NewsΕλλάδαΕΟΠΥΥΕπικαιρότηταΟικονομίαΥγεία

Φαρμάκι για ασθενείς, χρυσάφι για φαρμακοβιομήχανους

Εκτοξεύεται στα ύψη η συμμετοχή των ανθρώπων σε περισσότερα από 1.700 καθημερινά φάρμακα, αναγκαία για την υγεία τους

Μειώνεται τουλάχιστον κατά 30 εκατομμύρια ευρώ το clawback (επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) της βιομηχανίας και μετακυλίεται η υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασφαλισμένους ● Εκτοξεύεται στα ύψη η συμμετοχή των ανθρώπων σε περισσότερα από 1.700 καθημερινά φάρμακα, αναγκαία για την υγεία τους ● Η κυβέρνηση αποσύρεται από την πριμοδότηση των πιο φτηνών γενόσημων φαρμάκων, προωθώντας ξεκάθαρα τα πρωτότυπα «επώνυμα» φάρμακα

Aκόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουμε για να προμηθευόμαστε τα απαραίτητα για την υγεία μας φάρμακα. Κι αυτό γιατί με νέα απόφασή της η κυβέρνηση της Ν.Δ. έως και τριπλασίασε σε μία νύχτα τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακά τους προκειμένου να κάνει ακόμα ένα «δωράκι» στη φαρμακοβιομηχανία!

Το σκεπτικό της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να «χαρίσει» τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (!) στη φαρμακοβιομηχανία και να τα ζητήσει από τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει για τα φάρμακά τους δύο και τρεις φορές μέσα από τη φορολογία! Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μειώνει κατά 30 εκατομμύρια ευρώ το clawback (την επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός) της φαρμακοβιομηχανίας και μετακυλίει την υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασθενείς, με τις εκτιμήσεις ειδικών του χώρου να θέλουν να ξεπερνιέται κατά πολύ το ποσό αυτό!

Το κράτος φυσικά δεν υπάρχει πουθενά σε όλο αυτό, αφού με το πρόγραμμα για την Υγεία η Ν.Δ. ελαχιστοποιεί τις υποχρεώσεις του θέτοντας υπό αμφισβήτηση ακόμα και την ελάσσονα.

Στα κάγκελα οι ασφαλισμένοι

Πώς το κάνει αυτό; Με νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και «θετική λίστα» (κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων) που ισχύει από την περασμένη Δευτέρα (12 Φεβρουαρίου) η κυβέρνηση εκτοξεύει τη συμμετοχή των ασθενών σε περισσότερα από 1.700 καθημερινά φάρμακα, αναγκαία για την υγεία τους, στα ύψη. Η αντίδραση των ασφαλισμένων ήταν άμεση, αφού όσοι είχαν συνταγές και επιχείρησαν να τις εκτελέσουν κλήθηκαν να πληρώσουν με το παραπάνω για τα φάρμακά τους, για τα οποία μέχρι χθες δεν επιβαρύνονταν με συμμετοχή. Οι ασφαλισμένοι είναι εξοργισμένοι, οι φαρμακοποιοί «τ’ ακούνε» και ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης και η κυβέρνησή του λαμβάνει τα συγχαρητήρια και τα «ευχαριστώ» από τη φαρμακοβιομηχανία.

Το αίτημα για μείωση του clawback είναι πάγιο από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας. Στις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας στον τομέα του φαρμάκου αναφέρθηκε προχθές ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδέσμου. «Η ανάγκη για ουσιαστικές αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις στη χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης και της πολιτικής για το φάρμακο είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ και την ανάγκη αυτή αντιλήφθηκε αμέσως ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης» ανέφερε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις του στο σύντομο διάστημα που έχει αναλάβει υπουργός Υγείας και μάλιστα με προσωπικό κόστος για τον ίδιο».

Τι άλλαξε;

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου o ασθενής που επέλεγε γενόσημο δεν επιβαρυνόταν με τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής (τιμή που προσδιορίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία και προσδιόριζε το ποσοστό συμμετοχής του πολίτη) και λιανικής τιμής (τιμή στα ράφια των φαρμακείων). Σήμερα στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και τη «θετική λίστα» που ξεκίνησαν να ισχύουν από τη Δευτέρα υπάρχει διαφορά τιμής, την οποία χρεώνεται ο άρρωστος. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι διαφορές τιμών είναι μεγάλες, εξηγεί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Καβαλάρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Μέχρι σήμερα αν ο ασθενής επέλεγε να αγοράσει το πρωτότυπο φάρμακο, τότε υποχρεούνταν να πληρώσει τη διαφορά, σε αντίθεση με την περίπτωση που επέλεγε γενόσημο, οπότε δεν πλήρωνε τίποτα. Το σκεπτικό το οποίο προωθούσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, και της Ν.Δ., ήταν να δοθεί ένα κίνητρο για να επιλέγονται γενόσημα, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι πιο φτηνά από τα πρωτότυπα.

Τώρα από τη μία η κυβέρνηση αποσύρεται από την πριμοδότηση των πιο φτηνών γενόσημων φαρμάκων, προωθώντας ξεκάθαρα τα πρωτότυπα «επώνυμα» φάρμακα. Ακόμα ξεκαθαρίζει για πολλοστή φορά στη διάρκεια της θητείας της πως δεν θέλει να επιστρέψει στους πολίτες όσα έχουν πληρώσει για την υγεία τους δύο και τρεις φορές. Από την άλλη απαλλάσσει και τη φαρμακοβιομηχανία από την υποχρέωση του clawback και ζητά από τους πολίτες να πληρώσουν ακόμα μία φορά για την υγεία τους.

Μαρτυρίες

«Πήγα να αγοράσω τα φάρμακά μου και διαπίστωσα ότι πλήρωσα 8 ευρώ περισσότερα αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με τον προηγούμενο» μας λέει ο Λ. Μπ. Για ένα φάρμακο κατά της πίεσης, ένα φάρμακο κατά της χοληστερίνης και μία σαλοσπίρη που αγοράζει κάθε μήνα κλήθηκε να πληρώσει αντί για 15,81 ευρώ, 23,55 ευρώ -αύξηση 48,9% μέσα σε έναν μήνα.

Ο Θ.Μ. που προμηθευόταν δύο κουτιά κουετιαπίνης -αντιψυχωσικού φαρμάκου- κάθε μήνα με μηδενική συμμετοχή τώρα του ζητήθηκε να πληρώσει 10 ευρώ -αύξηση 100%.

Η συμμετοχή στη δίμηνη συνταγή ροσουβαστατίνης -φαρμάκου κατά της χοληστερίνης που προλαμβάνει την καρδιαγγειακή νόσο- αυξήθηκε από 0 ευρώ στα 31,96 ευρώ (!) επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Ο ίδιος περιγράφει ασφαλισμένο στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος αποχώρησε από το φαρμακείο αποκαρδιωμένος με την τραγική αύξηση στην τιμή του φαρμάκου του. «Δεν μπορώ να αγοράσω το φάρμακο. Θα το σταματήσω. Τι να κάνω;» του είπε. Η αύξηση είναι μεγάλη, μας λέει: Το γενόσημο φάρμακο που κοστίζει 23,28 ευρώ και αποζημιωνόταν ολόκληρο, τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο τα 7,30 ευρώ, έχουμε δηλαδή αύξηση 160%.

«Σε πάρα πολλά φάρμακα η επιβάρυνση των ασφαλισμένων είναι τεράστια» τονίζει ο Ανδρέας Λουράντος. «Αυτή την εποχή, όταν ο κόσμος δυσκολεύεται τόσο πολύ με τα οικονομικά, είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορεί να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του χωρίς εμπόδια. Φαίνεται ότι οι κύριοι που μεθόδευσαν αυτή την πολιτική φαρμάκου δεν έρχονται σε επαφή με τους ανθρώπους» υπογραμμίζει και περιγράφει την οργή των ασθενών, αποδέκτες της οποίας είναι καθημερινά οι φαρμακοποιοί. «Εχουν περάσει μόλις τρεις μέρες από την εφαρμογή του νέου μέτρου και έχουμε ακούσει κόσμο να φωνάζει και έχουμε δει κόσμο να αποχωρεί χωρίς να παίρνει τα φάρμακά του» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και διερωτάται: «Αυτή τη φαρμακευτική περίθαλψη ονειρεύεται η κυβέρνηση; Αυτή την κοινωνική πολιτική διαφήμιζε;»

Τι διευκρινίζουν οι φαρμακοποιοί

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σημειώνει από την πλευρά του ότι από τη Δευτέρα 12/2 που άρχισε να ισχύει το καινούργιο δελτίο τιμών στα φάρμακα οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους.

«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι:

 Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
 Οι αυξήσεις στις συμμετοχές συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων, φαρμάκων φτάνουν ακόμα και το 80%.
 Η επιβάρυνση αφορά πάνω από 1.700 γενόσημα φάρμακα
 Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button