NewsΕπικαιρότηταΟικονομία

Phishing: Στις τράπεζες το «μπαλάκι» για την αποζημίωση των θυμάτων

Τί αλλάζει για τις αποζημιώσεις άνω των 1.000 ευρώ σε όσους έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Στην πράξη, θα κριθεί για το πόσο η ρύθμιση για την αποζημίωση των θυμάτων του phishing που εισήγαγε με σχέδιο νόμου το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα εφαρμοστεί «κατά γράμμα» από τις τράπεζες, οι οποίες ήταν αυτές που αντέδρασαν έντονα στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι αντιδράσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, οδήγησαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να υιοθετήσει και μέρος των απόψεων των τραπεζών και ειδικά τη δέσμευση από την πλευρά τους πιο αυστηρών μέτρων ασφαλείας των ηλεκτρονικών συνναλλαγών.

Αν και η αρχική πρόταση του υπουργείου προέβλεπε ότι ακόμη και στην περίπτωση της βαριάς αμέλειας του καταναλωτή, η τράπεζα θα πρέπει να τον αποζημιώνει χωρίς προϋποθέσεις για τα ποσά που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, τελικά, το άρθρο που κατατέθηκε στη Βουλή, διατηρεί υπό όρους τη συγκεκριμένη υποχρέωση εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πλέον, όπως ορίζει το σχετικό άρθρο, «αν ο πληρωτής είναι καταναλωτής και εφόσον οι ζημίες οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ποσού του 1.000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφάλειας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε».

Ωστόσο, αυτό «δεν εφαρμόζεται αν ο πάροχος αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των 1.000 ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης».

Αυτό σημαίνει, ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να εφαρμόζουν πιο αυστηρά συστήματα ασφαλείας και είναι δεδομένο ότι θα εστιάσουν περισσότερο στην επανάκτηση των υπεξαιρεθέντων χρημάτων.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, δύσκολα οι τράπεζες θα αναγνωρίζουν την ευθύνη τους και το αποτέλεσμα θα είναι οι καταναλωτές να εξαναγκάζονται να προσφεύγουν στα δικαστήρια, όπως γίνεται τώρα. Και βέβαια μια δικαστική προσφυγή, είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη για τους καταναλωτές που έχουν πέσει θύματα phishing.

Η αλλαγή της αρχικής διάταξης, επέφερε και την αντίδραση της ΕΚΠΟΙΖΩ η οποία σημειώνει ότι αυτή (η αλλαγή) είναι άκρως επαχθής για τους καταναλωτές και ακυρώνει τελείως την ευθύνη των τραπεζών, αφού αφήνει στη διακριτική τους ευχέρεια να αποδείξουν ότι διαθέτουν και εφαρμόζουν εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών, πράγμα που δεν δύναται να ελέγξει ο καταναλωτής.

Η ίδια επισημαίνει ότι οι καταγγελίες για τις ηλεκτρονικές απάτες σε τραπεζικούς λογαριασμούς παρουσίασαν σημαντική αύξηση καθώς μόνο το 2022 έχει λάβει πάνω από 600 καταγγελίες προφορικές και γραπτές με ζημίες που κυμαίνονται από 300 έως 50.000 ευρώ.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ εξηγεί ότι οι καταναλωτές διαπιστώνουν παράνομες συναλλαγές στον τραπεζικό τους λογαριασμό ή έχουν πέσει θύμα απάτης, μέσω διαρροών δεδομένων ή επιθέσεων phishing, με σκοπό τη γνωστοποίηση προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών ή κωδικών ασφαλείας. Οι απατεώνες συνδυάζουν γνώση προσωπικών πληροφοριών ως προς το πρόσωπο του καταναλωτή και εξελιγμένες τεχνικές υφαρπαγής προσωπικών στοιχείων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, με την αύξηση των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών λόγω της πανδημίας, αλλά και της πολιτικής των τραπεζών για αύξηση των διαδικτυακών συναλλαγών, λόγω και της μείωσης των τραπεζικών καταστημάτων τους, οι εν λόγω περιπτώσεις απάτης αποτελούν σύνηθες φαινόμενο με αυξητική τάση σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ.

 

Πηγή: vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button