NewsΑπάτηΕγκληματικότηταΕλλάδαΕΟΠΥΥΕπικαιρότηταΚοινωνίαΥγεία

Απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Πώς δρούσε το κύκλωμα – Το χρονικό

Ο ρόλος του γιατρού φερόμενου ως «εγκεφάλου»

Τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνά η απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, με τους συλληφθέντες για την υπόθεση να είναι αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες. Ένας γιατρός που υποτίθεται ότι εργαζόταν καθημερινά σε κέντρο υγείας της Βοιωτίας, αλλά ήταν μόνιμος κάτοικος Κύπρου, φέρεται να είναι ο επικεφαλής του κυκλώματος των παράνομων συνταγογραφήσεων που εξάρθρωσε η Οικονομική Αστυνομία.

Σε βάρος των συλληφθέντων για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στην οποία περιλαμβάνονται οκτώ βαρύτατα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, ενώ ήδη οι κατηγορούμενοι έχουν λάβει προθεσμίες και προετοιμάζουν τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή.

Ειδικότερα στη δικογραφία για τη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνονται τα κακουργήματα που αφορούν: διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατά Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου άνω 120.000 ευρώ, ψευδής βεβαίωση κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000, διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, παράβαση νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 και ξέπλυμα μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

 

Επιπλέον έχουν απαγγελθεί και οι πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες για κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και για βία κατά υπαλλήλου.

Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων γιατροί και φαρμακοποιοί, σύμφωνα με τη δικογραφία, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020 προχωρούσαν σε εικονική συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ, κυρίως, αλλοδαπών, που είτε είχαν απομακρυνθεί από τη χώρα, είτε βρίσκονταν σε Καταστήματα Κράτησης, ή φιλοξενούνταν σε διάφορες δομές.

Η διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν, σύμφωνα με την κατηγορία, μέσω των φαρμακείων, καθώς και των ιατρών σε πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Συνταγογραφούσαν σε ανασφάλιστα ΑΜΚΑ

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, μίλησε στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews και αναφέρθηκε στο πώς ξεσκεπάστηκε το κύκλωμα: «Οι εκθέσεις του ΕΟΠΥΥ εστάλησαν στην οικονομική αστυνομία το 2023, κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μας και με χρήση στατιστικών μοντέλων που έχει ΕΟΠΥΥ προκριμένου να διενεργεί ελέγχους, πήγαμε και προς τα πίσω, για πράξεις που είχαν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια του 2023, στα ΑΜΚΑ των συγκεκριμένων γιατρών, στις εκτελέσεις των συγκεκριμένων φαρμακείων.

Εμείς έχουμε κάποια συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα, με τα οποία τρέχουμε κάθε μήνα ελέγχους στις ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Αυτά αφορούν τον έλεγχο του ορίου συνταγογράφησης, δηλαδή το πλαφόν που με βάσει τις ενδείξεις του φαρμάκου έχει κάθε δραστική, την εκτέλεση φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία και συνταγές από συγκεκριμένους γιατρούς, που εκτελούνται μαζικά στα φαρμακεία.

Ελέγχουμε τι συνταγογραφήθηκε με το ίδιο μοτίβο του ίδιου γιατρού, σε πάρα πολλά ΑΜΚΑ ασθενών. Υπάρχουν περιορισμοί με βάσει τα φίλτρα που έχουν ειδικά οι βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, καθώς και ναρκωτικές ουσίες. Επίσης ελέγχουμε αναλυτικά, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων».

Οι εικονικές συνταγογραφήσεις αφορούσαν ακόμα κάποια αντιβιοτικά και κάποια φάρμακα τα οποία κατά καιρούς βρίσκονται και σε έλλειψη.

Σχετικά με το αν υπάρχει περίπτωση κάποιος γιατρός ή φαρμακοποιός να έχει χρησιμοποιήσει το ΑΜΚΑ ενός ασφαλισμένου χωρίς αυτός να το γνωρίζει και να γίνονται οι συνταγογραφήσεις και αυτή η απάτη εις βάρος του, η κ. Καρποδίνη απάντησε: Υπάρχει περίπτωση να μην το μάθει.

 

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αφορούσε η συνταγογράφηση πλήθος ανασφάλιστων ΑΜΚΑ, είτε αλλοδαπών, είτε σε δομές κράτησης, είτε σε δομές κράτησης μεταναστών, είτε ανθρώπων που είχαν απελαθεί από τη χώρα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, επειδή δεν είναι ενεργό το σύστημα και δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση, δεν τους πήγαινε μήνυμα για την εκτέλεση των συνταγών.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και άλλη μία δικλείδα ασφαλείας που είναι ο αριθμός – το OTP – ο μοναδικός αριθμός για την εκτέλεση μιας συνταγής που έχουμε αρχίσει και εφαρμόζουμε σε πάρα πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό υλικό, προκειμένου να εκτελεστεί η συνταγή χρειάζεται αυτός ο μοναδικός αριθμός που πάει στο κινητό του ασφαλισμένου.

Υπάρχει και ο φάκελος Ασφάλισης Υγείας του ΕΟΠΥΥ. Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμος από το σάιτ του Οργανισμού, στο οποίο με απλή ταυτοποίηση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του, ο ασθενής μπορεί να μπει μέσα και βλέπει το πλήθος των εξετάσεων που έχουν γίνει στο όνομα του».

Η δράση των συγκεκριμένων σε αυτή την οργάνωση ήταν απ’ ό, τι φαίνεται τουλάχιστον 4 χρόνια, για το αν ο οργανισμός θα μπορούσε να έχει άλλα αντανακλαστικά προκειμένου να τις εντοπίσει πιο έγκυρα η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ σχολιάζει: «Τώρα αποκαλύφθηκε η δράση μιας συστηματικής απάτης από δύο οργανώσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Πλην όμως οι δικοί μας οι έλεγχοι γινόντουσαν συνέχεια, όπως είπαμε τα ηλεκτρονικά μας συστήματα και όπου διαπιστωνόταν είτε ψευδής εκτέλεση της συνταγής είτε εν αγνοία του ασφαλισμένου, είτε μαζικές εκτελέσεις σε συγκεκριμένα φαρμακεία, καταλόγιζαν πρόστιμα και βάζαμε ποινές. Όπως ανέφερα και πριν, όταν άρχισε η συνεργασία μας με την Οικονομική Αστυνομία, με τα μοντέλα, τα στατιστικά που έχουμε, ανατρέξαμε και στο παρελθόν για να εντοπίσουμε από πότε αυτή η συμμορία, αυτές οι δύο συμμορίες είχαν δράσει. Έτσι λοιπόν πήγαμε και προς τα πίσω και μπόρεσε η οικονομική αστυνομία να κάνει ένα συνολικό πόρισμα».

 

Ο ΕΟΠΥΥ θα κινηθεί νομικά, ώστε να αναζητήσει τη ζημιά που έχει υποστεί ο οργανισμός.

vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button