Ισόβια στον φονιά της Γαρυφαλλιάς-Το δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του
Καταπέλτης η εισαγγελέας - Τη σκότωσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και με πλήρη επίγνωση - Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό
Ισόβια κάθειρξη ήταν η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σύρου για την ποινή στον 30χρονο Δημήτρη Βέργος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία, το καλοκαίρι του 2021, της άτυχης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου στη Φολέγανδρο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δράστης κρίθηκε ένοχος για την τέλεση εγκληματικής πράξης σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
Μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση και την επιβολή των ισοβίων, ο 30χρονος δολοφόνος θα αναχωρήσει φρουρούμενος από την Σύρο για να οδηγηθεί σε φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της εξέτασης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, το άψυχο κορμί της Γαρυφαλλιάς, το οποίο είχαν ανασύρει από τη θάλασσα λιμενικοί, έφερε μώλωπα από γροθιά στο δεξί μάτι, είχε γδαρσίματα στη δεξιά πλευρά, αλλά και στην πλάτη, καθώς και ένα τραύμα 4-5 εκατοστών στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού της.
Επίσης, από τα χτυπήματα στα βράχια είχαν ανοίξει οι βρεγματικές ραφές του κρανίου ενώ όλα τα χτυπήματα, αλλά και το σύρσιμο στα βράχια έγιναν, ενώ η Γαρυφαλλιά βρισκόταν εν ζωή. Σύμφωνα με το συμπέρασμα του κ. Μπογιόκα, οι κακώσεις που έφερε η 26χρονη φαρμακοποιός και κυρίως αυτές στο κεφάλι ήταν ικανές να προκαλέσουν αναισθησία και έντονο άλγος προσθέτοντας ότι στη θάλασσα την είχε ρίξει ο δράστης και ο θάνατος της άτυχης κοπέλας είχε προέλθει από πνιγμό.
H δίκη είχε ξεκινήσει μετά τη διακοπή της, στις 17 Νοεμβρίου με τους γονείς της άτυχης κοπέλας να ζητούν δίκαιωση για τη μνήμη του παιδιού τους.
Το σκεπτικό του ΜΟΔ στην απόφαση επί της ενοχής
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, όπως μεταδίδει το logostypos.gr, το έγκλημα στη Φολέγανδρο έγινε έξω από το αυτοκίνητο με δυο σπρωξίματα (το ένα στο αυτοκίνητο και το δεύτερο εκεί που βρέθηκαν τα προσωπικά αντικείμενα της Γαρυφαλλιάς). Το λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του θύτη και του θύματος ξεκίνησε μέσα στο αυτοκίνητο.
Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι τα τραύματα στο πρόσωπο του θύματος προέρχονται πιθανότατα πάλι από τον δράστη. Παράλληλα ο δράστης κατηγορείται ότι δεν έκανε άμεση προσπάθεια διάσωσης του θύματος. Τα λίγα ευρήματα που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος μαρτυρούν ότι έγινε πάλη μεταξύ των δυο πλευρών.
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης περί μειωμένου καταλογισμού του δράστη, αν και παραδέχθηκε ότι επισκεπτόταν κάποιον ψυχίατρο, χωρίς όμως να παρουσιάσει ποτέ κατά την διάρκεια της ζωής του κάποιο σοβαρό ψυχολογικό επεισόδιο.
Επίσης το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε το άρθρο 36 για απαλλαγή με το αιτιολογικό ότι ο 30χρονος δεν είχε εκδηλώσει ποτέ επιθετική συμπεριφορά, ενώ απέρριψε και την αιτίαση περί βρασμού ψυχής.
Οι γονείς της Γαρυφαλλιάς
Τραγικά πρόσωπα οι γονείς και τα αδέλφια της Γαρυφαλλιάς που βρέθηκαν στη Σύρο, έχοντας στο πλευρό τους ανθρώπους από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον. «Προσπαθούν να βγάλουν τον φονιά τρελό, έχουν το θράσος να μην πάει στην φυλακή αλλά να νοσηλευτεί σε κάποια κλινική για να βγάλει αυτήν την ποινή όσο το δυνατόν πιο χαλαρά. Αυτό είναι αδικία», τόνισε ο πατέρας του θύματος.
Στις καταθέσεις τους, η μητέρα της Γαρυφαλλιάς δήλωσε πως έμαθε για τον θάνατο του παιδιού της από τους λιμενικούς και πως άρχισε να υποψιάζεται τι ακριβώς έχει συμβεί, όταν κανένας από την οικογένεια του κατηγορούμενου δεν επικοινώνησε μαζί τους
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι καταθέσεις των τριών αδελφών της Γαρυφαλλιάς, οι οποίοι μίλησαν για μία φιλήσυχη και καλλιεργημένη κοπέλα, ενώ για τον κατηγορούμενο υποστήριξαν ότι η μέχρι τότε συμπεριφορά του, αλλά και οι πληροφορίες που είχαν για εκείνον δεν έδειχναν έναν άνθρωπο ψυχικά διαταραγμένο, ικανό να διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα.
Οι γονείς του δράστη
Στο δικαστήριο είχε καταθέσει η οικογένεια του κατηγορούμενου με τη μητέρα του να τον χαρακτηρίζει «άριστο μαθητή», ο οποίος «ουδέποτε είχε δώσει αφορμή με τη συμπεριφορά του τόσο στο σπίτι του όσο και ζωή του». Η ίδια είπε ότι πρόκειται για ένα παιδί που δεν έπαιρνε καμία πρωτοβουλία αν κάτι του συνέβαινε, ενώ σύμφωνα με την ίδια ήταν ιδιαίτερα κλειστός χαρακτήρας, μέχρι που απέφευγε να βρίσκεται και με συγγενείς.
Όπως κατέθεσαν οι γονείς και η αδερφή του κατ’ ομολογίαν δράστη, σύμφωνα με το cyclades24, ο 30χρονος από το 2014 παρουσίαζε ψυχωσικά επεισόδια, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με αποτέλεσμα η μητέρα του να τον επισκέπτεται συχνά στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο 30χρονος παρουσίαζε μία ψυχική αστάθεια -κάτι το οποίο τον οδήγησε πολλές φορές να επισκεφθεί ειδικούς, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι έπασχε από διπολική διαταραχή, ενώ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις αγωγές των δύο ψυχολόγων και ενός ψυχιάτρου, που τον παρακολουθήσαν.
Όσον αφορά στη σχέση του με τη Γαρυφαλλιά την οποία γνώρισε μέσω κοινής παρέας, οι γονείς του κατηγορούμενου είπαν ότι την είχαν δει όταν ερχόταν στο σπίτι τους, ενώ για τις διακοπές στη Φολέγανδρο, προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, προτείνοντας του τις παραλίες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας.
Αναφερόμενοι για το τι ακολούθησε μετά το έγκλημα στη Φολέγανδρο, υποστήριξαν ότι ο 30χρονος δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον. «Μας πήραν τηλέφωνο και μας ενημέρωσαν ό Δημήτρης κατηγορείται για δολοφονία. Την επόμενη ημέρα φύγαμε για την Φολέγανδρο, παρόλα αυτά δεν μας επέτρεψαν να τον δούμε. Όταν καταφέραμε να τον δούμε, διαπιστώσαμε ένα παιδί φοβισμένο και ταραγμένο, το οποίο ούτε που μας γνώρισε» κατέθεσε ο πατέρας του.
Η απολογία
Την Πέμπτη, κατά την απολογία του, που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί τι επακριβώς συνέβη εκείνες τις στιγμές. Έδωσε συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και ύστερα αναφέρθηκε στο ιατρικό ιστορικό του, αλλά και για τις στιγμές που προηγήθηκαν του θανάτου της Γαρυφαλλιάς.
Σύμφωνα με τον 30χρονο, η γνωριμία του με τη Γαρυφαλλιά έγινε εκείνο το καλοκαίρι, ενώ ήταν η πρώτη φορά που πήγαιναν μαζί διακοπές. «Θυμάμαι την Γαρυφαλλιά να λέει “Τι είναι αυτό που κάνεις;” και όχι να φωνάζει βοήθεια. Δεν θυμάμαι να την σπρώχνω και δεν θυμάμαι πώς έπεσε στα βράχια. Κάποια στιγμή, με θυμάμαι να παίρνω το σακίδιό μου από το αυτοκίνητο και να πηγαίνω μέσα στην θάλασσα προκειμένου να της προσφέρω τις πρώτες βοήθειες. Της έκανα τεχνητές αναπνοές και της έδωσα το φιλί της ζωής για να την σώσω. Κάποια στιγμή είδα ότι το πρόσωπό της είχε ασπρίσει και ότι τα χείλη της είχαν μελανιάσει και έβγαζε αφρούς και νερά από το στόμα της. Τότε κατάλαβα ότι ήταν νεκρή»
Η εισαγγελέας
Ο συνήγορος του κατηγορούμενου ζήτησε τη μεταβολή της κατηγορίας από «ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» σε «πράξη εν βρασμώ ψυχής χωρίς δόλο», ενώ επέμεινε σε αυτό λόγω των ψυχικών διαταραχών του κατηγορουμένου αλλά και λόγω της έντονης ψυχικής φόρτισης με αφορμή το τροχαίο ατύχημα.
Οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου δε φαίνεται να έπεισαν την εισαγγελέα η οποία πρότεινε την ενοχή του 31χρονου για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και μάλιστα δίχως ελαφρυντικά.