NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΚόσμοςΟικονομίαΠολιτική

Έντι Ράμα: Ελέω Πούτιν επιταχύνθηκε η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Στόχος της Αλβανίας είναι να γίνει μέλος της ΕΕ έως το 2030, λέει ο πρωθυπουργός Ράμα, μετά τις "ιστορικές" ενταξιακές συνομιλίες

Στόχος της Αλβανίας είναι να γίνει μέλος της ΕΕ έως το 2030, λέει ο πρωθυπουργός Ράμα, μετά τις “ιστορικές” ενταξιακές συνομιλίες

Ιστορική χαρακτηρίζουν τα Τίρανα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν παρέλειψε να εκφράσει ένα είδος πικρίας , όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και να πει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν λειτούργησε ως επιταχυντής.

«Δυστυχώς, και  δεν θα μπορούσα να μην το αναφέρω, ήταν με τη βοήθεια του Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν που αυτή η διαδικασία απέκτησε νέα ταχύτητα μετά την επιθετικότητά του στην Ουκρανία λειτούργησε ως σήμα αφύπνισης που υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι η ψευδαίσθηση της αυτάρκειας είναι ακριβώς αυτή , μια ψευδαίσθηση και για να ξεκαθαρίσουμε με τον πιο δύσκολο τρόπο ότι χρειάζεστε τα Δυτικά Βαλκάνια, όσο τα Δυτικά Βαλκάνια χρειάζονται την Ε.Ε.» ανέφερε ο Έντι Ράμα.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί και παρεμβαίνει»

Η Αθήνα δια του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη διεμήνυσε ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία της Αλβανία ιδιαίτερα όσον αφορά στην ελληνική μειονότητα.

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Μια πορεία, η οποία ξεκίνησε 21 χρόνια πριν, με επισπεύδουσα και ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα, με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα τήρησε, στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, μια εποικοδομητική στάση, παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις. Η θέση μας είναι ότι θα πρέπει η πρώτη δέσμη κεφαλαίων, η οποία ανοίγει σήμερα και αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, να περιλάβει τόσο τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ιδίως δε τα περιουσιακά της δικαιώματα. Και μάλιστα, η θέση αυτή πλέον αποτελεί μια κοινή θέση, καταγεγραμμένη κοινή θέση, των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία αυτή και θα παρεμβαίνει όπου απαιτείται, με την ευχή την πορεία αυτή να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια.Σε μια εποχή, η οποία είναι εξαιρετικά ρευστή και ασταθής στην ευρύτερη περιοχή μας, είναι απολύτως κρίσιμο η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή οικογένεια, να βαθύνει, να μεγαλώσει, να γίνει πιο ισχυρή», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Η πορεία της Αλβανίας μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων

Η Αλβανία αιτήθηκε την ένταξή της το 2009. Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τα αποκαλούμενα κεφάλαια συμμόρφωσης ή οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς τη ευρωπαϊκή σύγκλιση. Για να γίνει αυτό το βήμα Οι Βρυξέλλες έχουν αξιολογήσει την πρόοδο.

«Η πλειονότητα των κρατών μελών λέει ότι η διεύρυνση πρέπει να βασίζεται σε αξίες. «Διαδικασία διεύρυνσης αξιών» είναι η φράση που συχνά ακούμε. Οι αξίες είναι εδώ. Προφανώς αν δείτε τα επιτεύγματα της Αλβανίας τα τελευταία χρόνια σε οικονομία, πολιτική και κοινωνικά ζητήματα, είναι προφανές ότι οι αξίες είναι εδώ», ανέφερε ο Πίτερ Σίζαρτο, Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας και προεδρεύων του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων.

Τελευταία χώρα που εντάχθηκε είναι η Κροατία το 2013 καθώς η Ε.Ε. έχει πολύ αυστηρά κριτήρια και συγκεκριμένες διαδικασίες για την είσοδο νέων μελών.

Φρέντης Μπελέρης: «Η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη»

«Στις υποχρεώσεις της Αλβανίας αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματά μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες, που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας», τονίζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντης Μπελέρης, με αφορμή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Ο κ. Μπελέρης, αφού σημειώνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκινούν, σήμερα, ύστερα από μια δεκαετία, και ότι «η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ότι «πλέον εναπόκειται στην Αλβανία η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα και η τόλμη, με τις οποίες θα βαδίσει προς αυτήν την κατεύθυνση» και ότι «πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία».

«Πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι μια απαιτητική, αλλά άκρως θεραπευτική διαδικασία για τη χώρα. Σε αυτήν, βέβαια, δεν χωρούν εκπτώσεις και εθνικοί εγωισμοί», προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Μπελέρης, ο οποίος είναι και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει, περιμένει από την Ευρώπη «να δρα ως θεσμικός εγγυητής και άγρυπνος τοποτηρητής των κρίσιμων τομών που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αλβανία στη θεσμική της ραχοκοκαλιά», καθώς «η Ένωση μας διαθέτει, άλλωστε, τους απαραίτητους μηχανισμούς, προκειμένου να επιτηρεί ουσιαστικά, να παρεμβαίνει διορθωτικά, να απαιτεί αποφασιστικά την υλοποίηση των ενταξιακών υποχρεώσεων της Αλβανίας».

«Σε αυτές τις υποχρεώσεις αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματά μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας», υπογραμμίζει και αμέσως προσθέτει: «Πλέον, στη πρώτη δέσμη κεφαλαίων που συνυπογράφουν 27 κράτη-μέλη, περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κυρίως τα περιουσιακά μας δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ρητά η υποχρέωση της Αλβανίας να υιοθετήσει άμεσα τους εφαρμοστικούς νόμους που αφορούν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε επαφές με δημόσιες υπηρεσίες».

«Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απωλέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της. Ευελπιστώ να εκπληρώσει μέχρι κεραίας τους ενταξιακούς όρους και να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε», καταλήγει ο κ. Μπελέρης, ο οποίος είναι και μέλος της Αντιπροσωπείας του ΕΚ στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button