NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΟικονομίαΠολιτική

Κομισιόν: «Κουτσουρεμένες» προσδοκίες για την Ελλάδα, αλλά ας είναι καλά το Ταμείο Ανάκαμψης

Χαμηλότερα από τις προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν αυξήθηκε πέρυσι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας

Χαμηλότερα από τις προηγούμενες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν αυξήθηκε πέρυσι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας. Στις σημερινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% το 2023 έναντι 2,3% που εκτιμούσε το περασμένο φθινόπωρο.

Μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2022, ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρέμεινε ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης πέρυσι, αναφέρουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν.

«Παρά τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης (σ.σ. υψηλά επιτόκια και σφιχτός τραπεζικός δανεισμός), οι επενδύσεις συνέβαλαν σημαντικά, χάρη στην ισχυρή κατασκευαστική δραστηριότητα και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ταμείο Ανάκαμψης). Η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ επηρέασε την ανάπτυξη των εξαγωγών, ωστόσο οι καθαρές εξαγωγές είχαν θετική συμβολή στην ανάπτυξη», τονίζουν.

Η εκτίμηση για την ανάπτυξη παραμένει γενικά σταθερή στο 2,3% για το 2024 και το 2025, όπως αναμενόταν το φθινόπωρο. Η πραγματική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί στο ίδιο επίπεδο με το 2023, με αποτέλεσμα ελαφρώς χαμηλότερη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς η υλοποίηση του Ταμείου επιταχύνεται και οι συνθήκες χρηματοδότησης διευκολύνονται. Η σύνθεση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου (σ.σ. δηλαδή οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία) προβλέπεται να μετατοπιστεί από τις κατασκευές σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως εξοπλισμός και μηχανήματα. Ωστόσο, οι επενδύσεις αυτές είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση για εισαγωγές τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών. Κι αυτό θα μειώσει τη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών τη διετία 2024-25.

Ο ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του Εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτών) μετριάστηκε στο 4,2% το 2023. Ο υποκείμενος πληθωρισμός όμως, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν σημαντικά υψηλότερος, στο 5,3% πέρυσι κατά μέσο όρο, αλλά υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη έως τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό, σύμφωνα με την Κομισιόν, αντανακλά μια προοδευτική συγκράτηση των πιέσεων της ζήτησης βασικών αγαθών και χαμηλότερη από την αναμενόμενη μετάδοση των προηγούμενων σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Η σύσφιξη της αγοράς εργασίας και η πρόσφατα προαναγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Απρίλιο του 2024), αναμένεται να ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στις τιμές, πράγμα που θα αντισταθμίσει μερικώς την επίδραση των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό. Συνολικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί πιο σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2% αντίστοιχα, ελάχιστα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του φθινοπώρου.

Σε ασθενέστερη βάση η ευρωπαϊκή οικονομία

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την υποτονική ανάπτυξη πέρυσι, η οικονομία της Ε.Ε. εισήλθε στο 2024 με ασθενέστερη βάση από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με την Κομισιόν. Η χειμερινή ενδιάμεση πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναθεωρεί την ανάπτυξη τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη στο 0,5% το 2023, από 0,6% που προβλεπόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις και στο 0,9% (από 1,3%) στην Ε.Ε. και 0,8% (από 1,2%) στη ζώνη του ευρώ το 2024. Το 2025, η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να αναμένεται να επεκταθεί κατά 1,7% στην Ε.Ε. και 1,5% στη ζώνη του ευρώ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν το φθινόπωρο. Στην Ε.Ε., ο πληθωρισμός σύμφωνα με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται να μειωθεί από 6,3% το 2023 σε 3,0% το 2024 και 2,5% το 2025. Στην Ευρωζώνη, αναμένεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2023 σε 2,7% το 2024 και σε 2,2% το 2025.

Οριακή επίδραση από Χούτι, ανησυχία για τα υψηλά επιτόκια και τους κλιματικούς κινδύνους

Όπως αναγνωρίζουν οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, οι προβλέψεις τους περιβάλλονται από πολλές αβεβαιότητα λόγω παρατεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων και του κινδύνου περαιτέρω διεύρυνσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Η αύξηση του κόστους του εμπορίου λόγω των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να έχουν μόνο οριακή επίδραση στον πληθωρισμό. Ωστόσο, οι διαταραχές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα φαινόμενα συμφόρησης στον εφοδιασμό που θα μπορούσαν να πνίξουν την παραγωγή και  να ανεβάσουν τις τιμές.

Στο εσωτερικό της Ε.Ε., οι αβεβαιότητες για τις βασικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό συνδέονται με το αν η κατανάλωση, η αύξηση των μισθών και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων θα μείνουν στα αναμενόμενα επίπεδα ή θα ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις και φυσικά με τα επιτόκια της ΕΚΤ και πόσο αυτά θα μείνουν  υψηλά. Στις απειλές και τα ρίσκα των προβλέψεών της η Κομισιόν περιλαμβάνει τους κλιματικούς κινδύνους και την αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button