NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Βενεζουέλα: Βίαιες διαδηλώσεις μετά την αμφισβητούμενη εκλογική νίκη Μαδούρο

Άγρια επεισόδια στο Καράκας τη νύχτα - Έχουμε αποδείξεις ότι νικήσαμε λέει η αντιπολίτευση - Διπλωματικό μέτωπο των χωρών της Λατινικής Αμερικής κατά Μαδούρο

Άγρια επεισόδια στο Καράκας τη νύχτα – Έχουμε αποδείξεις ότι νικήσαμε λέει η αντιπολίτευση – Διπλωματικό μέτωπο των χωρών της Λατινικής Αμερικής κατά Μαδούρο

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος» έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε διάφορες πόλεις της Βενεζουέλας έπειτα από την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στις προεδικές εκλογές, αποτέλεσμα που αμφισβητεί ανοιχτά η αντιπολίτευση.

«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε μέσω X η μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, που ειδικεύεται στην υπεράσπιση πολιτικών κρατουμένων.

Δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων, κανονιών νερού και πλαστικών σφαιρών στο Καράκας για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Χιλιάδες αντικαθεστωτικοί συνέρευσαν τη νύχτα στην πρωτεύουσα με στόχο να προσεγγίσουν το προεδρικό μέγαρο.

Πάνοπλοι αστυνομικοί, στρατιώτες και αριστερές παραστρατιωτικές ομάδες επενέβησαν εναντίον τους.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, έστησαν οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε ελαστικά και αφίσες του προέδρου Μαδούρο, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Η επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, δήλωσε ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν τη «νίκη» του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, στις προεδρικές εκλογές.

«Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε η Μαρία Ματσάδο, επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.

Οι δηλώσεις της Ματσάδο, η οποία αποκλείστηκε από τη διαδικασία, έγιναν αφού το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον πρόεδρο Μαδούρο, που σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση έλαβε πάνω από 51% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα ενώθηκαν με στόχο να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μαδούρο, ο οποίος συμπληρώνει έντεκα χρόνια στην εξουσία.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε μεγάλο προβάδισμα.

ΗΠΑ, ΕΕ και χώρες της Λατινικής Αμερικής αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διεθνής αντιδράσεις και διπλωματικά επεισόδια

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επέμβαση» των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, μετά την αμφισβήτηση της επανεκλογής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το Καράκας θεωρεί ότι η θέση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών —πρόκειται για την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη— πλήττει «την εθνική κυριαρχία» της Βενεζουέλας κι απαίτησε οι διπλωμάτες τους να αποχωρήσουν από το έδαφός της. Κατηγορούμενοι για συνωμοσίες, έξι αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι πρόσκεινται στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, προσέφυγαν στην πρεσβεία της Αργεντινής τον Μάρτιο.

Για τον ίδιο λόγο, το Καράκας αναστέλλει μέχρι νεοτέρας από την Τετάρτη τις πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί τηνΤετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου του για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα.

Ο Ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN ότι η κυβέρνησή του δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο, καθώς η αντιπολίτευση ήταν αυτή που τις κέρδισε καθαρά, κατ’ αυτόν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Περού διέταξε τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα να εγκαταλείψουν την επικράτεια εντός 72 ωρών. Η κυβέρνηση της προέδρου Ντίνας Μπολουάρτε τόνισε νωρίτερα χθες πως δεν αποδέχεται αυτή που χαρακτηρίζει καταπάτηση της λαϊκής βούλησης στη Βενεζουέλα και γνωστοποίησε πως ανακάλεσε τον πρεσβευτή του Περού για διαβουλεύσεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Βενεζουέλα αμφισβήτησε πρώτη ευθέως η κυβέρνηση της Αργεντινής.

Φόβοι για εκτίναξη των μεταναστευτικών ροών από την Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο προέβλεψε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών από τη Βενεζουέλα που διασχίζουν τη ζούγκλα του Νταριέν, στα σύνορα της Κολομβίας με τη χώρα του, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στις ΗΠΑ, την επομένη της —αμφισβητούμενης από την αντιπολίτευση και άλλες κυβερνήσεις— επανεκλογής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν διασχίσει το επικίνδυνο τμήμα της ζούγκλας πάνω από 200.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν πολίτες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα των παναμαϊκών αρχών.

«Νομίζω, παρότι ελπίζω να απατώμαι, ότι η ροή των πολιτών της Βενεζουέλας (σ.σ. που διασχίζουν το Νταριέν) θα αυξηθεί, για τους προφανείς λόγους. Πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να προστατεύσουμε τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα και να επιτρέψουμε σε ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ να το κάνουν», είπε ο κ. Μουλίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρόεδρος του Παναμά γνωστοποίησε εξάλλου πως αποσύρεται το διπλωματικό προσωπικό της χώρας από τη Βενεζουέλα κι αναστέλλονται οι διμερείς σχέσεις, αμφισβητώντας, όπως και κυβερνήσεις άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, την εγκυρότητα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Για να μειώσουν τις μεταναστευτικές ροές, οι ΗΠΑ υπέγραψαν την 1η Ιουλίου συμφωνία με τον Παναμά, που προβλέπει χρηματοδότηση 6 εκατ. δολαρίων για τους επαναπατρισμούς μεταναστών. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας ενόψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Την 11η Ιουλίου, οι αρχές του Παναμά ανακοίνωσαν πως έκλεισαν ορισμένα σημεία διέλευσης των συνόρων που χρησιμοποιούσαν μετανάστες, στην πλειονότητά τους πολίτες της Βενεζουέλας, αλλά και υπήκοοι Αϊτής, Ισημερινού, Κολομβίας, ακόμη και Κίνας. Ανέφεραν πως θα ανακατευθύνουν τους μετανάστες σε «ανθρωπιστική διέλευση» και κατόπιν θα τους αναλαμβάνουν διεθνείς οργανώσεις και οργανισμοί, όπως ο Ερυθρός Σταυρός, η UNICEF και η UNHCR.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button