Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός έκοψε χθες τις γέφυρες για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αποδίδοντας ιδεολογικά και πολιτικά στη σύγκρουσή τους
Ξεκάθαρα το Μαξίμου διατείνεται ότι στόχος του μετώπου της με την Χαριλάου Τρικούπη είναι το ψάρεμα από την εκλογική δεξαμενή της κεντρώας παράταξης επιβεβαιώνοντας εμμέσως το διπλό του στόχου: αφενός να αποσπάσει ψήφους από αυτήν και αφετέρου να ψαλιδίσει τη δυνατότητα δημιουργίας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν βγει αυτός νικητής από τις κάλπες της Κυριακής.
Μπορεί ο πρωθυπουργός χθες να εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να απέκλεισε κάθε συνεργασία μεταξύ τους αποδίδοντας ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά στη σύγκρουσή τους, ωστόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης παραδέχτηκε σήμερα ότι το παράθυρο μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων έκλεισε λόγω των προαπαιτούμενων του Νίκου Ανδρουλάκη κι ότι όλα γίνονται για μάτια των ψηφοφόρων.
Ο Άκης Σκέρτσος είπε χαρακτηριστικά ότι η Ν.Δ. απευθύνεται στον «κόσμο που πιστεύει και υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να δει ευρύτερες συναινέσεις. Εμείς απευθυνόμαστε στον κόσμο που διαχρονικά έχει σταθεί με την Ελλάδα, της δημοκρατίας, της Ευρώπης και της προόδου».
«Γνωρίζουμε καλά ότι με ένα σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ βρεθήκαμε μαζί στα χρόνια του λαϊκισμού και της ευρωπαϊκής απομόνωσης της χώρας. Ότι μαζί κρατήσαμε την Ελλάδα και μείναμε Ευρώπη, όπως και ότι μαζί το 2019 ενωθήκαμε σε ένα μεγάλο ρεύμα που γύρισε σελίδα στη χώρα. Τα χρόνια που μεσολάβησαν έδειξαν ότι οι κοινοί στόχοι μπορούν να γίνουν πράξη από μία αυτοδύναμη κυβέρνηση ανοιχτών οριζόντων που επιδιώκει την πρόοδο της χώρας. Όπως έδειξαν και λάθη που κάναμε εμείς και πρώτοι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αναγνώρισαν» δήλωσε και απευθύνθηκε σε όσους πολίτες θέλουν μια «Ελλάδα ισχυρή, με δυναμική οικονομία, με ασφάλεια στα σύνορα και με πολιτική σταθερότητα».
Ωστόσο, δεν απάντησε στην ερώτηση γιατί ο πρωθυπουργός αναφέρεται στο «ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη; Υπάρχει κι άλλο ΠΑΣΟΚ και το θέλετε;» ρώτησε η δημοσιογράφος. Για το «ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη και τον «κ. Ανδρουλάκη συγκεκριμένα», απάντησε πάλι ο κ. Σκέρτσος, υποστηρίζοντας ότι ο δεύτερος είναι αυτός που έχει θέσει «πολύ αυστηρές “κόκκινες γραμμές” που απαγορεύουν τη συνεργασία και τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό τον ίδιο»
Αντ’ αυτού επέμεινε στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα στηριχτεί στη Βουλή αποκλειστικά στις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ., παρότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μονοκομματική κυβέρνηση αλλά και με ανθρώπους «άλλων χρωμάτων».
Εμφάνισε για πολλοστή φορά ως μονόδρομο την αυτοδυναμία της Ν.Δ., γιατί η χώρα έχει ανάγκη από σταθερό χέρι στο τιμόνι» και τάχθηκε κατά της «νάρκης της απλής αναλογικής που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να οδηγήσει σε σχήματα πολιτικής αστάθειας, κοινωνικής και οικονομικής οπισθοδρόμησης που θα υπονομεύσουν αυτή την πορεία προς τα μπρος».
Ισχυρίστηκε ότι τη φυγή προς τα μπροστά δεν μπορεί να την εξασφαλίσει μία κυβέρνηση Βαβέλ όπως αυτή που συζητά η αντιπολίτευση, αν και όπως είπε θα την επιδιώξει, αν το επιτρέψουν οι αριθμοί παρόλο που τώρα εμφανίζονται να μη θέλουν ο ένας τον άλλο. «Γι αυτό και η χαλαρή ψήφος διαμαρτυρίας είναι πολύ επικίνδυνη στην κάλπη της απλής αναλογικής» είπε.
Στο σημείο αυτό διερωτήθηκε αν αυτό που θέλουμε είναι μια κυβέρνηση ηττημένων, μια συνταγή παραλυσίας με μόνη συγκολλητική στόχευση την εξουσία και την απομάκρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση ασταθή που στην πρώτη δυσκολία θα είναι όμηρος εκβιασμών και κατάρρευσης.
Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών και ειδικότερα την ευθύνη της κ. Βλάχου είπε ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. «Νομίζω ότι έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις δημόσια ως προς τις διατυπώσεις και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης» υποστήριξε εκ νέου.
Τέλος, κληθείς να πει εάν το κόμμα του ανησυχεί για τις δημοσκοπήσεις, μετά τη διάψευσή τους στην Τουρκία, είπε το εξής: «Όχι. Αυτός που ανησυχεί για τις δημοσκοπήσεις και έχει μια μεγάλη αμηχανία είναι ο κ. Τσίπρας ο οποίος δείχνει διαχρονικά ότι δεν εμπιστεύεται ούτε την δικαιοσύνη ούτε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ούτε τις δημοσκοπήσεις ή τις εμπιστεύεται όταν τον εξυπηρετούν. Όταν δεν τον εξυπηρετούν τα αμφισβητεί όλα αυτά και αυτό δείχνει την επαμφοτερίζουσα θέση και στάση που έχει απέναντι στη δημοκρατία και τους θεσμούς».