Πώς είδε το Μαξίμου το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών του ΠΑΣΟΚ
Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης – Τι αναφέρει ανώτατο κομματικό στέλεχος της ΝΔ
Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο πρώτος γύρος της εσωκομματικής κάλπης του ΠΑΣΟΚ με το δίδυμο Ανδρουλάκη – Δούκα να οδηγείται σε δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή αποκωδικοποιούν σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς.
Τρείς ημέρες πριν η γαλάζια παράταξη γιόρταζε τα 50α γενέθλιά της με τον πρωθυπουργό από τη Ρηγίλλης να καλεί σε συσπείρωση τους αγωνιστές- φίλους της ΝΔ, ζητώντας τους να ανοιχτούν περισσότερο στην κοινωνία και προαναγγέλλοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει τρίτη κυβερνητική θητεία. Και μπορεί από θέση αρχής να μην σχολιάζουν στη ΝΔ εσωκομματικά ζητήματα άλλων κομμάτων, ωστόσο το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στο ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα χαρακτηριστικά του θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε αναπροσαρμογή της γαλάζιας στρατηγικής.
Ανώτατο κομματικό στέλεχος της ΝΔ παρακολουθώντας χθες την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ σχολίασε στο vradini.gr ότι σε περίπτωση επικράτησης του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί αφενός να εμφανιστεί πιο ενισχυμένος για τη θα έχει νωπή νομιμοποίηση, ωστόσο τα χαρακτηριστικά του ως πολιτικού αντιπάλου έχουν ξεδιπλωθεί και δεν εκτιμάται ότι θα έχει κάτι νέο να κομίσει από τη θέση της αντιπολίτευσης. Η δε περίπτωση Χάρη Δούκα θυμίζει έλεγε το «μοντέλο Κασσελάκη», καθώς δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί στη βουλή και να αντιπαρατεθεί πολιτικά με τον πρωθυπουργό, αφού δεν είναι καν βουλευτής. Επίσης, το γεγονός ότι θα πατά σε δύο βάρκες καθώς είναι και δήμαρχος Αθηναίων είναι μια συνθήκη που συνυπολογίζεται, δεδομένο ότι φαντάζει τουλάχιστον δυσκίνητο αυτό το δίπολο.
Παράλληλα, αξιολογώντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ καταλάμβανε τη δεύτερη θέση, λαμβάνοντας δυνητικά το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη χθεσινή εξέλιξη και το γεγονός ότι ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Χάρης Δούκας δεν προβληματίζει το γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς σε μεγάλο βαθμό γνωρίζουν τα τρωτά τους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εκκρεμότητα με την εκλογή ηγεσίας σε ΠΑΣΟΚ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει ανεπηρέαστες ορισμένες από τις λειτουργίες της κυβέρνησης. Σε θεσμικό επίπεδο υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα, για τα οποία θα απαιτηθεί πολιτική συναίνεση και αυτά είναι η εκλογή για νέο/α Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πενταετία 2025-2030 αλλά και η έναρξη των διαδικασιών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Διακομματική συναίνεση απαιτείται και για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο καλείται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Έτσι μένει να διαφανεί ποια στάση θα κρατήσει ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμα θέματα θεσμικής φύσεως αλλά και κατά πόσο θα μπορεί με την πολιτική του παρεμβατικότητα να πλήξει την αδιαμφισβήτητη μέχρι τώρα πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου πάντως είναι ότι οι πολιτικές ισορροπίες δεν θα αλλάξουν με τη ΝΔ να συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα.