NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

«Όχι» Μπάιντεν σε αποστολή μαχητικών F-16 στο Κίεβο (videos)

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα για αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε «όχι», όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε σχετικά με την πρόθεσή του να παράσχει τα μαχητικά στο Κίεβο, τα οποία ζητάει η ουκρανική ηγεσία .

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επισκεφθεί την Πολωνία σύντομα, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News είχε μεταδώσει την περασμένη εβδομάδα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην Ευρώπη, πιθανώς και την Πολωνία, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Κίεβο: Νέες εκκλήσεις για δυτικά μαχητικά

H Ουκρανία ζητά από τους συμμάχους της να επιταχύνουν την παράδοση όπλων για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιθέσεις από τη Ρωσία. Στα αιτήματά της έχει προστεθεί και η παροχή μαχητικών αεροσκαφών, με πηγές από το Κίεβο να αναφέρουν ότι η Πολωνία εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Andriy Yermak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Β. Ζελένσκι, δήλωσε -σε ανάρτηση στο Telegram- ότι η Ουκρανία είχε «θετικά μηνύματα» από τη Βαρσοβία, αν και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας φρόντισε να τονίσει ότι η χώρα του θα ενεργήσει μόνο σε συνεννόηση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

«Συντονίζουμε όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνάμεων της Ουκρανίας με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ»”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραουιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου -όπου ανακοίνωσε σχέδια για την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας του στο 4% του ΑΕΠ- όταν ρωτήθηκε για τα αεροσκάφη. Οποιαδήποτε πιθανή μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών θα γίνει “σε πλήρη συντονισμό” πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι δεν αποκλείει τίποτα, αλλά θα πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά.

«Τίποτα δεν αποκλείεται κατ’ αρχήν» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Αξιολογούμε πάντα τα πράγματα με βάση τρία κριτήρια. Το πρώτο είναι τι είναι χρήσιμο, δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευση και την παράδοση στον ουκρανικό στρατό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, την περασμένη εβδομάδα μίλησα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι για πάνω από μιάμιση ώρα.»

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, σχολίασε: «Νομίζω ότι αυτό που ξέρουμε για όλες αυτά τα αιτήματα είναι ότι … η αρχική απάντηση είναι όχι και καταλήγει να είναι ναι».

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι η προμήθεια περαιτέρω όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε «σημαντική κλιμάκωση» . Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται όλο και περισσότερο άμεσα στη σύγκρουση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της πρωθυπουργού της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε και πάλι την επείγουσα ανάγκη για ταχύτερη προμήθεια των όπλων. Συζητήθηκε επίσης η επείγουσα ανάγκη για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο κρατικός ενεργειακός φορέας της Ουκρανίας Ukrenergo παραδέχεται ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

Μέχρι στιγμής έχει πληγεί από 13 κύματα πυραύλων και 15 επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ολαφ Σολτς: Καμία συμφωνία δεν θα επιβληθεί στους Ουκρανούς

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ότι δεν μπορεί να κλειστεί συμφωνία ειρήνης χωρίς τους Ουκρανούς ή να τους επιβληθεί κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στην οποία φάνηκε πως οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τον πόλεμο.

Ο κ. Σολτς επισήμανε πως η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της για να διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επισήμαινε πως δεν ακούει να λέγονται πολλά για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στις συζητήσεις για την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Παράλληλα, ο Λούλα ντα Σίλβα τόνισε ότι η Βραζιλία δεν θα προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά για τα άρματα μάχης Leopard 2 που υποσχέθηκε πρόσφατα να στείλει η Γερμανία στο Κίεβο.

«Η Βραζιλία δεν ενδιαφέρεται να στείλει πυρομαχικά για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», ξεκαθάρισε ο Λούλα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Σολτς, που έφθασε στη Βραζιλία —τον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική— προχθές Κυριακή.

«Η Βραζιλία είναι χώρα της ειρήνης. Και γι’ αυτό η Βραζιλία δεν θέλει καμία συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε καν έμμεσα», επέμεινε ο κεντροαριστερός πρόεδρος.

Το Βερολίνο έχει παραδώσει 30 Gepard στο Κίεβο και έχει υποσχεθεί να στείλει άλλα επτά. Όμως τα πυρομαχικά για τα οχήματα αυτά, που είναι εφοδιασμένα με δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα κατευθυνόμενα με ραντάρ, είναι πλέον λιγοστά. Αν και η γερμανική κατασκευάστρια Rheinmetall ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει πυρομαχικά για αυτά, η παραγωγή δεν αναμένεται να αρχίσει παρά τον Ιούνιο και οι πρώτες ποσότητες θα είναι έτοιμες για παράδοση τον Ιούλιο.

Ήδη τον Απρίλιο του 2022, η Γερμανία προσέγγισε τη Βραζιλία προκειμένου να εξασφαλίσει ως και 300.000 βλήματα για τα Gepard. Όμως πλέον ο Λούλα απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Πέρα από Gepard, οι βραζιλιάνικες ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν επίσης γερμανικής κατασκευής βαριά άρματα μάχης Leopard 1, παλαιότερου τύπου.

 

Πηγή: gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button