NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠολιτική

ΑΝΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤEΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑΣ Κασσελάκης και Ανδρουλάκης

Με fake news και λάσπη μεθοδεύουν πολιτική ανωμαλία - Πέφτουν στο κενό τα στημένα δημοσιεύματα για τα Τέμπη

Η κυβέρνηση γκρεμίζει τα ψεύτικα δημοσιεύματα για τα Τέμπη.

Στα άκρα οδηγήθηκε η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», το οποίο έκανε λόγο για «αλλοίωση συνομιλιών του σταθμάρχη» το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών και έφερε τίτλο «Μονταζιέρα στα Τέμπη». Από την κυβέρνηση βλέπουν ξεκάθαρα «συμφέροντα πίσω από το δημοσίευμα», ενώ υπογραμμίζουν πως αυτόματα υιοθετήθηκαν τα fake news από σύσσωμη την αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε ανακοίνωσή του επιτέθηκε στην εφημερίδα κάνοντας λόγο για «κηλίδα» στην ιστορική πορεία της: «Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής” αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες. Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μην καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί “μονταζιέρας” προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη».

«Παραπλανητικός τίτλος»

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως «αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί. Αλλά ότι αντιθέτως η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές, ώστε να διεξαγάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνά τους για την αναζήτηση της αλήθειας. Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί.

Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε νέα ανακοίνωσή του τόνισε σχολιάζοντας το δημοσίευμα: «Τι ισχυρίζονται, λοιπόν, τώρα, οι συκοφάντες-τυμβωρύχοι; Αμφισβητούν, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο, ακόμα και το ομολογημένο ανθρώπινο παράπτωμα; Θέλουν να πουν ότι για το δυστύχημα δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός και ότι φταίει “γενικά” μόνο η κυβέρνηση;

Αυτή η χυδαία προσπάθεια θα αποτύχει. Πολύ περισσότερο καθώς όλοι οι πολίτες, πλέον, διαπιστώνουν ότι σε αυτόν τον πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Συμφέροντα που θέλουν να την καταστήσουν όμηρο των δικών τους σχεδιασμών. Ματαιοπονούν! Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές αβεβαιότητας και εκβιασμών από ισχυρά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες. Καλοδεχούμενη, συνεπώς, η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη αν κατατεθεί. Είναι η καλύτερη ευκαιρία να διαπιστώσουν οι Έλληνες ποιοι συντάσσονται με την ομαλότητα, τη σταθερότητα και τη συνέχεια και ποιοι θέλουν να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο».

«Οι μάσκες έπεσαν»

Σχετικά με τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έσπευσε να αναλάβει πρωτοβουλία για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Το πρωτοσέλιδο του “Βήματος της Κυριακής” και η αυτόματη αποδοχή του από την αντιπολίτευση σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή του δηλώνει πολλά. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτική με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα, για την από κοινού πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Οι μάσκες έπεσαν! Και τώρα γίνεται φανερό ότι αυτή η αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μια εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου, δεν ήταν παρά ένα μέρος της προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η ίδια η χώρα. Εκστρατεία όπου συμμετέχουν, μάλιστα, οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις».

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η δήθεν φοβερή αποκάλυψη του “Βήματος της Κυριακής” την οποία “έντυσε” με τον παραπλανητικό και ψευδή τίτλο περί μονταζιέρας και συγκάλυψης, έχει γίνει από τις 4 Μαρτίου του 2023 από την κρατική ΕΡΤ και πολλά ακόμα μέσα. Η αστυνομία απάντησε, ξεκαθαρίζοντας ότι όλο το ηχητικό υλικό δόθηκε αυτούσιο και χωρίς απομαγνητοφώνηση στις εισαγγελικές Αρχές από την πρώτη στιγμή».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση της ΝΔ τόνισε: «Αυτό ακριβώς το υλικό είναι που αποτελεί και τη βάση της έρευνας και των διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί από τη δικαιοσύνη. Ενώ κομμάτια αυτού του υλικού έχουν παίξει και στα μέσα του ομίλου που τροφοδοτεί μέσω fake news σενάρια συνωμοσίας για μια υπόθεση που έχει πληγώσει κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα! Η τακτική των παραπλανητικών τίτλων για δημιουργία εντυπώσεων είναι άκρως επικίνδυνη, όταν δε τη χρησιμοποιούν κάποιοι στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων καταντά άθλια».

«Τελικά πότε έλεγε αλήθεια;»

Ευθείες βολές κατά του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, ο οποίος υπέγραψε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», εξαπέλυσαν πηγές της Πειραιώς. Όπως σχολίαζαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος κ. Λαμπρόπουλος στο ρεπορτάζ του «υποστηρίζει ότι έγινε μοντάζ στις ηχογραφημένες κλήσεις μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, προκειμένου να “ενισχυθεί το επιχείρημα του ανθρώπινου λάθους”. Είναι ο ίδιος ο κ. Λαμπρόπουλος, που στη 1/3/2023 και ώρα 15.30 έδωσε το ρεπορτάζ του στο δελτίο ειδήσεων του Mega, σύμφωνα με το οποίο ο σταθμάρχης είχε ήδη παραδεχτεί το λάθος του και είχε συλληφθεί. Οι διαρροές των συνομιλιών ήρθαν πολλές ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 22.11, αρκετές ώρες δηλαδή αφότου είχε ενημερώσει τους τηλεθεατές του Mega ο κ. Λαμπρόπουλος για την παραδοχή του σταθμάρχη, καθώς και τη σύλληψή του».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διερωτώνται: «Τελικά πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε που μας ενημέρωνε για την παραδοχή του λάθους από τον ίδιο τον σταθμάρχη, ή σήμερα που παρουσιάζοντας ως “αποκάλυψη” μια είδηση που έπαιξε παντού προ ενός έτους, μιλάει για “μονταζιέρα” με σκοπό την “ενίσχυση του επιχειρήματος του ανθρώπινου λάθους”; Τελικά ήταν “επιχείρημα” το ανθρώπινο λάθος, όπως μας λέει σήμερα ο κ. Λαμπρόπουλος, ή παραδοχή του ίδιου του σταθμάρχη, όπως μας έλεγε λίγες ώρες μετά το δυστύχημα; Πότε έλεγε αλήθεια ο κ. Λαμπρόπουλος; Τότε ή τώρα;»

«Σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο»

Tο μεγαλύτερο μέρος της κυβερνητικής πλειοψηφίας έσπευσε να διαψεύσει από την Κυριακή το ρεπορτάζ της εφημερίδας. «Κάποιοι επιμένουν να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο. Και αυτό επιβεβαιώνεται, δυστυχώς, για άλλη μια φορά από το πρωτοσέλιδο του “Βήματος” που έρχεται δήθεν να “αποκαλύψει” με καθυστέρηση ενός έτους και 22 ημερών την είδηση που είχαν ήδη παρουσιάσει πέραν της κρατικής ΕΡΤ και πολλά ακόμη ΜΜΕ από τις 2 Μαρτίου 2023. Το δε σαθρό αφήγημα της δήθεν “συγκάλυψης” αποδομείται από την ίδια την εφημερίδα και τον συντάκτη της, αν ο αναγνώστης διαβάσει το κείμενο του ρεπορτάζ. Εκεί ομολογεί ότι όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα έχουν δοθεί από την ΕΛΑΣ στη δικαιοσύνη και αποτελούν μέρος του προανακριτικού υλικού στη βάση του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε: «Σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων όσοι θεωρούν ότι ασκούν υπεύθυνη ή δήθεν “αποκαλυπτική” δημοσιογραφία με αυτόν τον τρόπο πάνω σε ένα θέμα που πονάει όλους τους Έλληνες. Και συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν. Το μυαλό και η καρδιά μας παραμένουν σταθερά στις οικογένειες των θυμάτων και στην ανάγκη και ηθική υποχρέωση που όλοι νιώθουμε για πλήρη διαλεύκανση, δικαίωση και απόδοση ευθυνών από τη δικαιοσύνη».

«Χυδαία διαστρέβλωση της αλήθειας»

Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη: «Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδος αποτελεί την πιο χυδαία διαστρέβλωση της αλήθειας που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Ειλικρινά πιστεύω ότι θα καταλάβουν το λάθος τους και θα ζητήσουν συγγνώμη όχι από εμάς, αλλά από την κοινή γνώμη που παραπλάνησαν. Εάν δεν το κάνουν, κάτι άλλο συμβαίνει και κάποια άλλα προφανώς συμφέροντα εξυπηρετούν και θα είναι κρίμα για την ιστορία αυτής της εφημερίδας».

Από την πλευρά του ο υπουργός αναπληρωτής Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε σχολιάζοντας το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής»: «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών. Παραπλανητικοί τίτλοι και επικοινωνιακές κορόνες για τη δημιουργία εντυπώσεων δημιουργούν ένα άκρως τοξικό περιβάλλον σε ένα τόσο τραγικό γεγονός. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη δουλειά της».

Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης επίσης δεν άφησαν αναπάντητη την προσπάθεια σπίλωσης της κυβέρνησης. «Ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη “ανθρώπινου λάθους”. Αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει». Στη συνέχεια ζήτησαν να αφεθεί «η δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμενικά τη δουλειά της».

Επίσης, και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, με εικονογραφημένη ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια, την οποία συνόδευε με λεζάντα έστειλε το μήνυμα: «Ας δούμε όμως την αλήθεια». Αλλά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης έκανε ανάλογη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης έστειλε το δικό του μήνυμα: «Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών». Τέλος, υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα απαντώντας στα fake news ότι «δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο».

Πάντως η κυβέρνηση, μη θέλοντας να αφήσει κάποια σκιά να αμαυρώσει την προσπάθεια για να λάμψει η αλήθεια στην τραγωδία των Τεμπών, ξεκαθάρισε τα εξής:

1. Άπαντες συμφωνούν, ακόμα και οι συκοφάντες, ότι η δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας.

2. Είναι τόσο «μεγάλη» η δήθεν αποκάλυψη του «Βήματος» ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023. Και στο υλικό αυτό οι διάλογοι περιλαμβάνουν, βεβαίως, όλα τα πρόσωπα που συνομιλούσαν.

3. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η δικαιοσύνη.

«Πυρ» στην αντιπολίτευση

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε σε μια φαιδρή κίνηση εντυπωσιασμού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να του απαντήσει εντός 24 ωρών. «Καλώ τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, όπως αρμόζει σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και όχι σε μονάρχες, ώστε η χώρα να οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές. Με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, διότι ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, δεν μπορεί να διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησης της δημοκρατίας μας στους υπονομευτές της και τους υποκινητές τους», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθεροποίησης της χώρας, με τη σημερινή ανάρτησή του, πέρασε σε άλλη “πίστα” και έγινε συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο»

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button