Η Ιαπωνική ακτοφυλακή ανέφερε την εκτόξευση πιθανότατα Βορειοκορεατικού πυραύλου.
Σε απρόσμενη κλιμάκωση επιθετικότητας φαίνεται να προβαίνει η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη, αφού μετά τους 17 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το πρωί, ένας εκ των οποίων κοντά στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα, φέρεται να έχει εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο και προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας αλλά και πάνω από 100 βολές πυροβολικού στη νεκρή ζώνη προς τη Νότια Κορέα. Η Σεούλ μάλιστα έκανε λόγο περί βορειοκορεατικής «εισβολής» για πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου.
Σύμφωνα με τις αναφορές τις ιαπωνικής ακτοφυλακής που επικαλούνται τα πρακτορεία Ρόιτερς και Κιόντο (το πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας), σημειώθηκε εκτόξευση πιθανότατα βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου το μεσημέρι της Τετάρτης, μερικές ώρες δηλαδή μετά την απάντηση της Σεούλ με τρεις πυραύλους στην πρωινή ομοβροντία των 10 εκτοξεύσεων από την Πιονγκγιάνγκ.
Σύμφωνα με ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε τελικά εκτός τις ιαπωνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Στον κορεατικό Νότο ο στρατός ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν πάνω από 100 βολές του βορειοκορεατικού πυροβολικού κοντά στην ανατολική ακτή της χερσονήσου (προς την πλευρά της Ιαπωνίας δηλαδή).
Παράβαση συμφωνίας
Οι βολές αυτές, τονίζει η Σεούλ, είναι κατά παράβαση της ενδοκορεατικής στρατιωτικής συμφωνίας για νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο κρατών.
Νωρίτερα, σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής γύρω στις 8.55 π.μ. τοπική στο νησί Ούλεουνγκ της Νότιας Κορέας, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, ανέφερε ο στρατός, προσθέτοντας ότι ένας πύραυλος διέσχισε τη γραμμή του βόρειου ορίου, ένα σύνορο που καθιέρωσαν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών μετά τον πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο στα μέσα του περασμένου αιώνα.
Οι συνολικά 17 πύραυλοι, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, εκτοξεύτηκαν από την περιοχή Γουονσάν και από πολλά άλλα μέρη, σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας. Οι πιο πρόσφατες εκτοξεύσεις από την Πιονγκγιάνγκ έγιναν την ώρα που διεξάγονταν κοινή αεροπορική άσκηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα.
Ο πύραυλος προκάλεσε – σπάνια – ενεργοποίηση του συστήματος αεράμυνας στο νησί Ούλεουνγκ, που προειδοποιούσε τους κατοίκους να σπεύσουν σε υπόγεια καταφύγια.
Κατά τον στρατό της Νότιας Κορέας, πρόκειται για «την πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου», με άλλα λόγια από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), που πέφτει τόσο κοντά στα χωρικά ύδατα της χώρας βορειοκορεατικός πύραυλος.
Το νοτιοκορεατικό επιτελείο είπε ότι τουλάχιστον ένας από τους πύραυλους προσγειώθηκε 26 χιλιόμετρα νότια του βόρειου ορίου, 57 χιλιόμετρα από την πόλη Σόκτσο της Νότιας Κορέας, στην ανατολική ακτή.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ υπογράμμισε «ότι η σημερινή βορειοκορεατική πρόκληση αποτελούσε, στην πράξη, εισβολή στην επικράτεια» της χώρας του, «για πρώτη φορά από τη διαίρεση» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Κυανό Οίκο.
Το βορειοκορεατικό όπλο ήταν ένας από τους τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύτηκαν από την βορειοκορεατική παράκτια περιοχή Γουονσάν στη θάλασσα, δήλωσε το νοτιοκορεατικό επιτελείο, προσθέτοντας αργότερα ότι έως και 14 άλλοι πύραυλοι διαφόρων τύπων είχαν εκτοξευθεί από τις ανατολικές και δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ν. Κορέας Παρκ Τζιν χαρακτήρισε την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα «άνευ προηγουμένου» και «σοβαρή πράξη στρατιωτικής πρόκλησης». Οι δύο αξιωματούχοι καταδίκασαν την εκτόξευση και συμφώνησαν να συνεργαστούν ενάντια στις απειλές της Βόρειας Κορέας, ανέφερε το γραφείο του κ. Παρκ.
Η θέση της Βόρειας Κορέας
Η Πιονγκ γιάνγκ ανέφερε ότι οι βολές εκ μέρους της αποτελούν απάντηση στις αλλεπάλληλες ασκήσει των νοτιοκορεατικών και αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, που στόχο, όπως τόνισε, έχουν τη Βόρεια Κορέα.
Ο Πακ Γιονγκ Τσον, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη ότι ο αριθμός των πολεμικών αεροσκαφών που εμπλέκονται στη συμμαχική άσκηση «Vigilant Storm» απέδειξε ότι η άσκηση ήταν «επιθετική και προκλητική» και στόχευε συγκεκριμένα τη Βόρεια Κορέα. Είπε ότι ακόμη και το όνομά του μιμούνταν την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου» εναντίον του Ιράκ τη δεκαετία του 1990.
«Οι αμέτρητες κινήσεις των εχθρικών δυνάμεων για στρατιωτική σύγκρουση έχουν δημιουργήσει μια σοβαρή κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο Πακ σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας, KCNA.
Πηγή : kathimerini.gr