NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΚόσμος

Η δικαίωση μιας γενναίας γυναίκας

Η Ζιζέλ Πελικό, θύμα κατά συρροή βιασμών από αγνώστους με οργανωτή τον σύζυγό της, έστεκε υπερήφανη και νικήτρια κατά την ανακοίνωση της καταδίκης των 51 βιαστών της ● Ο στόχος που είχε θέσει εξ αρχής -«να αλλάξει πλευρά η ντροπή»- επετεύχθη πανηγυρικά

Εμοιαζε σκηνή από ταινία. Ο πρόεδρος του κακουργιοδικείου της Αβινιόν, Ροζέ Αρατά, εκφωνούσε αργά και σταθερά τα ονόματα των 51 κατηγορουμένων. Ο ένας μετά τον άλλον σηκώνονταν όρθιοι, σιωπηλοί. Ο πρόεδρος ανακοίνωνε στον καθένα πρώτα την ετυμηγορία και μετά την ποινή. Η διαδικασία κράτησε πάνω από μία ώρα.

Ηταν η ώρα της δικαίωσης για μια γενναία γυναίκα, την 72χρονη Ζιζέλ Πελικό – ίσως το πρόσωπο της χρονιάς που τελειώνει. Από το 2011 έως το 2020 η συνταξιούχος υπάλληλος της γαλλικής ΔΕΗ έπεσε θύμα τουλάχιστον 200 βιασμών από αγνώστους, στο ίδιο της το σπίτι, με οργανωτή τον συνομήλικο σύζυγό της, τον πρώην ηλεκτρολόγο και αποτυχημένο μεσίτη ακινήτων Ντομινίκ Πελικό. Εκείνος έριχνε ηρεμιστικά και υπνωτικά χάπια στο φαγητό της και μετά, όταν εκείνη έπεφτε ανήμπορη σε λήθαργο, απηύθυνε αποτρόπαιο «προσκλητήριο βιαστών» σε ομάδες κοινωνικής δικτύωσης. Βιντεοσκοπούσε τα πάντα.

Το κουβάρι της φρίκης ξετυλίχτηκε τυχαία το 2020, όταν ο Πελικό συνελήφθη σε σουπερμάρκετ της κωμόπολης Μαζάν, όπου ζούσε το ζεύγος, γιατί έβγαζε φωτογραφίες κάτω από φούστες πελατισσών.

Το δικαστήριο επέβαλε στον Πελικό 20 χρόνια κάθειρξη, την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος. Μόλις την άκουσε ξέσπασε σε κλάματα. Εχει δηλώσει ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Δεν μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης αν δεν εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του, μπορεί όμως να ασκήσει έφεση, αν θέλει, μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Αντιρρήσεις και ικανοποίηση

«Ζιζέλ Πελικό, σας ευχαριστούμε για το κουράγιο σας» 

Από τους βιαστές της διπλανής πόρτας, τους «συνηθισμένους ανθρώπους», τους πυροσβέστες, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους οικογενειάρχες, τον έναν δημοσιογράφο, τους μετανάστες κ.λπ., δεν αθωώθηκε κανείς. Καταδικάστηκαν σε ποινές από τρία έως 13 χρόνια, μικρότερες από εκείνες που είχε προτείνει ο εισαγγελέας. Τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω αναστολής.

«Τα παιδιά και τα εγγόνια της Ζιζέλ έχουν δυσαρεστηθεί με τις χαμηλές ποινές», ψιθύρισε ανώνυμα στους δημοσιογράφους ένας συγγενής. «Ντροπή στη Δικαιοσύνη!» φώναξε δυνατά μια μερίδα συγκεντρωμένων έξω από το δικαστήριο.

Η ίδια η Ζιζέλ Πελικό έβγαλε τα μαύρα γυαλιά και διάβασε μπροστά στις κάμερες δήλωσή της όπου αποδέχεται ανεπιφύλακτα την απόφαση. Η παρακολούθηση της δίκης, με παρουσίαση ενοχοποιητικού υλικού από τα περίπου 20.000 ψηφιακά αρχεία του πρώην συζύγου της, ήταν «μια πολύ δύσκολη δοκιμασία» είπε. Αλλά τόνισε αισιόδοξα: «Πιστεύω στην ικανότητά μας να διαμορφώσουμε συλλογικά ένα μέλλον στο οποίο όλοι, άνδρες και γυναίκες, θα μπορούμε να συμβιώνουμε αρμονικά, με σεβασμό και αλληλοκατανόηση».

Σε κάθε δικάσιμο, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι την Πέμπτη, κατέφθανε στο δικαστικό μέγαρο της Αβινιόν λίγο πριν από τις 9.00 το πρωί. Ούτε στιγμή δεν μετάνιωσε που απεμπόλησε το νόμιμο δικαίωμά της να παραμείνει ανώνυμη. Η αξιοθαύμαστη αποφασιστικότητά της σήκωσε κύματα δημοσιότητας και συμπαράστασης εντός και εκτός συνόρων. Σιωπηλές γυναίκες, θύματα ανδροκρατίας και σαδισμού, απέκτησαν φωνή με τη φωνή της.

Η Πελικό είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο εφιάλτης μπορεί να τελειώσει, ότι η Νέμεση μπορεί να επέλθει. Η ιστορική δίκη έχει ήδη προκαλέσει στη Γαλλία δημόσια συζήτηση για την περαιτέρω αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τη σεξουαλική κακοποίηση και τον βιασμό.

Προσοχή: λάθος μήνυμα

«Το να θεωρήσουμε ότι οι συγκεκριμένοι βιασμοί έγιναν “εκτός των ορίων της κανονικότητας” στέλνει λάθος μήνυμα. Στέλνει μήνυμα εφησυχασμού, σε μια γαλλική κοινωνία που δεν λογαριάζει την εξάπλωση της σεξουαλικής κακοποίησης». Με αυτό το σχόλιο η επιφανής Γαλλίδα δικηγόρος Κατρίν Λε Μαγκερές, μάχιμη φεμινίστρια εδώ και δεκαετίες, περιέγραψε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν με διαστρέβλωση το νόημα της καταδίκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αντουάν Καμί, ένας από τους δύο συνηγόρους της Ζιζέλ. «Μόνο αν εξαλείψουμε τον μύθο του “βιαστή του πάρκινγκ” θα έχουμε πετύχει κάτι ουσιαστικό», είπε.

Ο συνάδελφός του, Στεφάν Μπαμπονό, έθεσε το ζήτημα της ανδροκρατίας επικαλούμενος λόγια του ίδιου του κακοποιητή συζύγου. «Από την απολογία του, το μόνο που μου φάνηκε πειστικό ως εξήγηση ήταν η φράση του: “Ηθελα να υποτάξω μια ανεξάρτητη γυναίκα”» τόνισε ο Μπαμπονό.

Νέο όνομα, καινούργια ζωή

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η δίκη εκδόθηκε το διαζύγιο του ζεύγους Πελικό. Η Ζιζέλ χρησιμοποιεί πλέον το πατρικό της επίθετο, αλλά στο ακροατήριο και στα ΜΜΕ εμφανίζεται ως Πελικό «για να είναι περήφανα τα εγγόνια μου για μένα, για να μη συνδέεται το όνομά τους μόνο με εκείνο του παππού τους».

Εχει μετακομίσει σε ένα χωριό μακριά από το Μαζάν, τον τόπο του μαρτυρίου της. Κάνει τακτικές συνεδρίες με έναν ψυχίατρο, σε συμφωνία με τον οποίο δεν παίρνει ψυχοφάρμακα. Κάνει επίσης μεγάλους καθημερινούς περιπάτους.

Για χρόνια οι δυνάμεις της ήταν ισχνές. Τώρα, δεν νιώθει κουρασμένη. Στα πρώτα στάδια της ακροαματικής διαδικασίας είχε καταθέσει ο γαμπρός της, Πιερ. «Υπέφερε από μόνιμο αίσθημα κοπώσεως και από κενά μνήμης. Ο σύζυγός της τη γύρναγε υποκριτικά σε γιατρούς, χωρίς αποτέλεσμα. Πώς η οικογένειά σας δεν είχε φανταστεί ότι κάτι άλλο συνέβαινε;» τον ρώτησε ένας συνήγορος.

«Ξεχνάτε κάτι», του απάντησε. «Οτι είναι αδύνατον να διανοηθείς το αδιανόητο».

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button