Με την πτώχευση του ομίλου FTI πελάτες, ξενοδόχοι και εργαζόμενοι ανησυχούν για τα χρήματά τους. Βάσει του πτωχευτικού δικαίου θα τηρηθεί μία συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας, έως ότου ικανοποιηθούν όλοι οι πιστωτές και οι έχοντες έννομο συμφέρον.
Πολλά ξενοδοχεία πάντως, μεταξύ αυτών και ελληνικά, «είχαν ζητήσει φέτος προκαταβολές λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο FTI, τις οποίες και έλαβαν», επισημαίνει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Στον κλάδο επομένως δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο το να υπάρξουν χρηματικές αξιώσεις απέναντι στους πελάτες. Σύμφωνα δε με το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού , κανένας παραθεριστής δεν θα αναγκαστεί να διακόψει τη διαμονή του. Όπως αναφέρουν και τα ελληνικά μέσα, οι ξενοδόχοι έχουν αποφασίσει να οργανώσουν τις μεταφορές των πελατών του FTI προς τα αεροδρόμια μετά το τέλος των διακοπών τους και να αναλάβουν αυτοί το κόστος».
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα «περίπου 7.500 παραθεριστές που έκλεισαν το ταξίδι τους μέσω του FTI – οι 5.000 εξ αυτών στην Κρήτη». Οι συνολικές κρατήσεις του FTI για την Ελλάδα μέσα στο 2024 έφτασαν τις 220.000. «Ο FTI όμως χρωστάει ακόμη σε ορισμένα ελληνικά ξενοδοχεία ποσά από το 2023». Συνολικά το χρέος φέρεται να φτάνει τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ προς 300 ξενοδοχεία.
Μεγάλη ανησυχία και στην Τουρκία
Μεγάλη είναι η ανησυχία και στην Τουρκία, για την οποία είχαν κλείσει ταξίδι μέσω του FTI περίπου ένα εκατομμύριο Γερμανοί το 2023. Όπως δηλώνουν και ειδικοί στη Handelsblatt, «η πτώχευση του FTI ζημιώνει την Τουρκία σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται ούτως ή άλλως σε οικονομική κρίση». Και φυσικά «δεν επηρεάζονται μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και τα τουριστικά γραφεία, οι ξεναγοί, τα εστιατόρια». Η ανασφάλεια είναι μεγάλη.
O FTI «προσπάθησε να καθησυχάσει τους ξενοδόχους. Σε επιστολή προς έναν Έλληνα ξενοδόχο, η οποία βρίσκεται στη διάθεση της Handelsblatt, ο FTI εξήγησε πως το κόστος για όλα τα πακέτα διακοπών που έκλεισαν οι τουρίστες μέσω του FTI, του 5vorFlug ή του BigXtra θα καλυφθεί από το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης».
FAZ: Οι νέοι πολιτικοποιούνται ολοένα και περισσότερο
Για πρώτη φορά στις φετινές ευρωεκλογές νέοι 16 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου στη Γερμανία. Συνολικά αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ανήλικοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε σχόλιό της επ’ αφορμή των ευρωεκλογών η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί πως οι νέοι είναι πολύ πιο πολιτικοποιημένοι σήμερα συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες: «Εάν ήθελε κανείς να επαινέσει για κάτι τη γερμανική νεολαία πριν από 20 χρόνια, θα έπρεπε να πει ψέματα, να πει πως οι νέοι είναι τρομερά “πραγματιστές” – αυτός ήταν ο ευγενικός χαρακτηρισμός για την απολιτίκ στάση που υιοθετούσαν οι νέοι τότε εν αντιθέσει με προηγούμενες γενιές. […] Η νεολαία φαινόταν να έχει χάσει την πολιτική της φλόγα».
Μέσα στα χρόνια όμως αυτό άλλαξε και πάλι, με τη συμμετοχή των νέων στις ευρωεκλογές να αυξάνεται διαρκώς. «Το 2014 ψήφισε το 35% των ψηφοφόρων ηλικίας 21 έως 29 ετών, το 2019 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 55%. Τόσο μεγάλη ήταν η συμμετοχή των νέων, ώστε η κατά συνολικό μέσο όρο συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1994».
Κίνητρα συμμετοχής στις εκλογές ήταν μεταξύ άλλων το Brexit και η κλιματική αλλαγή. Όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις του Fridays for Future, «διαμορφώθηκε μέσα στα χρόνια μια ιδεολογική στάση. Σήμερα το FFF πρόσκειται στα συνδικάτα και την Αριστερά, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις πολλών. Η AfD έχει απήχηση και στους νέους […] και έτσι οι αριστεροί ακτιβιστές για το κλίμα πρέπει τώρα να σώσουν όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τη Δημοκρατία. Και όπου οι τόνοι είναι τόσο πομπώδεις, υπάρχουν και άλλοι που διερωτώνται εάν θα μπορούσε να βρεθεί μία μετριοπαθέστερη μέση λύση. Και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η πολιτικοποίηση σε όλες τις πλευρές».
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 63% των ερωτηθέντων νέων που έχουν δικαίωμα ψήφου για πρώτη φορά δήλωσε πως θα συμμετάσχει στις εκλογές. «Και τα κίνητρά τους δεν είναι “άψυχα” και πραγματιστικά, αλλά γεμάτα πάθος. Μεταξύ των πολιτικών ζητημάτων τους απασχολούν περισσότερο απ’ όλα “τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ενώ ακολουθεί “ο πόλεμος και η ειρήνη”. […] Υπάρχει και πάλι πολιτική ενέργεια», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.