Πρώην επικεφαλής της ΕΕ Μπαρόζο: Ο Πούτιν δεν ήθελε την ύπαρξη ανεξάρτητης Ουκρανίας
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν ότι δεν ήθελε να υπάρχει η Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος, κατά τη διάρκεια μίας από τις 25 συναντήσεις που είχαν, αποκαλύπτει ο Μπαρόζο στο Euronews σε μια αποκλειστική συνέντευξη
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν ότι δεν ήθελε να υπάρχει η Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος, κατά τη διάρκεια μίας από τις 25 συναντήσεις που είχαν, αποκαλύπτει ο Μπαρόζο στο Euronews σε μια αποκλειστική συνέντευξη
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την Ουκρανία ως «τεχνητή χώρα που δημιουργήθηκε από τη CIA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και δεν ήθελε την ύπαρξή της, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Euronews σε μια αποκλειστική συνέντευξη.
Ο Μπαρόζο, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2004 έως το 2014, δήλωσε ότι ο Πούτιν τού είπε ότι «στόχος του ήταν να εμποδίσει την Ουκρανία να γίνει πλήρως ανεξάρτητο κράτος».
Είπε ότι η πρόθεση του Πούτιν ήταν η Ουκρανία να παραμείνει στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου ως κράτος – δορυφόρος, όπως η Λευκορωσία.
«Το γνωρίζω διότι μίλησα μαζί του γι’ αυτό», ανέφερε.
«Δεν θέλει να υπάρχει η Ουκρανία ή, αν υπάρχει, να είναι κάτι σαν τη Λευκορωσία χωρίς καμία ανεξαρτησία όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ή σχετικά με την άμυνα μπορεί να είναι ένα υποτελές κράτος. Αυτός είναι ο στόχος του», είπε.
«Ο Πούτιν είναι ο ηγέτης εκτός Ευρώπης που συνάντησα τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας μου. Τον συνάντησα 25 φορές. Ξέρω τι αισθάνεται. Το ξέρω», δήλωσε ο Πορτογάλος πρώην πρόεδρος.
Η πρώτη εισβολή του Πούτιν στην Κριμαία και τη Γεωργία, καθώς και οι δολοφονίες της δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια του Ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο, οι οποίες σχετίζονται με το Κρεμλίνο, έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαρόζο.
Θυμήθηκε ότι τότε οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούσαν την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας ως «ειδική περίπτωση».
Και είπε ότι πιστεύει πως η Κριμαία δεν θα επιστρέψει ποτέ στον έλεγχο των Ουκρανών στο πλαίσιο μελλοντικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.
«Είχαμε κατά νου ή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν κατά νου ότι η Κριμαία είναι μια ειδική περίπτωση. Γι’ αυτό σήμερα, ειλικρινά, κανείς δεν πιστεύει πως η Ουκρανία θα πάρει πίσω την Κριμαία. Αυτή είναι η πραγματικότητα», ανέφερε.
Παρά τις έντονες προειδοποιήσεις για τις προθέσεις του Πούτιν, τα κράτη – μέλη της ΕΕ ήταν επιφυλακτικά ως προς την επιβολή αυστηρών κυρώσεων λόγω εσωτερικών οικονομικών ανησυχιών, σύμφωνα με τον Μπαρόζο, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.