NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ντ. Κουλέμπα: «Στόχος η επιστροφή στα σύνορα του 1991»

Αυτό χαρακτηρίζει νίκη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας - : Η Ουκρανία και μόνο θα αποφασίσει πότε είναι κατάλληλες οι συνθήκες για ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Αυτό χαρακτηρίζει νίκη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας – : Η Ουκρανία και μόνο θα αποφασίσει πότε είναι κατάλληλες οι συνθήκες για ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Η ουκρανική αντεπίθεση που διεξάγεται από τον Ιούνιο έχει ως στόχο την απελευθέρωση ολόκληρης της Ουκρανίας, «όσος χρόνος και αν χρειαστεί γι΄αυτό», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Στόχος μας είναι η νίκη, η νίκη υπό την μορφή της απελευθέρωσης των εδαφών μας εντός των συνόρων του 1991 και μικρή σημασία έχει πόσο θα χρειαστεί αυτό», λέει.

Η Ουκρανία θα έχει ανάγκη από περισσότερα όπλα των δυτικών συμμάχων όσο δεν έρχεται η νίκη κατά των ρωσικών δυνάμεων, προειδοποιεί ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Οσο δεν νικάμε, θα έχουμε ανάγκη από περισσότερα όπλα. Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, διότι ο πόλεμος είναι μία πραγματικότητα και σε αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να νικήσουμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Η Ουκρανία έχει δώσει «εγγυήσεις» ότι θα δεν θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμηθεύεται από τους Δυτικούς στο ρωσικό έδαφος, δηλώνει ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αν οι εταίροι μας μας ζητήσουν να δώσουμε εγγυήσεις ότι αυτό ή το άλλο όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί παρά μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας, θα δώσουμε αυτήν την εγγύηση και θα την σεβασθούμε. Υπήρξαν (και προηγουμένως) περιπτώσεις που δώσαμε τέτοιες υποσχέσεις και τις τηρήσαμε».

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών λέει ότι το Κίεβο δεν αισθάνεται πίεση εκ μέρους των δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας για την επιτάχυνση της αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Δεν αισθανόμαστε κάτι τέτοιο. Υπάρχει αύξηση των φωνών σχολιαστών και ειδικών στην δημόσια σφαίρα. Αυτό υπάρχει, αλλά θα εξαφανισθούν όλες (…) μετά την πρώτη σημαντική νίκη της Ουκρανίας στο νότιο ή στο ανατολικό τμήμα» της χώρας, διαβεβαιώνει ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Το Κίεβο έχει ξεκινήσει συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση των σχέσεων της Ουκρανίας με την Αφρική, λέει ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας κατηγορώντας την Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τον εξαναγκασμό, την διαφθορά και τον φόβο για να διατηρήσει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο.

«Εχουν χαθεί πολλά χρόνια, αλλά θα προωθήσουμε την ουκρανοαφρικανική αναγέννηση, την αναγέννηση των σχέσεών μας (…) η ήπειρος αυτή έχει ανάγκη συστηματικής και μακροπρόθεσμης δουλειάς».

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, ο Ντμίτρο Κουλέμπα έχει πραγματοποιήσει τρεις περιοδείες στην Αφρική σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη απέναντι στην Μόσχα.

Αντιπροσωπεία ηγετών αφρικανικών χωρών υπό τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα επισκέφτηκε τον Ιούνιο το Κίεβο προσφέροντας μεσολάβηση -η οποία απορρίφθηκε από την Ουκρανία- πριν επισκεφθεί την Μόσχα.

Αν οι περισσότερες αφρικανικές χώρες εμφανίζονται ουδέτερες απέναντι στην σύρραξη, «βρίσκεται σε εξέλιξη μια αργή διάβρωση των ρωσικών θέσεων στην Αφρική», διαβεβαιώνει ο ουκρανός υπουργός αναφέροντας την Λιβερία, την Κένυα, την Γκάνα, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Μοζαμβίκη, την Ρουάντα, την Ισημερινή Γουινέα μεταξύ των νέων αφρικανών εταίρων του Κιέβου.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι έχουμε διώξει τους Ρώσους από παντού. Αλλά, αν η Ρωσία είχε προηγουμένως την στρατηγική πρωτοβουλία, τώρα έχουμε επιβάλει την ατζέντα μας, την δυναμική μας. Η στρατηγική μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την Ρωσία, αλλά να απελευθερώσουμε την Αφρική από την ρωσική επιβολή».

Ο ουκρανός υπουργός κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί «τον καταναγκασμό, την διαφθορά και τον φόβο» για να κρατήσει υπό τον έλεγχό του αφρικανικές χώρες προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν έχει παρά δύο εργαλεία στην Αφρική: την προπαγάνδα και την Wagner.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια την εκστρατεία προσέγγισης της Αφρικής και μέσω των υπηρεσιών της εταιρείας μισθοφόρων Wagner, εμφανιζόμενη ως καταφύγιο απέναντι στον «ιμπεριαλισμό» και την «νεοαποικιοκρατία» της Δύσης.

Η Wagner συνεργάζεται με καθεστώτα σε αφρικανικές χώρες, όπως το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου έχει διαπράξει πλήθος ωμοτήτων, σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις και οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας χαρακτηρίζει «ψέματα» τις ανησυχίες που εκφράζει η Μόσχα για την επισιτιστική ασφάλεια της Αφρικής, μετά την αποχώρησή της από την συμφωνία για τα σιτηρά που επέτρεπε την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι Αφρικανοί έχουν δει ότι όλες αυτές τις ιστορίες του Πούτιν για το πόσο ανησυχεί για τις αφρικανικές χώρες είναι ψέματα. Αυτοί που πληρώνουν πιο ακριβά την απόφαση της Μόσχας είναι ο ουκρανός αγρότης και ο αφρικανός καταναλωτής ψωμιού», λέει ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Νέες επιτυχίες στο Νότο ανακοίνωσε το Κίεβο

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν  περισσότερες επιτυχίες στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο νοτιοανατολικό μέτωπο, μία ημέρα αφού ανακοίνωσαν την απελευθέρωση ενός χωριού που αποτελούσε ρωσικό προπύργιο.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η Ουκρανία σημείωσε πρόοδο νότια του Ουροζάινε, ενός χωριού στην περιφέρεια του Ντονέτσκ που το Κίεβο ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι ανακατέλαβε, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν σε νότιες κατεχόμενες περιοχές προς την Αζοφική Θάλασσα.

«Προς την κατεύθυνση νότια του Ουροζάινε (τα ουκρανικά στρατεύματα) είχαν επιτυχία», δήλωσε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Άντριι Κοβαλιόφ.

Ο εκπρόσωπος δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Ουροζάινε είναι το πρώτο χωριό που το Κίεβο λέει πως έχει ανακαταλάβει από τις 27 Ιουλίου, χρονικό διάστημα που είναι ενδεικτικό των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς προχωρούν μέσα από ναρκοθετημένες ρωσικές αμυντικές γραμμές χωρίς ισχυρή αεροπορική υποστήριξη. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους Ρώσους.

Ο Κοβαλιόφ ανέφερε επίσης σφοδρές μάχες στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χάρκιβ (Χάρκοβο) και γύρω από ένα ανατολικό χωριό όχι μακριά από το Μπαχμούτ, την πόλη που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις το Μάιο έπειτα από αιματηρές μάχες μηνών.

«Ο εχθρός διεξήγαγε ανεπιτυχείς επιθετικές ενέργειες στην περιοχή της Σενκίβκα στην περιφέρεια του Χάρκιβ και της Μποντανίβκα στο Ντονέτσκ. Σφοδρές μάχες διεξάγονται εκεί», δήλωσε.

«Προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ, αμυντικές (ουκρανικές) δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν επιθετικές ενεργειες νότια του Μπαχμούτ».

Ουκρανός στρατηγός δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως η Ρωσία επιτίθεται προς το Κουπιάνσκ, μια πόλη στην περιφέρεια του Χαρκίβ, όμως ο Κοβαλιόφ είπε ότι η Ουκρανία αποκρούει τις επιθέσεις αυτές, καθώς και τις ρωσικές επιθέσεις βόρεια του Μπαχμούτ και κοντά στην πόλη Λιμάν.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, περιλαμβανομένων της χερσονήσου της Κριμαίας, του μεγαλύτερου μέρους της περιφέρειας του Λουχάνσκ και μεγάλων τμημάτων των περιφερειών του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Το Κίεβο λέει πως η αντεπίθεσή του προχωρεί βραδύτερα απ’ ό,τι θα ήθελε λόγω των εκτεταμένων ρωσικών ναρκοπεδίων και των βαριά οχυρωμένων ρωσικών αμυντικών γραμμών.

«Αυξάνεται η παραγωγή drone στην Ουκρανία»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι το Κίεβο εντείνει σε «σημαντικό» βαθμό την παραγωγή drones.

Στο βραδινό διάγγελμά του, επέμεινε πως τα όπλα του είδους έχουν κεφαλαιώδη σημασία στην άμυνα της χώρας του μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

«Είναι τα μάτια, η προστασία στην πρώτη γραμμή (…) Είναι εγγύηση πως δεν χρειάζονται να πληρώνουν με τη ζωή τους άνθρωποι» όταν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μηχανές, είπε ο αρχηγός του κράτους.

Έδωσε επίσης έμφαση στις παραδόσεις τέτοιων συστημάτων από τους συμμάχους της χώρας του στη Δύση.

«Σε κάθε μάχιμη μονάδα», είπε ο κ. Ζελένσκι, «οι πολεμιστές ζητάνε πάνω απ’ όλα drones, [μέσα] ηλεκτρονικού πολέμου και [συστήματα] αντιαεροπορικής άμυνας». Αναφερόταν στις επισκέψεις του σε ουκρανικά στρατεύματα στα μέτωπα τις τελευταίες ημέρες.

Οι ουκρανικές επιθέσεις με UAVs-καμικάζι στη Ρωσία ή ουκρανικά εδάφη που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία. Ενώ νωρίτερα αυτόν τον μήνα ουκρανικά USVs έπληξαν ρωσικό αποβατικό σκάφος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ρωσικό δεξαμενόπλοιο φορτωμένο πετρέλαιο, προκαλώντας και στις δύο περιπτώσεις σοβαρές υλικές ζημιές.

Στα τέλη του Ιουλίου ο κ. Ζελένσκι εξέφραζε ικανοποίηση διότι ο πόλεμος «φθάνει στο έδαφος της Ρωσίας».

greuronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button