NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

Ποιοι δελφίνοι βγαίνουν μπροστά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις 10 Ιουνίου

Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν στη... γωνία τους πολιτικούς τους αρχηγούς και εύχονται να αντικατασταθούν

Το βράδυ της 9ης Ιουνίου, με τη λογική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίαρχου Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Όλοι θα ξεκινήσουν να αμφισβητούν τη δυναμική της κυβέρνησης, αλλά κανένας δεν θα μπορεί να το κάνει ουσιαστικά, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες κυρίως στην κεντροαριστερή «πολυκατοικία». Πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν στη… γωνία ορισμένους πολιτικούς αρχηγούς και ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους. Οι φήμες στη δημοσιογραφική πιάτσα δίνουν και παίρνουν και τα σενάρια είναι πάρα πολλά σχετικά με τους επίδοξους δελφίνους, κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα επιδιώξουν να προξενήσουν περισσότερη φθορά από αυτήν που θα υποστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το βράδυ των ευρωεκλογών.

Διαγραφές και μεταγραφές

Αναντίρρητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το πρόσωπο που έχει λοιδορηθεί και πολεμηθεί όσο κανείς στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Τα σενάρια αναφέρουν πως εφόσον πάρει ένα καλό ποσοστό, τότε ο πρόεδρος θα είναι, όπως λέει ο λαός, καβάλα στο άλογο και δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς, τουλάχιστον σε εσωκομματικό επίπεδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπορούσε κάλλιστα να δείξει την πόρτα της εξόδου σε οποιονδήποτε τολμήσει να πει το παραμικρό για τη σταθεροποίησή του στην «ηλεκτρική καρέκλα» της Κουμουνδούρου. Όπως αναφέρουν πηγές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «τότε ο Στέφανος θα μπορεί να φέρει ακόμη και δικά του πρόσωπα κάνοντας ένα καταστατικό συνέδριο και να προχωρήσει σε αλλαγές στα όργανα του κόμματος».

Διακαής πόθος του φαίνεται πως αποτελεί η ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ προσώπων με τον… παλιό τοξικό δυναμισμό. Ο ίδιος έχει εκφράσει πως είναι ανοιχτός σε συνεργασίες με αρκετά στελέχη κεντροαριστερών συνδυασμών που μπορούν να βγουν μπροστά για να προσπαθήσουν να «πλήξουν» τη Νέα Δημοκρατία. Ένα από αυτά τα πρόσωπα θεωρείται αναμφίβολα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βάσει των μετρήσεων αναμένεται να βγει ενισχυμένη στη βραδιά των ευρωεκλογών, καθώς και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είναι προς το παρόν
στα… αζήτητα. Βέβαια, η συνταγή είναι… παλιά και δοκιμασμένη, με όσους ασκούν κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρουν πως οι πολίτες έχουν κρίνει και τα δύο πολιτικά πρόσωπα στο παρελθόν.

Περιμένουν στη γωνία τον Στέφανο Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλήσει σε επίπεδο ποσοστών; Όλα δείχνουν πως θα δρομολογηθούν εξελίξεις, κα θώς αρκετοί Συριζαίοι περιμένουν στη γωνία τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ήδη -δεξιά και αριστερά, όπου σταθούν κι όπου βρεθούν- πως το κόμμα έχει χάσει την αριστερόστροφη κατεύθυνσή του. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται πως είναι έτοιμοι στην πρώτη ευκαιρία να δημιουργήσουν ξεκάθαρες σκιές αμφισβήτησης στο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις και το κόμμα θα οδηγηθεί σε δεύτερη διάσπαση, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προς το παρόν, όπως τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί οι συνεργάτες του, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να επιστρέψει, ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 15%. Αν όμως ο Στέφανος γράψει ποσοστά κοντά στο 20%, τότε κανείς δεν θα μπορεί να του πει τίποτα σχετικά με το πολιτικό παρόν και μέλλον του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως δείχνει πως θέλει να ασχοληθεί κυρίως με το Ινστιτούτο του, προσπαθώντας να προχωρήσει στο δικό του rebranding, και αναμένει προς το παρόν σιωπηλός τις εξελίξεις.

Αλλαγή… πράσινου αρχηγού;

Οι καλά γνωρίζοντες τα δρώμενα στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ήδη πως η εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αμφισβήτηση της αποδοχής του Νίκου Ανδρουλάκη ως προς το πολιτικό έρεισμα που διαθέτει να «πείσει» ότι εκείνος είναι ο πραγματικός ηγέτης στην Κεντροαριστερά, που μπορεί να βγει μπροστά και να αντιμετωπίσει το… μακρινό 2027 τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είναι αυτήν τη στιγμή παντοδύναμος.

Σε περίπτωση που το κόμμα καταλάβει την 3η θέση, πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, υπάρχουν πληροφορίες πως στελέχη του κόμματος όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ή η Νάντια Γιαννακοπούλου θα επιχειρήσουν κάποια «κίνηση» για… ματ κατά του Νίκου Ανδρουλάκη στην «πολιτική
σκακιέρα» της Χαριλάου Τρικούπη.

Ορισμένοι διατείνονται πως υπάρχουν και κάποιες τάσεις από άλλα στελέχη να κινηθούν ολίγον τι εκδικητικά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον Νίκο Παπανδρέου και τον Γιάννη Μανιάτη. Όμως, σύμφωνα με τις εσωκομματικές εκτιμήσεις, οι προαναφερθέντες θα επιλέξουν τον δρόμο της νηνεμίας, εφόσον εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που θεωρείται ως λογική πολιτική κίνηση.

Φλερτ με τη Νέα Αριστερά

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται να είναι έτοιμος να ζητήσει την προσχώρηση αρκετών στελεχών της Νέας Αριστεράς στο κόμμα του. Υπάρχουν σκέψεις του προέδρου, οι οποίες έχουν διατυπωθεί σε ορισμένα ρεπορτάζ, να «φλερτάρει» πολιτικά και με δυναμισμό στελέχη από το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση και της Έφης Αχτσιόγλου, εφόσον αυτό δεν καταφέρει να πιάσει το επιθυμητό 3% το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχει κάτι τέτοιο είναι να προσφέρει κάποια θέση σε στελέχη που ενδεχομένως να θεωρήσουν πως δεν υπάρχει πολιτικό μέλλον στη Νέα Αριστερά.

Μπετόν η ΝΔ για Μητσοτάκη

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει καμία αμφισβήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς απέδειξε πως παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις από το 2019 και μετά, όταν και ανέλαβε τα ηνία της χώρας, κατάφερε να κρατήσει τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη ενωμένη.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button