρωπος», έγραφε σε ανάρτηση της, λίγο πριν την έναρξη της τελευταίας δίκης του, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Μωρό μου, όλα είναι σαν ένα τραγούδι μαζί σου: ανάμεσά μας υπάρχουν πόλεις, τα φώτα απογείωσης των αεροδρομίων, μπλε χιονοθύελλες και χιλιάδες χιλιόμετρα. Αλλά νιώθω ότι είσαι κοντά κάθε δευτερόλεπτο και σε αγαπώ όλο και περισσότερο», ήταν το τρυφερό μήνυμα του του Αλεξέι Ναβάλνι προς την λατρεμένη του σύζυγο ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, δυο μέρες μόνο πριν βρεθεί νεκρός. Χωρίς να το γνωρίζει, αυτός ήταν ο τελευταίος τους αποχαιρετισμός.

Ίδια αποστολή

Σήμερα η Γιούλια Ναβάλναγια είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, που «μόνο ο χρόνος θα αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος της επιρροής της στο πολιτικό τοπίο της χώρας», όπως σχολίασε πρόσφατα η Τατιάνα Στανόβαγια, πολιτική αναλύτρια και ιδρύτρια του R Politik.

Θα καταφέρει η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι να ενώσει την συχνά διασπασμένη ρωσική αντιπολίτευση και να ολοκληρώσει το έργο του συζύγου της να βάλει τέλος στην 23χρονη παντοκρατορία του Πούτιν;

Μέχρι οι εξελίξεις στη Ρωσία να δώσουν την απάντηση, εκείνη δεν θέλει να χάσει καιρό, ούτε να θολώσουν κάποιοι τις προθέσεις της. Γι’ αυτό συστήθηκε στους Ρώσους και όλο τον κόσμο ξανά, κοιτώντας απευθείας την κάμερα και λέγοντας την αγαπημένη φράση του συζύγου της «Γεια σας, είμαι η Γιούλια Ναβάλναγια»…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button