NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

Πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ και (Νέα) Αριστερά στη Bουλή

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να εκτυλιχθεί η συζήτηση στην ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο σήμερα στην ολομέλεια, με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να προβλέπει σφυροκόπημα στην κυβέρνηση, εντός και εκτός βουλής καθώς το “κίνημα της γραβάτας” βρίσκεται ξανά στο δρόμο, με μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση χθες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση “σηκώνουν” ιδιαιτέρως την πρόβλεψη για επιβολή τεκμαρτού φόρου, κάνοντας λόγο για χαράτσι ενώ κατηγορούν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ότι έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή.

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να εκτυλιχθεί η συζήτηση στην ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο σήμερα στην ολομέλεια, με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να προβλέπει σφυροκόπημα στην κυβέρνηση, εντός και εκτός βουλής καθώς το “κίνημα της γραβάτας” βρίσκεται ξανά στο δρόμο, με μια ιδιαίτερα μαζική συγκέντρωση χθες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση “σηκώνουν” ιδιαιτέρως την πρόβλεψη για επιβολή τεκμαρτού φόρου, κάνοντας λόγο για χαράτσι ενώ κατηγορούν τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο ότι έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν την φοροδιαφυγή. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Παππάς καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ για όλους και να ενεργοποιήσει τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Αναμένεται μάλιστα να υπογραμμιστεί η ανάγκη για ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα. Προ εβδομάδας μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης περιέγραψε σε γενικές γραμμές μια πρόταση για ένα σταθερό σύστημα με έσοδα έξοδα, με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, με απλή, προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα. Μίλησε ακόμη για την κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις καθώς και την κατάργηση τεκμαρτών εισοδημάτων και τριετιών. Πρόταση που επανέλαβε και χθές στο Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο.

Η συζήτηση που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες θα είναι το βάπτισμα του πυρός για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση. Εκεί όπου επικρατεί αισιοδοξία και χαμόγελα, καθώς η πρώτη εκδήλωση στο Σεράφειο την Δευτέρα αξιολογήθηκε ως επιτυχής. Ήδη από χθες, οι 11 βουλευτές υπέγραψαν την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος και θα την αναγνώσει πριν την έναρξη της συζήτησης. Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς- που θα καταγράφεται ως τέτοια χωρίς αρκτικόλεξα προς αποφυγή συγχύσεων και παρερμηνειών- αναμένεται να δώσουν ηχηρό πρώτο δείγμα γραφής, σε ένα νομοσχέδιο που ευνοεί τις παρεμβάσεις της Κ.Ο. που απαρτίζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα. Αντίπαλος είναι ο Μητσοτάκης και η πολιτική της κυβέρνησης, τονίζουν από το στρατόπεδο της νέας Κ.Ο. ξεκαθαρίζοντας ότι θα αναδειχθεί ένα εναλλακτικό ριζοσπαστικό και προοδευτικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις. Ωστόσο, με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε την πρώτη συνύπαρξη τους με τους πρώην συντρόφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα βρίσκονται στα μπροστινά έδρανα. Οι φακοί των φωτογράφων και τα βλέμματα βουλευτών και δημοσιογράφων θα είναι σίγουρα στραμμένα στην… πάνω αριστερά πλευρά των εδράνων.

Πως θα εξελιχθεί η σχέση μετά το διαζύγιο

 

Το πρώτο τζαρτζάρισμα ήρθε την Δευτέρα με το θέμα της ψήφου για τους servicers. Αν και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς απάντησαν, από την Κουμουνδούρου το θέμα συντηρήθηκε και χθες. “Οι απορίες παραμένουν. Δεν έχει γίνει νομίζω ξεκάθαρο στον κόσμο γιατί κράτησαν αυτή τη στάση”, ανέφερε στο Κόκκινο χθες η Δώρα Αυγέρη. “Προκαλεί απορία η στάση τους, γιατί πώς λες ότι καταψηφίζεις επί της αρχής ένα νομοσχέδιο και μετά ψηφίζεις «παρών» σε διατάξεις αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία για μέτρα προστασίας της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο τόνος της επίθεσης προς τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα προσαρμόζεται ανάλογα τη συνθήκη, όμως από τις δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προκύπτει μια κοινή συνισταμένη, η απαξίωση και η επίκληση της εξωστρέφειας. Το πρώτο εμπεριέχεται στο σχήμα πως οι διασπάσεις στην Αριστερά έχουν αποτύχει, ότι το νέο εγχείρημα είναι θνησιγενές και ότι δεν υπάρχει πολιτικό επίδικο που να δικαιολογεί τις αποχωρήσεις και την ίδρυση νέου φορέα. Το δεύτερο, είναι η γραμμή για το τέλος της εσωστρέφειας που σχηματοποιείται στο αφήγημα πως αντίπαλός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι τα μεγάλα προβλήματα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Κορωνίδα στο αφήγημα της Κουμουνδούρου αποτελεί βεβαίως η δήλωση Τσίπρα από τη Ρώμη, περί πολυδιάσπασης και κατακερματισμού που ευνοεί την συντήρηση και την ακροδεξιά. Ωστόσο, η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού ότι “ο εχθρός δεν βρίσκεται εντός των τειχών”, ερμηνεύεται από ορισμένους αποχωρήσαντες ως αιχμή προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από τους ανθρώπους στον ΣΥΡΙΖΑ, το ακριβώς αντίθετο. Το σίγουρο είναι, πως η έριδα για τις ερμηνείες των παρεμβάσεων και των διαρροών του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχιστεί.

Γιατί ο Κασσελάκης ανέβασε τον πήχη των ευρωεκλογών;

 

Στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βάλει μπροστά την επιχείρηση ανύψωσης του ηθικού και συσπείρωσης. Υπό το πρίσμα του ρητού, όσο ψηλότεροι οι φράχτες, τόσο βελτιώνονται οι άλτες, θα πρέπει να ερμηνευθεί η αλλαγή γραμμής ως προς τον πήχη των ευρωεκλογών. Από το-λογικό- 17% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ψυχολογικό όριο που έθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δέκα ημέρες πριν σε συνέντευξη του στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο πήχης ανεβηκε στην “απόλυτη ανατροπή”, δηλαδή στην νίκη στις ευρωεκλογές. Με λίγα λόγια, σχεδόν διπλασιάστηκε. Η Δώρα Αυγέρη προσπάθησε χθες να δώσει την εξήγηση: “Όταν κάποιος δίνει μια μάχη, δίνει μια μάχη για να κερδίσει τον αντίπαλό του, και αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη”. Καθόλου παράλογο επιχείρημα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, ο άμεσος ανταγωνιστής δηλαδή της ΝΔ. Θεσμικά τουλάχιστον. Προκύπτει ωστόσο το εξίσου εύλογο ερώτημα, ποιος είναι ο πήχης για να κριθεί ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης; Στελέχη του κόμματος, επισημαίνουν ότι στην πραγματικότητα αυτός είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου. Σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ χθες το απόγευμα, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έσπευσε να χαμηλώσει εμμέσως ξανά τον πήχη: “οι ευρωεκλογές είναι ένα πρόκριμα, αλλά νομίζω ότι ο μεγάλος πολιτικός στόχος είναι οι βουλευτικές εκλογές και η κυβερνητική αλλαγή”.

ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button