Το μυστικό της λίμνης – Η μητέρα της Ευρυδίκης πιστεύει ότι η κόρη της αυτοκτόνησε,
Μπορεί κάπου μέσα στα πέντε δισεκατομμύρια κυβικά νερού της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης της χώρας να κρύβεται το μυστικό για την τύχη της 48χρονης Ευρυδίκης; Μπορεί αυτή η γεμάτη ενέργεια όμορφη γυναίκα να αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της; Κι αν ναι, γιατί και -κυρίως- πώς το έκανε; Αν όχι, τι της συνέβη; Μήπως έπεσε θύμα κάποιου που ήθελε το κακό της και την εξαφάνισε; Ή, μήπως, αποφάσισε να ξεφύγει από τους δαίμονες που την στοίχειωναν και επέλεξε να μένει στο εξής αόρατη;
Τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα κάτι λιγότερο από ένα μήνα, είναι δεκάδες. Ένα από αυτά είναι και το τι έγραφε στο δέκα σελίδων σημείωμα που άφησε η 48χρονη μαζί με τα παπούτσια, το κινητό και τα προσωπικά της αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητό της που βρέθηκε κλειδωμένο ακριβώς στη μέση της γέφυρας της Τατάρνας, στη λίμνη Κρεμαστών. Το σημείωμα εξετάστηκε από ειδικό γραφολόγο για να εξακριβωθεί αν το είχε γράψει η αγνοούμενη, όμως οι αρχές κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενό του.
Δεκάδες δύτες, διασώστες της ΕΜΑΚ, βατραχάνθρωποι του Λιμενικού, πυροσβέστες, εθελοντές, ακόμη και απλοί πολίτες, “χτένιζαν” από την πρώτη στιγμή σχεδόν 600 χιλιόμετρα της λίμνης και των παρόχθιων περιοχών, κάτω και ολόγυρα από την γέφυρα της Τατάρνας, ακόμη και με ένα τελευταίας τεχνολογίας υποβρύχιο drone του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Όμως, δεν εντοπίστηκε κάποιο ίχνος της 48χρονης, παρά μόνο κορμοί δέντρων στον πυθμένα της λίμνης.
Οι έρευνες διακόπηκαν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, καθώς αποχώρησε το κλιμάκιο της 7ης ΕΜΑΚ από τη Λαμία, ωστόσο την περασμένη Τρίτη ξεκίνησαν εκ νέου και πλέον οι δύτες ερευνούν με την βοήθεια του υποβρύχιου σόναρ ένα συγκεκριμένο σημείο κάτω από τη γέφυρα. Στο διάστημα που μεσολάβησε, πυροσβέστες και αστυνομικοί “όργωναν” την γύρω περιοχή και τα χωριά, χωρίς αποτέλεσμα.
Δείτε το βίντεο: Διασωστικό ρομπότ στις έρευνες για την 48χρονη
Πάντως, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καρπενησίου διέψευσαν την Τετάρτη ότι στις έρευνες έχει εμπλακεί το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Όπως λένε, όλα τα στοιχεία για την εξαφάνιση της Ευρυδίκης συνηγορούν στην εκδοχή της αυτοχειρίας κι έτσι την υπόθεση χειρίζονται οι τοπικές αρχές.
Η αυτοκτονία του πατέρα
Η Ευρυδίκη ήταν 18 χρόνων, όταν ο πατέρας της πήγε μόνος του στην Αθήνα για να νοσηλευτεί στο “Ασκληπιείο” Βούλας. Λίγες ημέρες μετά, βρέθηκε νεκρός στην παραλία της περιοχής. Πώς πέθανε, δεν είναι ξεκάθαρο… Η οικογένεια κάνει λόγο για πνιγμό ή για κάποιο τραύμα στο κεφάλι, που δεν είναι γνωστό πώς προκλήθηκε. Ο θάνατός του, πάντως, καταγράφηκε ως αυτοκτονία.
“Μπορεί να φοβόταν ότι είχε καρκίνο και δεν ήθελε να κάνει εγχειρήσεις και θεραπείες…”, δήλωσε η χήρα του στο STAR.
Όμως, ο θάνατος του πατέρα της φαίνεται πως κόστισε πολύ στην Ευρυδίκη, που κατά καιρούς εκδήλωνε τάσεις αυτοκτονίας. Πάνε πέντε χρόνια που άφησε “αγάλματα” τους δικούς της, λέγοντάς τους ότι θέλει να αυτοκτονήσει όπως ο πατέρας της. “Δεν ξέρω αν έχω τη δύναμη να το κάνω”, είχε πει τότε. Πριν από λίγο καιρό, οι σκοτεινές σκέψεις άρχισαν να την τριγυρίζουν ξανά:
“Αν με βρείτε τραυματισμένη, να μου κάνετε ευθανασία!”, είχε ζητήσει από την οικογένειά της.
Κανείς δεν πίστευε ότι θα έφτανε σ’ αυτό το σημείο. Ωστόσο, μια εβδομάδα πριν εξαφανιστεί, η 48χρονη είχε ανεβεί στην άλλη γέφυρα της λίμνης, αυτήν της Επισκοπής. Είχε μιλήσει από το κινητό με τον σύζυγό της Νίκο και του είχε πει ότι σκόπευε να πέσει. Πανικόβλητος εκείνος, τηλεφώνησε στη μητέρα της ζητώντας της να την καθυστερήσει ώσπου να πάει εκείνος. Τελικά, την έσωσε ο γιος της ο Θάνος που την έπεισε να κατεβεί από τη γέφυρα. Μάλλον, όμως, είχε πάρει την απόφασή της κι αυτό δεν ήταν παρά μια αναβολή λίγων ημερών…
«Το παιδί μου 99%, από αυτά που μας είπε, που άφησε, πιστεύω ότι είναι μέσα στη λίμνη. Αν άντεχε να είναι έξω, δεν νομίζω…», είπε η μητέρα της που έχει χάσει πλέον τις ελπίδες της και πρόσθεσε ότι δεν ήταν τυχαίο ότι διάλεξε την ημέρα Πέμπτη για να αυτοκτονήσει, αφού Πέμπτη είχε κάνει το ίδιο και ο πατέρας της!
Η σχέση με τον σύζυγο
Πολλά γράφτηκαν για τις σχέσεις της Ευρυδίκης με τον σύζυγό της Νίκο, με τον οποίο ήταν μαζί από τα 15 τους χρόνια. Η 48χρονη τον είχε καταγγείλει για ενδοοικογενειακή βία κι έτσι συνελήφθη, δικάστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και του επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα. Η Ευρυδίκη είχε πει τότε, ότι ο άνδρας της την χτυπούσε επί τρεις συνεχείς ημέρες, ακόμη και μέσα στο ιατρείο που εργαζόταν ως βοηθός μικροβιολόγου.
Λίγες ώρες πριν εξαφανιστεί στην Ευρυτανία, είχε τηλεφωνήσει στην δικηγόρο της και της είχε πει ότι είδε τον εν διαστάσει σύζυγό της να πηγαίνει στο σπίτι τους, παραβιάζοντας τα περιοριστικά μέτρα.
Όμως, η ίδια της η μητέρα “βάζει το χέρι της στο Ευαγγέλιο” ότι ο γαμπρός της δεν έχει ακουμπήσει ποτέ την Ευρυδίκη. Η ηλικιωμένη γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Νίκος έκανε τα πάντα για να είναι ευχαριστημένη η κόρη της.
“Τον έχω μεγαλώσει, τον έχω σαν παιδί μου. Είναι ένας άξιος, καλός άνθρωπος. Δουλεύει από τα 16 του, έκανε περιουσία, έφτιαξε κάτι παλιόσπιτα δικά μου. Την αγαπούσε την Ευρυδίκη. Πάντα την πρόσεχε…”, είναι τα λόγια της.
“Δεν τα μπορώ εγώ αυτά, να πέφτω από αεροπλάνα! Πάμε στη θάλασσα, αν θες…”, της έλεγε ο Νίκος.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, ένας παλιός συμμαθητής του ζευγαριού τηλεφώνησε στο Νίκο την ώρα που έτρωγε με την πεθερά και το γιο του και τον ενημέρωσε ότι η γυναίκα του βρισκόταν στη γέφυρα. Αμέσως σηκώθηκαν να πάνε να τη βρουν, με το μικρό Θάνο να μονολογεί: “Όχι πάλι, ρε μαμά”! Στη διαδρομή, ειδοποίησαν την Αστυνομία. Όταν έφτασαν, όμως, η Ευρυδίκη ήταν άφαντη και μόνο το αυτοκίνητό της ήταν εκεί, κλειδωμένο…
Το μόνο στοιχείο που έδειχνε την διαδρομή της, ήταν ένα βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος που είχε καταγράψει την 48χρονη να κατευθύνεται προς τη λίμνη με το μαύρο αγροτικό αυτοκίνητό της στις 13:12 της Πέμπτης, λίγο πριν μιλήσει στο τηλέφωνο με τη δικηγόρο της. Το πλάνο καταγράφηκε σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από τη λίμνη.
Μέχρι τώρα στις έρευνές τους βρίσκουν μόνο στον πυθμένα με τους αστυνομικούς να εξετάζουν το ενδεχόμενο η να έφυγε με τα πόδια. Ειδικότερα, εκπαιδευμένοι Σώματος μέχρι στιγμής να βρουν εύρημα στο βυθό της λίμνης ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειές τους. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε ένα σημείο περίπου στη μέση, καθώς το ύψος εκεί είναι 196 μέτρα ενώ το εύρημα βρίσκεται 90 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. «Ήταν περίπου κάτω από το σημείο ακριβώς από οπού υποτίθεται ότι έπεσε αν έπεσε μονή της. Αν λοιπόν δεν ανέβουν στο βυθό δε θα μπορέσουν να ταυτοποιήσουν το αντικείμενο το οποίο εμείς μπορέσαμε και σονάραμε» είπε ο Αντώνης Αυγερινός, πρόεδρος. Σήμερα το πρωί της Τρίτης, υποβρύχιο drone θα «σκανάρει» τον βυθό της λίμνης των Κρεμαστών συνδράμοντας στο έργο των έμπειρων δυτών.
Πρωτοφανής κινητοποίηση
Ίσως δεν έχει προηγούμενο η κινητοποίηση που έγινε από όλους τους φορείς για τον εντοπισμό της 48χρονης Ευρυδίκης. Μέρα και νύχτα, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο πόδι “οργώνοντας” πιθαμή προ πιθαμή την ευρύτερη περιοχή, χωρίς όμως να καταφέρουν να ανακαλύψουν κάποιο ίχνος της γελαστής γυναίκας.
Δυο ομάδες του Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας ερεύνησαν ξανά και ξανά με βάρκες τις παράκτιες περιοχές της λίμνης Κρεμαστών περιμετρικά της γέφυρας της Τατάρνας σε μήκος περίπου 24 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις καταγραφές του GPS, από την αρχή των ερευνών έχουν διανυθεί πάνω από 590 χιλιόμετρα. Την ίδια ώρα, κοντά στη γέφυρα ερευνούσαν το υποβρύχιο drone της εθελοντικής ομάδας ΟΦΚΑΘ από τη Θεσσαλονίκη και ειδική ομάδα βατραχανθρώπων του Λιμενικού, ενώ άνδρες της 7ης και της 2ης ΕΜΑΚ με φουσκωτά έκαναν έρευνες μέχρι το φράγμα των Κρεμαστών και προς την περιοχή του Αχελώου, ενώ ερεύνησαν και την τρύπα της Τατάρνας στην οποία κατέβηκαν με σχοινιά.
Στο χερσαίο παραλίμνιο κομμάτι ερευνούσαν αστυνομικοί από τα τμήματα του Κερασοχωρίου και του Καρπενησίου, θηροφύλακες της Δ´ κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, μέλη του Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας και πυροσβέστες από το Καρπενήσι και από τα κλιμάκια της Φουρνάς και της Γρανίτσας. Εκτός από το υποβρύχιο drone που ερευνούσε μέσα στο νερό, ερευνούσε από αέρος και το drone της διασωστικής ομάδας.
Η λίμνη Κρεμαστών
Η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος. Δημιουργήθηκε από τη συσσώρευση υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών το 1965, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με ύψος 160 μέτρα, μήκος 457 μέτρα και πλάτος βάσης 670 μέτρα.
Η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε έχει επιφάνεια 77,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και χωρητικότητα 4.750.000.000 m³ νερού. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000 και βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, οι οποίοι ενώνονται μέσω της Γέφυρας της Επισκοπής. Κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι υπάρχει η Γέφυρα της Τατάρνας που ενώνει και αυτή τους δύο νομούς.
Με την κατασκευή της λίμνης βυθίστηκαν η πηγή της Μαρδάχας, η μοναδική του Αχελώου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το βυζαντινό μοναστήρι της Επισκοπής, το γεφύρι του Μανώλη που συνέδεε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη για περισσότερο από 400 χρόνια, η ιστορική μονοκάμαρη γέφυρα της Τατάρνας και πάνω από 15 χωριά και οικισμοί, μεταξύ αυτών η Επισκοπή, ο Άγιος Βασίλειος και τα Σίδερα Τριχωνίδας.
Πηγή : protothema.gr