NewsΕπικαιρότηταΚόσμοςΠόλεμοςΠολιτική

Παγκόσμια κατακραυγή κατά του Ισραήλ μετά το νέο χτύπημα στη Γάζα με στόχο τη Χαμάς αλλά με νεκρούς 40 αμάχους: Κατάπαυση πυρός ζητάει ο Μακρόν

Το νέο χτύπημα του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων που είχε ως στόχο στελέχη της Χαμάς αλλά προκάλεσε το θάνατο 40 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή.

Το νέο χτύπημα του Ισραήλ σε καταυλισμό εκτοπισμένων που είχε ως στόχο στελέχη της Χαμάς αλλά προκάλεσε το θάνατο 40 αμάχων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή.

Η παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον καταυλισμού στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Το Ισραήλ απάντησε ότι η επίθεση είχε στόχο κτιριακό συγκρότημα της Χαμάς, παρότι η ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας χαρακτήρισε το περιστατικό “πολύ σοβαρό” και είπε ότι ο στρατός λυπάται αν προκάλεσε δεινά σε αμάχους.

«Η σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στις σκηνές των προσφύγων στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκάλεσε 40 ‘μάρτυρες’ και 65 τραυματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάγιρ.

  • Στο μεταξύ η Αίγυπτος καταδίκασε σήμερα «τον σκόπιμο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των σκηνών εκτοπισμένων» στη Ράφα.

Από το Κάιρο το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σε ανακοίνωσή του από το Ισραήλ «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Κατάπαυση πυρός ζητάει ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα πολυάριθμα θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στην Ράφα και ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν. Δεν υπάρχουν στην Ράφα ασφαλείς ζώνες για τους παλαιστίνιους πολίτες. Απευθύνω έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίους και άμεση κατάπαυση του πυρός», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην Ράφα.

Η βία εναντίον αμάχων στη Γάζα “δεν είναι πλέον δικαιολογημένη”, λέει η Ρώμη

Η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινές επιθέσεις με στόχο παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα δεν είναι πλέον δικαιολογημένες, σε μια από τις πιο σφοδρές επικρίσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ρώμη εναντίον της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης.

“Υπάρχει μια αυξανόμενα δύσκολη κατάσταση, την οποία ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών που δεν έχουν καμία σχέση με την Χαμάς και αυτό δεν μπορεί πλέον να δικαιολογείται. Παρακολουθούμε την κατάσταση με απόγνωση”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Ο Κροσέτο δήλωσε ότι, επί της αρχής, η Ιταλία συμφώνησε με την ισραηλινή απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση και τον παλαιστινιακό λαό.

Το Σάββατο η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι συναντήθηκαν στη Ρώμη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα στον οποίο επανέλαβαν τη στήριξή τους για εκεχειρία και κάλεσαν την Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους.

Η Ιταλία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την Χαμάς. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρώμη χαρακτήρισε “απαράδεκτη” την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου να επιδιώξει εντάλματα σύλληψης για Ισραηλινούς ηγέτες.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτική, τόνισε η Μπέρμποκ

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την οποία ζητεί από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει σεβαστή, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πριν την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Κανένας Ισραηλινός όμηρος δεν θα αφεθεί ελεύθερος, αν τώρα περισσότεροι άνθρωποι χρειαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε σκηνές», δήλωσε η Μπέρμποκ αναφερόμενη στους νέους εκτοπισμούς Παλαιστινίων στο νότιο τμήμα της Γάζας λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει για όλους, και για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ συμπεριφέρεται στον πόλεμο», τόνισε.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

¨Οπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μαίρη Αρώνη

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, η συζήτηση στο Συμβούλιο θα διεξαχθεί μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων, του Κατάρ και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Προσερχόμενος σήμερα το πρωί στο Συμβούλιο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ακούσουν τις ιδέες των ομολόγων τους «για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις Παλαιστινιακές Αρχές». Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν επίσης στο πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε μια ειρηνευτική διαδικασία και σε μια λύση δύο κρατών.

Ο Ζ. Μπορέλ αναφέρθηκε στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εντάλματα σύλληψης στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, καθώς και σε τρία ηγετικά στελέχη της Χαμάς, λέγοντας ότι «πρέπει να σεβαστούμε το έργο του Διεθνούς Δικαστηρίου και να το αφήσουμε να αποφασίσει, χωρίς εκφοβισμούς». Πρόσθεσε, ότι η κατηγορία για αντισημιτισμό προς το Γενικό Εισαγγελέα είναι «απαράδεκτη» «και πολύ βαριά». Σημείωσε, επίσης, ότι με τους άραβες ομολόγους, θα συζητηθεί το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Ράφα, παρά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου να τις αναστείλει αμέσως. «Αυτό είναι το δίλημμα της διεθνούς κοινότητας», είπε: πώς να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή ισραηλινή επίθεση με τουλάχιστον 30 νεκρούς σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ράφα.

Παράλληλα, οι συζητήσεις στο Συμβούλιο θα επικεντρωθούν στην επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Ο Ζ. Μπορέλ ανέφερε ότι θα παρουσιάσει την πρότασή του, σχετικά με την ανανέωση της μη στρατιωτικής συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα (EUBAM Rafah), προκειμένου να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας. Εξήγησε ότι η ΕΕ έχει λάβει αιτήματα από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να μελετήσει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας της αποστολής.

Στο Συμβούλιο, αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί με όλα τα κράτη μέλη για να προωθήσει μια κοινή θέση της ΕΕ που να βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών.

Ισραηλινή στρατιωτικός εισαγγελέας δηλώνει πως ερευνάται το “πολύ σοβαρό” συμβάν στη Γάζα

Η ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε σήμερα “πολύ σοβαρό” το αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα που, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές της Γάζας, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων και δήλωσε πως μια έρευνα των ενόπλων δυνάμεων μετά την ενέργεια συνεχίζεται.

“Οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα, κάτι που δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στην πιο πλήρη έκταση”, δήλωσε η υποστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.

“Οι IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) εκφράζουν τη λύπη τους για τυχόν πρόκληση σωματικών βλαβών σε μη μαχητές στη διάρκεια του πολέμου”.

Στο μεταξύ, το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, προειδοποίησε σήμερα πως τα ισραηλινά πλήγματα στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα μπορεί να “παρεμποδίσουν” τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η χώρα του Κόλπου ανησυχεί μήπως “οι βομβαρδισμοί περιπλέξουν τις εν εξελίξει διαμεσολαβητικές προσπάθειες και παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Ερντογάν: «Η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να λογοδοτήσουν οι βάρβαροι»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε την υπόσχεση ότι η χώρα του θα κάνει «ό, τι είναι δυνατόν» ώστε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και «οι βάρβαροι να λογοδοτήσουν».

«Αυτή η σφαγή, που έγινε μετά την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου (της Χάγης) για τον τερματισμό των επιθέσεων, αποκάλυψε για μία ακόμα φορά το στυγνό και προδοτικό πρόσωπο του κράτους τρομοκράτη», μετά την χθεσινή πολύνεκρη επίθεση του ισραηλινού στρατού στην Ράφα.

«Οπως ο Χίτλερ, ο Μιλόσεβιτς (πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας), ο Κάρατζιτς (πρώην σέρβος ηγέτης της Βοσνίας) και άλλοι φαραώ της Ιστορίας που θαυμάζουν, δεν θα αποφύγουν την κατάρα. Ως Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ζητήσουμε λογαριασμό από τους βαρβάρους αυτούς, τους δολοφόνους αυτούς, που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωπιά», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν .

Ο στρατός ερευνά θανάτους Παλαιστίνιων κρατουμένων

Το Ισραήλ διεξάγει έρευνα για θανάτους Παλαιστινίων που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και σχετικά με ένα κέντρο κράτησης που διαχειρίζεται ο στρατός, όπου μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι σημειώθηκε κακοποίηση κρατουμένων, δήλωσε σήμερα η ανώτατη εισαγγελέας των ενόπλων δυνάμεων.

Επικαλούμενη μαρτυρίες πρώην κρατούμενων και ενός γιατρού από τη βάση Σντε Τέιμαν, η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights) ανέφερε τον περασμένο μήνα πως κρατούμενοι υπέστησαν βαριά βία με αποτέλεσμα κατάγματα, εσωτερική αιμορραγία ακόμη και θάνατο.

Παλαιστίνιοι έχουν κατηγορήσει επίσης Ισραηλινούς στρατιώτες ότι προκάλεσαν θανάτους κρατουμένων στη διάρκεια του σχεδόν οκτάμηνου πολέμου στη Γάζα.

“Μέχρι σήμερα, έχουν ξεκινήσει 70 έρευνες της στρατιωτικής αστυνομίας που έχουν εγείρει υποψίες για ποινικά αδικήματα”, δήλωσε η υποστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι, η στρατιωτική γενική εισαγγελέας, σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.

«Αυτές οι έρευνες εξετάζουν επίσης ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο κέντρο κράτησης Σντε Τέιμαν και τους θανάτους κρατουμένων ενώ κρατούνταν από τις IDF. Αντιμετωπίζουμε αυτές τις κατηγορίες πολύ σοβαρά και λαμβάνουμε δράση για να τις διερευνήσουμε».

Hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button