Το Άγιον Όρος προσεγγίζεται με μία άλλη ματιά χάρις σε έρευνα γερμανικού πανεπιστημίου
Το Άγιον Όρος προσεγγίζεται με μία άλλη πρωτότυπη ματιά, καθώς γνωρίζουμε τον πνευματικό τόπο του Άθω, αλλά τώρα μπορούμε να διεiσδύσουμε στην κοινοπολιτεία που έχει παγώσει τον χρόνο κι έχει μείνει στη Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο,
Το Άγιον Όρος προσεγγίζεται με μία άλλη πρωτότυπη ματιά, καθώς γνωρίζουμε τον πνευματικό τόπο του Άθω, αλλά τώρα μπορούμε να διεiσδύσουμε στην κοινοπολιτεία που έχει παγώσει τον χρόνο κι έχει μείνει στη Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο, χάρις σε έρευνα του πανεπιστημίου του Βερολίνου, το οποίο ασχολήθηκε με σπουδαία έγγραφα που μαρτυρούν συναλλαγές αιώνων, όπως χρυσόβουλα, φιρμάνια Σουλτάνων, διαθήκες, ακόμη και ασφάλειες ζωής.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Βυζαντινορωμαϊκού Δικαίου στο ΣΣΕ του Βερολίνου, Αναστάσιο Νικόπουλο, το γερμανικό πανεπιστήμιο έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τους θεσμούς εκείνη την εποχή. ” Στην Ελλάδα τιμούμε βέβαια πολύ περισσότερο το βυζαντινό αλλά και το οθωμανικό παρελθόν μας, έχουμε έδρα Οθωμανολογίας”, τόνισε ο κ. Νικόπουλος, σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν έχει καμία.
Η έρευνα με τα πολύτιμα ευρήματα, θα δημοσιοποιηθεί αρχικά ως πορίσματα σε μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα και αργότερα θα δοθεί σε μία πιο εκλαϊκευμένη μορφή για το ευρύ κοινό.