Β. Τόπαλος: Καθοριστική η ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου.
Συνεχίζονται οι έρευνες για τα ακριβή αίτια θανάτου του 16χρονου Βασίλη Τόπαλου.
Ο θάνατος του 16χρονου πρωταθλητή Ευρώπης στην πυγμαχία Βασίλη Τόπαλου, εκτός από ανείπωτη θλίψη έχει προκαλέσει και πληθώρα ερωτημάτων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη, καθώς ακούγονται πολλά αναφορικά με το παρασκήνιο του τραγικού αυτού γεγονότος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha ο ιατροδικαστής θα είναι σε θέση το επόμενο διάστημα διάστημα (σε μια εβδομάδα περίπου) να απαντήσει στο καίριο ερώτημα αν το αιμάτωμα στο κεφάλι του νεαρού αθλητή προκλήθηκε από την πτώση ή επειδή κάποιος τον χτύπησε.
Ο έφηβος αθλητής σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πριν λιποθυμήσει αναφέρεται ότι είχε λάβει συμμετοχή σε αγώνα τύπου «σπάρινγκ» εναντίον έμπειρων συναθλητών του.
Μιλώντας σχετικά με τους αγώνες σπάρινγκ, o παγκόμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Μάκης Κολέθρας τόνισε στο Newsbomb.gr ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα που ισχύουν για έναν κανονικό αγώνα.
Όπως είπε ο κ. Κολέθρας το σπάρινγκ είναι ένας αγώνας εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπου οι αθλητές αγωνίζονται κανονικά. Γίνεται παρουσία έμπειρου διαιτητή που θα κατευθύνει τον αγώνα και δύναται να αποφασίσει αν χρειαστεί κάποια διακοπή.
«Εάν ο διαιτητής κρίνει ότι ένας αθλητής βρίσκεται σε δύσκολη θέση μπορεί να μετρήσει μέχρι το 8 για να τον ξεκουράσει. Αυτό είναι το νοκ ντάουν. Εάν ο αθλητής ζαλιστεί από ένα χτύπημα μπορεί να έχουμε και όρθιο νοκ άουτ», τόνισε ο έμπειρος πυγμάχος.
Μάλιστα, ο διαιτητής πρέπει να εγκαλεί στην τάξη τους αθλητές που προχωρούν σε χτυπήματα – φάουλ και να μην επιτρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας αν διαπιστώσει πως ένας αθλητής ζαλίζεται.
Παρόμοιο ρόλο ευθύνης κατέχει και ο προπονητής ο οποίος πρέπει να προστατεύει τον εκάστοτε αθλητή του: «Πρέπει οπωσδήποτε να είναι ο προπονητής πάνω από τον αθλητή και να μεριμνά για την κατάστασή του, είτε δέχθηκε χτυπήματα στον αγώνα είτε όχι. Μπορεί να τραυματιστεί στο χέρι ή στον ώμο του. Πρέπει να είναι πάρα πολύ κοντά για να τον προστατέψει και ό,τι χρειαστεί από εκεί και πέρα να ζητήσει ιατρική συμβουλή», σημειώνει ο κ. Κολέθρας.
Σχετικά με τις φήμες που ακούγονται περί συμμετοχής σε στημένους αγώνες από τον Γεωργιανό αθλητή με τον οποίο αναφέρεται πως πάλεψε πριν λιποθυμήσει ο 16χρονος, ο κ. Κολέθρας χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιοι αγώνες. «Αυτά είναι χαζομάρες», σχολίασε.
Παράλληλα, τη μέρα που συνέβη το μοιραίο περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος Βασίλης βρέθηκε αντίπαλος με τρεις συναθλητές του – περίπου 2-3 χρόνια μεγαλύτερους και περίπου 6-7 κιλά πιο βαρείς.
Ο αγώνας σπάρινγκ μεταξύ αθλητών διαφορετικού βάρους είναι κάτι που μπορεί να ζητήσει ο προπονητής ώστε ο πυγμάχος να βελτιώσει την τεχνική του, εξήγησε ο Μάκης Κολέθρα αλλά, όπως επισημαίνει, και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν ορισμένοι αυστηροί κανόνες.
«Μπορεί ο ένας αθλητής να είναι 25 χρονών και 80 κιλά ενώ ο άλλος να είναι 20 χρονών και 65 κιλά. Ο βαρύτερος αθλητής θα πρέπει παίξει πιο χαλαρά και να ακούει τον προπονητή του ενώ ο ελαφρύτερος θα παίξει κανονικά. Αυτό γίνεται με ευθύνη του προπονητή ο οποίος πρέπει να είναι δίπλα του», αναφέρει ο κ. Κολέθρας τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν ανεξέλεγκτα.
Τα ερωτήματα για την υγεία του αθλητή
Με βάση όλα τα παραπάνω οι Αρχές θα εξετάσουν αν μπορεί κάποια χτυπήματα να επηρεάσουν την υγεία του αθλητή, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει στα αποδυτήρια και να χτυπήσει σε μαρμάρινη επιφάνεια με το κεφάλι.
Οι αστυνομικοί έχουν πάρει 20 καταθέσεις από συναθλητές του πυγμάχου, διασώστες του ΕΚΑΒ, προπονητές και συγγενικά πρόσωπα. Την ώρα της πτώσης του 16χρονου στα αποδυτήρια δεν υπήρχε κάποιος άλλος στο χώρο και έτσι δεν υπάρχει κάποιος μάρτυρας να περιγράψει στις Αρχές πως ακριβώς έγινε το συμβάν.
Ο Βασίλης Τόπαλος βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από συναθλητή του που αμέσως ειδοποίησε τους υπευθύνους και το ΕΚΑΒ, που έφτασε χωρίς καθυστέρηση. Ο αθλητής διακομίστηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Στο σημείο της πτώσης μετέβη ιατροδικαστής για να κάνει αυτοψία.
Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση που επέφερε εγκεφαλική νέκρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη ήταν «διάχυτη» και ερευνάται εάν συνέτρεχαν και άλλοι λόγοι γι’ αυτό (πέραν του χτυπήματος από την πτώση).
Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι ο 16χρονος δεν είχε κάνει κάποιον αγώνα το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, προπονούνταν σκληρά και αυτό του είχε προκαλέσει εξάντληση και μεγάλη κόπωση. Η ιατροδικαστική έκθεση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που θα καθυστερήσει την περαίωσή της είναι οι ιστολογικές εξετάσεις.
Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του
Ανείπωτος ήταν ο θρήνος στην κηδεία του Βασίλη Τόπαλου, η οποία τελέστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Η εξόδιος ακολουθία του 16χρονου έγινε υπό χειροκροτήματα ενώ πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στον Ασπρόπυργο.
Οι συναθλητές του τον αποχαιρέτησαν φορώντας λευκές φόρμες και κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα. Η οικογένεια και οι συγγενείς του αθλητή είναι συντετριμμένοι από τον ξαφνικό χαμό του, ενώ οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε ο θάνατός του συνεχίζονται.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησε τον αθλητή και ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί βραβείο «Βασίλης Τόπαλος» προς τιμήν του 16χρονου και θα δίνεται και υποτροφία σε έναν αθλητή κάθε χρόνο.