Κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει τον δικό της τρόπο να υποδέχεται το νέο έτος, με παραδόσεις που επικαλύπτονται και αποκλίνουν μεταξύ των συνόρων.
Αν αναρωτηθήκατε ποτέ πώς γιορτάζει κάθε έθνος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το προσωπικό του Euronews σας ενημερώνει. Ακολουθούν οι ιστορίες τους για το πώς σηματοδοτείται η στιγμή στις χώρες τους.
Πορτογαλία: Inês Trindade Pereira
Περνάμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είτε με την οικογένεια είτε με τους φίλους μας, γιορτάζοντας και διασκεδάζοντας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Φοράμε επίσης μπλε εσώρουχα, καθώς υποτίθεται ότι φέρνουν καλή τύχη για το νέο έτος.
Τα μεσάνυχτα, τρώμε μια σταφίδα για κάθε ένα από τα 12 χτυπήματα του ρολογιού και ευχόμαστε για ωραία πράγματα όπως υγεία και ευτυχία. Πίνουμε επίσης σαμπάνια και κάνουμε μια πρόποση, και στη συνέχεια παρακολουθούμε τα πυροτεχνήματα καθώς αρχίζει το νέο έτος.
Στη συνέχεια πηγαίνουμε στα μπαλκόνια μας και χτυπάμε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια πολύ δυνατά. Ο θόρυβος υποτίθεται ότι κάνει την αρνητική ενέργεια να μείνει στον παλιό χρόνο.
Ιρλανδία: Meabh McMahon
Οι Ιρλανδοί συχνά γιορτάζουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς συγκεντρώνοντας φίλους και συγγενείς για να απολαύσουν μια νύχτα με φαγητό, ποτό και καλή παρέα. Η ατμόσφαιρα είναι ζωηρή, με τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κλαμπ να γεμίζουν ασφυκτικά, καθώς οι άνθρωποι συναντιούνται για να χτυπήσουν το νέο έτος.
Ενώ κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να βγουν έξω και να διασκεδάσουν, άλλοι προτιμούν να μείνουν μέσα για έναν πιο χαλαρό εορτασμό για να αποφύγουν τις ακριβές βραδιές έξω και τις μεγάλες ουρές.
Όσοι μένουν στο σπίτι συχνά επιδίδονται σε μια τεράστια γιορτή, με νόστιμο φαγητό, ποτά και μια προσεκτικά επιμελημένη λίστα αναπαραγωγής μουσικής, δημιουργώντας μια ζεστή και ευχάριστη βραδιά.
Μια από τις βασικές παραδόσεις στην Ιρλανδία είναι η παρακολούθηση των πυροτεχνημάτων και της αντίστροφης μέτρησης στην εθνική τηλεόραση.
Καθώς το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα, οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τραγουδούν το “Auld Lang Syne” για να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση στο νέο έτος.
Γαλλία: Romane Armangau
Στη Γαλλία, ονομάζουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς “Le Réveillon de la Saint-Sylvestre” και τη γιορτάζουμε με ένα εορταστικό και πολυτελές δείπνο.
Είναι μια εποχή για μεγάλα γεύματα και πολλές συναναστροφές. Συνήθως γιορτάζουμε μεταξύ φίλων και μαζευόμαστε για να απολαύσουμε γκουρμέ φαγητά όπως φουά γκρα, στρείδια και θαλασσινά, ενώ η σαμπάνια ρέει καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.
Τα μεσάνυχτα, γιορτάζουμε με μια πρόποση σαμπάνιας, ανταλλάσσοντας ευχές για ένα ευτυχισμένο νέο έτος με τις παραδοσιακές φράσεις “Bonne Année” ή “Meilleurs Vœux”.
Ενώ οι μεγάλες πόλεις μπορεί να έχουν πυροτεχνήματα και δημόσιες εκδηλώσεις, πολλοί άνθρωποι γιορτάζουν ήσυχα στο σπίτι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Στο Παρίσι, γίνεται ένα τεράστιο σόου πυροτεχνημάτων στον Πύργο του Άιφελ. Είναι επίσης σύνηθες να φιλούν φίλους και συγγενείς στο μάγουλο ως μέρος του εορτασμού.
Ουγγαρία: Sándor Zsíros
Στην Ουγγαρία, η 31η Δεκεμβρίου είναι μια ευκαιρία για εορτασμούς, πάρτι και συγκεντρώσεις.
Τα μεσάνυχτα, όλοι ακούνε τον εθνικό ύμνο στην τηλεόραση και στέκονται με ένα ποτήρι σαμπάνια στο χέρι μέχρι το τέλος, οπότε τσουγκρίζουμε τα ποτήρια και ευχόμαστε ο ένας στον άλλον καλή χρονιά.
Στη συνέχεια, αφού ο πρόεδρος εκφωνήσει έναν τηλεοπτικό λόγο, παρακολουθούμε τα όμορφα πυροτεχνήματα για το νέο έτος.
Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν αλμυρά κέικ, ψητό γουρούνι, σούπα φακής και λουκάνικο.
Την 1η Ιανουαρίου τρώμε φακές για να φέρουμε χρήματα και τύχη. Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να τρώμε είναι το κοτόπουλο, το οποίο λέγεται ότι “ξύνει την καλή τύχη”.
Ιταλία: Alice Carnevali
Οι Ιταλοί συνηθίζουν να απολαμβάνουν φακές και cotechino, ένα χορταστικό χοιρινό λουκάνικο, τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.
Η παράδοση αυτή χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη, όπου οι άνθρωποι κουβαλούσαν μια scarsella – ένα δερμάτινο σακουλάκι γεμάτο φακές – δεμένο στη ζώνη τους, συμβολίζοντας την ελπίδα ότι τα όσπρια θα μετατραπούν μαγικά σε νομίσματα.
Το σχήμα των φακών, στρογγυλό και σαν νόμισμα, είναι η έμπνευση πίσω από την παράδοση. Επιπλέον, οι Ιταλοί φορούν επίσης κόκκινα εσώρουχα για να προσελκύσουν την καλή τύχη για το επόμενο έτος.
Ισπανία: Leticia Batista-Cabanas
Στην Ισπανία, αποκαλούμε την τελευταία νύχτα του έτους “Nochevieja”, που κυριολεκτικά σημαίνει “παλιά νύχτα”. Σύμφωνα με την παράδοσή μας, τρώμε 12 σταφύλια τα μεσάνυχτα, ένα σε κάθε χτύπημα του ρολογιού.
Αυτό το μικρό τελετουργικό, μια παράδοση αιώνων, υποτίθεται ότι φέρνει καλή τύχη για την επόμενη χρονιά. Οι Ισπανοί που ελπίζουν συγκεκριμένα να βρουν τον έρωτα την επόμενη χρονιά θα πρέπει να τρώνε τα σταφύλια σκύβοντας κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας. Κατά την εμπειρία μου, αυτή δεν είναι μια αλάνθαστη τεχνική.
Φοράμε επίσης κόκκινα εσώρουχα για λίγη επιπλέον τύχη. Μετά τα μεσάνυχτα, αγκαλιάζουμε και φιλάμε τους αγαπημένους μας, μετά παρακολουθούμε τα πυροτεχνήματα και διασκεδάζουμε μέχρι το πρωί.
Την επόμενη μέρα, παραδοσιακά τρώμε φακές, οι οποίες υποτίθεται ότι φέρνουν αφθονία και ευημερία.
Ελλάδα και Κύπρος: Ορέστης Γεωργίου
Στην Κύπρο και την Ελλάδα, ένα νόμισμα τοποθετείται μέσα σε ένα παραδοσιακό πρωτοχρονιάτικο κέικ που ονομάζεται βασιλόπιτα, το οποίο είναι εμποτισμένο με πορτοκάλι και μαστίχα. Η βασιλόπιτα ψήνεται στις 31 Δεκεμβρίου και κόβεται την Πρωτοχρονιά, με όλους να παίρνουν από ένα κομμάτι κατά σειρά από τον μεγαλύτερο στον μικρότερο.
Το άτομο του οποίου το κομμάτι έχει το νόμισμα θεωρείται ευλογημένο με τύχη για το έτος και αναμένεται να κρατήσει το νόμισμα και να μην το ξοδέψει.
Μια άλλη παράδοση που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα περιλαμβάνει την ανάρτηση ενός ροδιού, σύμβολο ευημερίας και καλής τύχης, στην εξώπορτα κάθε σπιτιού.
Τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, τα φώτα σβήνουν και το ρόδι συνθλίβεται στην πόρτα. Αυτό σημαίνει ευλογία για το σπίτι της οικογένειας, ενώ η χρονιά που έρχεται λέγεται ότι θα είναι γεμάτη υγεία και ευτυχία.
Γερμανία: Johanna Urbancik
Στη Γερμανία, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς – ή Silvester – είναι αφιερωμένη στα πυροτεχνήματα. Πρόκειται για μια παλιά παράδοση για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Όλοι εκτοξεύουν στον αέρα πυραύλους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – ένα χρυσωρυχείο για τους κατασκευαστές. Υπάρχουν ρουκέτες που διατίθενται με 10 ευρώ, αλλά μπορείτε εύκολα να ξοδέψετε περισσότερα από 100 ευρώ.
Οι άνθρωποι κάνουν επίσης κάτι που ονομάζεται “bleigießen” για να προβλέψουν το μέλλον. Πρόκειται για χύτευση μολύβδου, όπου τοποθετούμε μια μικρή κουταλιά μολύβδου πάνω από μια φλόγα. Μόλις γίνει ρευστός, τον ρίχνουμε σε ένα μπολ με νερό, και το σχήμα που παίρνει προβλέπει το μέλλον σας. Ωστόσο, είναι παράνομο τώρα.
Μια άλλη κλασική παράδοση είναι να παρακολουθήσετε στην τηλεόραση ένα βρετανικό κωμικό σκετς από το 1963 με τίτλο Dinner for One (Δείπνο για έναν). Υπάρχει επίσης μια δεισιδαιμονία να μην κρεμάτε τα ρούχα.
Πολωνία: Berenika Sorokowska
Στην Πολωνία, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ή “Sylwester”, γιορτάζεται με πάρτι, μουσική, χορό και πυροτεχνήματα. Συγκεντρωνόμαστε με φίλους και συγγενείς για να υποδεχθούμε το νέο έτος, συχνά γιορτάζοντας μέχρι τα μεσάνυχτα.
Όταν το ρολόι χτυπήσει 12, τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου έτους με ελπίδα και χαρά. Την Πρωτοχρονιά, οι οικογένειες συχνά χαλαρώνουν και απολαμβάνουν μια ήσυχη μέρα μαζί.
Ορισμένοι Πολωνοί συμμετέχουν επίσης στη λήψη αποφάσεων για το επόμενο έτος, εστιάζοντας στην αυτοβελτίωση. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στον προβληματισμό και στον εορτασμό της νέας αρχής που φέρνει το νέο έτος.
Ψήνουμε επίσης κάτι που ονομάζεται faworki, παραδοσιακά πολωνικά γλυκά, γνωστά και ως “φτερά αγγέλου”. Είναι λεπτές, τραγανές λωρίδες ζύμης που στρίβονται σε σχήματα και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές.
Μετά το τηγάνισμα, πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη. Τα Faworki είναι ελαφριά, αέρινα και έχουν λεπτή υφή, γεγονός που τα καθιστά δημοφιλές κέρασμα κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων.