NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΟικονομίαΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «χωρισμός» της Ιεράς Οδού

Το παρασκήνιο του συνεδρίου και η φυγή Κασσελάκη – Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

σχέση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη για κάτι παραπάνω από έναν χρόνο έληξε χτες και επίσημα. Ο πρώην πρόεδρός του ανακοίνωσε χτες σε υποστηρικτές του πως σήμερα θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, ενώ το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χώρα σε ένα σκηνικό ιλαροτραγωδίας με απογοητευτικές εικόνες, θεατρικότητα και θεατρινισμούς να εναλλάσσονται στην Ιερά Οδό. Τι μέλει γενέσθαι όμως από τούδε και στο εξής;

 

Ο εκνευρισμός ξεκίνησε νωρίς

Από νωρίς το απόγευμα χιλιάδες αντιπρόσωποι και άλλα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον χώρο στο Gazi Hall στην Ιερά Οδό. Το συνέδριο είχε εμφανώς εγγενείς οργανωτικές αδυναμίες. Επιτρεπόταν η πρόσβαση μόνο στους συνέδρους και σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ενώ η παραλαβή καρτών καθυστέρησε, αλλά γινόταν και με αργούς ρυθμούς.

Ταυτόχρονα με την συγκέντρωση κόσμου έξω από τον συνεδριακό χώρο, ξεκίνησαν και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα από το στρατόπεδο Κασσελάκη, που ούτως ή άλλως έριχνε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης καταγγέλλοντας διαρκώς αποκλεισμούς και νοθεία των αποτελεσμάτων. Συνεργάτες του εμφάνιζαν το σύνολο του κόσμου ως υποστηρικτές του πρώην προέδρου του κόμματος, θέλοντας να πολλαπλασιάσουν μια ούτως ή άλλως αριθμητικά ισχυρή παρουσία υποστηρικτών του.

Ωστόσο, ο εκνευρισμός άρχισε να γιγαντώνεται όταν καταγράφηκαν καταγγελίες πως υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, αν και δεν είχαν εκλεγεί ως αντιπρόσωποι, εμφανίζονταν στις γραμματείες κραδαίνοντας -όπως ειπώθηκε- «ψευδεπίγραφα πρακτικά ψηφοφοριών». Το αποτέλεσμα ήταν να καθυστερεί η διαδικασία χορήγησης των καρτών στους πραγματικούς αντιπροσώπους και να προκαλείται ένταση στους κόλπους των υποστηρικτών Κασσελάκη καθώς διογκώνονταν φήμες περί αθρόων αποκλεισμών.

Οι «καταδρομικές», οι χειροδικίες, οι δραματικές παραστάσεις

Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Πέτρος Παππάς, εισήλθαν στο Gazi Hall πραγματοποιώντας «αυτοψία» του χώρου και κρίνοντας τελικά πως οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές για την διεξαγωγή του συνεδρίου. Παράλληλα, όσο ο εκνευρισμός στην Ιερά Οδό αυξανόταν, έκαναν την εμφάνισή τους και επεισόδια, στα οποία πρωταγωνίστησαν μάλιστα και επώνυμα στελέχη. Η εικόνα του Ευάγγελου Αντώναρου να πιάνει με κεφαλοκλείδωμα έναν υπάλληλο του ΣΥΡΙΖΑ που φυλούσε την είσοδο, ήταν από μόνη της εύγλωττη.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενόσω έρχονταν στην επιφάνεια άλλες καταγγελίες πως το επιτελείο Κασσελάκη έδωσε στην πορεία της βραδιάς κατεύθυνση στους υποστηρικτές του να μην εισέλθουν στο χώρο, ώστε να μην νομιμοποιηθεί το συνέδριο. Την τακτική αυτή επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης που σε μια απόπειρα να προσδώσει δραματικούς τόνους στη βραδιά, ξεκαθάριζε πως δεν θα εισέλθει ούτε ο ίδιος μέχρι να διαπιστευτεί και ο τελευταίος αντιπρόσωπος που τον υποστήριζε. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε για τον Ταύρο και επανήλθε στην Ιερά Οδό λίγο αργότερα προκειμένου να σταθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες του για περίπου μισή ώρα, δεχόμενος τις επιδοκιμασίες των οπαδών και εκτοξεύοντας επιθέσεις κατά των αντιπάλων του.

Στο μεταξύ εντός της αίθουσας επικρατούσε άλλου είδους εκνευρισμός. Μέλη και στελέχη της πλειοψηφίας δέχονταν πληροφορίες για «φρακάρισμα» της διαδικασίας από το επιτελείο Κασσελάκη με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν φήμες περί ενδεχόμενου «ναυαγίου» του συνεδρίου. Ωστόσο, επικράτησε η άποψη των πιο αποφασιστικών και στις 21:10, κάτι παραπάνω από δυόμιση ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα του συνεδρίου, ο χώρος των καθήμενων γέμισε και η γραμματέας Ράνια Σβίγκου κήρυξε την έναρξή του.

Δεν έδωσε τη μάχη της ψηφοφορίας ο Κασσελάκης

Η σύνθεση του προεδρείου του συνεδρίου εγκρίθηκε από δια βοής από τους παρόντες, γεγονός που κατέδειξε ότι ελάχιστοι από τους αντιπροσώπους της πλευράς Κασσελάκη διαπιστεύθηκαν τελικά. Κατέδειξε επίσης ότι το επιτελείο Κασσελάκη δεν θέλησε να καταγραφεί αριθμητικά σε μια πιθανή ψηφοφορία.

Όσοι λιγοστοί εξ αυτών είχαν παραλάβει τις κάρτες τους και παρέμεναν στις εγκαταστάσεις ανέβηκαν στα θεωρεία και με φωνές επιχειρούσαν να καλύψουν τις ομιλίες της γραμματέα και του προέδρου της Κ.Ο., Νίκου Παππά. Στον χώρο της «πλατείας» περίπου δέκα ακόμα συνοδοιπόροι του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεταν με φωνές τις ενστάσεις τους, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη έδωσε ένα στικάκι usb, που σύμφωνα με την γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, περιείχε σχεδόν 2.000 υπογραφές υποστηρικτών του πρώην προέδρου του.

Η ηρεμία επήλθε μετά από μισή ώρα, όταν έλαβαν το λόγο κατά σειρά οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι με αλφαβητική σειρά: Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης. Άπαντες επιτέθηκαν στον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο δεν συνάντησαν αποδοκιμασίες. Οι υποστηρικτές του αποπεμφθέντος είχαν ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα, ενώ άκουσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να τους καλεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Νέο κόμμα φτιάχνει ο Κασσελάκης – Ανεξαρτητοποιούνται τρεις βουλευτές

Ενόσω στο Gazi Hall συνεχιζόταν το συνέδριο, στα γραφεία του επιτελείου Κασσελάκη βρέθηκαν μερικές δεκάδες πιστοί υποστηρικτές του. Λίγο μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης των βουλευτών Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Πέτρου Παππά και Ραλλίας Χρηστίδου, ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε στους παρόντες πως αποχωρεί και αυτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και πως σήμερα στη μία θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πλέον γεγονός και στον χώρο του συνεδρίου η είδηση έγινε δεκτή από ορισμένους με ανακούφιση και από άλλους με ενθουσιασμό. Η συνύπαρξη των δυο πλευρών ήταν ούτως ή άλλως αδύνατη, τα λόγια που ανταλλάγησαν όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ βαριά και τα σχέδια εκ διαμέτρου αντίθετα.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ομόφωνη υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης, αλλά και με την έγκριση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων μετά από ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το προεδρείο, ψήφισαν συνολικά 3.072 αντιπρόσωποι. «Υπέρ» ψήφισαν 2.784 εξ αυτών, «κατά» 276 και βρέθηκαν και 12 λευκά. Οι αριθμοί αυτοί ταιριάζουν με τα όσα υποστήριζε η πλειοψηφία μετά τις εκλογές για τους αντιπροσώπους για νίκη της με περίπου 66%. «Κατέρρευσαν με πάταγο τα επί μια εβδομάδα ψέματα του Κασσελάκη» έλεγαν στελέχη της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Κασσελάκη εποχή

Από σήμερα όμως ξεκινούν τα δύσκολα και για τις δυο πλευρές. Η μεριά της πλειοψηφίας μπορεί να κράτησε το κόμμα με ό,τι αυτό φέρει (από τα σύμβολα και την ιστορία μέχρι το κτίριο της Κουμουνδούρου και την κρατική χρηματοδότηση) ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται για ακόμα μια φορά πολύ πληγωμένος. Οι χθεσινές σκηνές έρχονται να προστεθούν σε μια πορεία πρωτοφανούς εσωστρέφειας για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ οι σπόροι της εχθροπάθειας έχουν αφήσει άσχημο αποτύπωση στην ελληνική κοινωνία.

Τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι δυσοίωνα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιστρέψει το κλίμα περί αντιδημοκρατικών πρακτικών που καλλιέργησε η πλευρά Κασσελάκη με τις συνεχείς παρουσίες του σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα ξεκινά η προεκλογική περίοδος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντίπαλοι, που στο παρελθόν έχουν ανταλλάξει επίσης βαριές κουβέντες, πρέπει να αποδείξουν πως μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διεξάγουν έναν πολιτισμένο πολιτικό διάλογο.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει τα επόμενα 24ωρα να δει τι επίδραση θα έχει η αποχώρηση Κασσελάκη από τις τάξεις του στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ήδη με τις ανεξαρτητοποιήσεις τριών βουλευτών θα έχει μόλις έναν βουλευτή περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ. Αν κρατήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε θα έχει κρατήσει στις τάξεις του και βουλευτές που συμμετείχαν στον αλληλοσπαραγμό του τελευταίου διαστήματος.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κασσελάκη

Ο δρόμος που επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης είναι επίσης κακοτράχαλος. Είναι μεν απαλλαγμένος πια από κάθε είδους «υπονομευτές», αλλά έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον χαρακτηρισμό των «αποστατών» που θα προσδώσει η Κουμουνδούρου στους βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν. Με άλλα λόγια, θα πρέπει ο Στέφανος Κασσελάκης να βρει μια πειστική απάντηση στην φράση «φέρτε πίσω τις κλεμμένες έδρες» που τόσο χρησιμοποίησε ο ίδιος για τους αποχωρήσαντες που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά.

Την ίδια ώρα το στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να είναι αρραγές όσον αφορά την επόμενη μέρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Κυριακή Μάλαμα ίσως είναι το τέταρτο πρόσωπο με έδρα στη Βουλή που θα ακολουθήσει την οδό της ανεξαρτητοποίησης, ωστόσο η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς μια αποχώρησή της θα επιφέρει την αριθμητική ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ένθερμες υποστηρίκτριες του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνονταν χτες διατεθειμένες αν τον ακολουθήσουν. Η Γιώτα Πούλου έχει ξεκαθαρίσει πως θα παραμείνει απλή βουλέυτρια στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και η Νίνα Κασιμάτη ξεκαθάριζαν σε ιδιωτικές συνομιλίες πως δεν προτίθενται να ανεξαρτητοποιηθούν. Το αν θα επιμείνουν σε αυτήν την πρόθεση τους δεν εξαρτάται μόνο από τις πάγιες θέσεις τους, αλλά και από το τι θα ακούσουν από τον Στέφανο Κασσελάκη στην προσπάθειά του να τις προσελκύσει στο νέο του πολιτικό εγχείρημα.

Πέραν αυτών ο Στέφανος Κασσελάκης θα δημιουργήσει ένα προσωποπαγές κόμμα χωρίς θεσμική εκπροσώπηση. Υπό κανονικές συνθήκες θα χάσει δηλαδή την κατοχυρωμένη θέση του στα μέσα ενημέρωσης, ενώ θα πρέπει να πείσει τους υποστηρικτές του πως έχει ένα αυτόνομο θετικό αφήγημα για το τι θα κομίσει το νέου κόμμα του στο πολιτικό σκηνικό. Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πού θα τοποθετείται ο οργανισμός του στο πολιτικό φάσμα. Εχτές σε συνομιλίες του με κόσμο έδωσε το στίγμα πως θέλει να απευθυνθεί σε όλο το πολιτικό φάσμα και να μην περιοριστεί στην Αριστερά. Το αν υπάρχει ανάγκη για ένα ακόμα τέτοιο κόμμα στην Ελλάδα, θα κριθεί την επόμενη περίοδο.

tvopen.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button