NewsΔελτίο ΝοηματικήςΕπικαιρότητα

Δελτίο ειδήσεων στη νοηματική ΣΚΑΪ 5/1/2023

Ο ΣΚΑΙ παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής και ομιλίας. Παρακολουθήστε τις τελευταίες εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ενημερωθείτε έγκαιρα και αντικειμενικά για τα σημαντικά ζητήματα.

Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Νέο επεισόδιο στο Αιγαίο, με παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακτοφυλακή, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στο Φαρμακονήσι, το πρωί. Σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού σώματος, τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς, Με σκοπό να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού, ενώ αυτό εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών. Το πλήρωμα του περιπολικού προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η Τουρκική ακταιωρός αποχώρησε προς τα τουρκικά παράλια.

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε το State department, καλώντας την άγκυρα να σταματήσει τις απειλές για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προκλητική ρητορική, που μόνο θα αυξήσουν την ένταση. τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τις συστάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης για τον κορονοϊό, κόντρα στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, θα ακολουθήσει η Ελλάδα όπως αποφασίστηκε στη Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου,. με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας Στις συστάσεις που έδωσε ως κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ένωση πελαμβάνεται αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν από την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Συναγερμός έχει σημάνει στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας για το νέο, υπερμεταδοτικό στέλεχος του κοροναϊού. η νέα υποπαραλλαγή της ‘’Όμικρον’’ έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμα περισσότερες στην πραγματικότητα, τόνισε η επιδημιολόγος του οργανισμού, Μαρία βαν Κερκχόβε.

Ανησυχούμε για το πλεονέκτημά της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα υποπαραλλαγή έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές ανέφερε χαρακτηριστικά. Το Πεκίνο δημοσιοποιεί ακριβή στοιχεία και πληροφορίες για την εξέλιξη της επιδημίας, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, καλώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υιοθετήσει αμερόληπτη στάση. Χθες, ο υπεύθυνος για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας επέκρινε το Πεκίνο για τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ότι υποτιμούν σε μεγάλο βαθμό, τις συνέπειες της νόσου ως προς τις νοσηλείες της εισόδου στην εντατική και κυρίως ως προς τους θανάτους.

Εντείνεται η Διεθνής ανησυχία για την ‘’έκρηξη’’ κρουσμάτων κορονοϊού στην κίνα. Εικόνες απόγνωσης από τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία της χώρας κάνουν το γύρο του κόσμου. Εδώ και ένα μήνα ασθενείς στοιβάζονται ακόμα και στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Συγκλονιστικά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συγγενείς να καίνε τους νεκρούς τους σε προαύλιους χώρους, αφού τα κρεματόρια είναι γεμάτα. Εξακολουθούμε να ζητάμε από την Κίνα πιο άμεσα, Τακτικά και αξιόπιστα στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους τόνισε ο γενικός διευθυντής του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

Το Πεκίνο Ωστόσο εδώ και ένα μήνα έχει ανακοινώσει μόλις 22 θανάτους, με την Βρετανική εταιρεία ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων ‘’Airfinity’’ να εκτιμά ότι στην Κίνα καθημερινά καταγράφονται έως και 2 εκατομμύρια κρούσματα κοροναϊού και 14.700 θάνατοι.

Προβληματισμό προκαλούν οι ελλείψεις φαρμάκων, σε μία περίοδο όπου καταγράφεται έξαρση των ιώσεων. Τα στελέχη του υπουργείου υγείας εκτιμούν ότι για 150 με 160 φάρμακα θα αρχίσει να ομαλοποιείται σταδιακά μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. ‘’Το πρόβλημα εντοπίζεται στα brand φάρμακα και σε κάποια παιδιατρικά, που θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες’’ τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Το υπουργείο υγείας επιδιώκει να καλύψει μέρος των ελλείψεων με έκτακτες εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ, αλλά και με την αύξηση της παραγωγής και της συνταγογράφησης γενοσήμων.

Μέτρα λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί, με αρκετούς να βάζουν όριο στον αριθμό των σκευασμάτων που μπορούν να αγοράσουν οι ασθένειες. Νέα Αποκαλυπτικά στοιχεία για το ‘’Qatargate’’ φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βελγική ‘’Le Soir’’. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Βελγίδα Ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά ήταν η πρώτη με τη οποία μίλησε η Εύα Καϊλή, ανήσυχη, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση των Βελγικών αρχών για την υπόθεση, στις 9 Δεκεμβρίου, όταν δεν μπορούσε να εντοπίσει ούτε τον σύντροφό της ούτε τον Αντώνιο Παντσέρι. Σύμφωνα με την ’Le Soir’’, η Μαρί Αρενά, είπε: ‘’Ναι, η Εύα Καϊλή με κάλεσε. Ήμουν σε ένα συνέδριο και δεν καταλάβαινα τι μου έλεγε. της είπα να ηρεμήσει και να περιμένει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Υποθέτω ότι ήταν σε πανικό… Όπως Αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες από τις βελγικές αρχές, Αρενά και Παντσέρι εργαζόταν στενά εκ μέρους του Κατάρ. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ένας εκ των συνηγόρων της Εύα Καϊλή, οι Βελγικές αρχές άλλαξαν στάση ‘’και πλέον την Παρασκευή, θα συναντήσει το παιδί της στη φυλακή’’.

Συνεχίζεται το μπαράζ δημοσιευμάτων του Βρετανικού τύπου για τα γλυπτά του Παρθενώνα.  Η Telegraph χαρακτηρίζει τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου εποικοδομητικές, με αναφορές σε δανεισμό, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής. Η Times δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο: ‘’Τα Γλυπτά κατευθύνονται προς το σπίτι τους’’.

Η εφημερίδα δίνει  συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, με αφορμή τις ενδείξεις -όπως επισημαίνει- ότι είναι ‘’κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού για την κατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα’’.  Η εφημερίδα εκτιμά πως το περιεχόμενο μιας πιθανής συμφωνίας σχηματοποιείται σε ένα ‘’χρονικά ανοιχτό δάνειο, Με αντάλλαγμα συντομότερα δάνεια εκθεμάτων’’ από το μουσείο της Ακρόπολης.

Να δούμε τώρα την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του ΣΚΑΪ Χριστίνα Σούζη

Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι.

Αύριο Παρασκευή ημέρα των Θεοφανίων στα νησιά του Ιονίου Ίσως σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές, στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, οι άνεμοι θα πλέουν από Βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, και η θερμοκρασία θα ανέβει το μεσημέρι στα βόρεια, έως 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα έως 18 με 19 βαθμούς. Στην Αττική γενικά αίθριος καιρός άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ, και η θερμοκρασία από 8 έως 18 βαθμούς, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης επίσης γενικά αίθριος ο καιρός, βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς

Στο σημείο αυτό το δελτίο μας ολοκληρώθηκε, αναλυτικά όλη τη γεωγραφία της ημέρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ στις 19:50, με τη Σία Κοσιώνη. κυρίες κύριο,ι καλό απόγευμα.

 

Πηγή βίντεο: skai,gr

Πηγή: newsontime.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button