NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΠολιτική

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει rebranding στον Αλέξη Τσίπρα

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συζήτησης του με την Ξένια Κουναλάκη,

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συζήτησης του με την Ξένια Κουναλάκη, ο Αλέξης Παπαχελάς του απηύθυνε την πρόσκληση να μιλήσει στην εκδήλωση της Καθημερινής για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης πριν από έξι μήνες. Είχε κατά συνέπεια όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί και να επιλέξει προσεκτικά την αυτοκριτική στην οποία προέβη, αυτοκριτική που όλα δείχνουν είναι μέρος του rebranding που έχει αποφασίσει για το όνομα του και την πολιτική του παρουσία.

Και δεν είναι ενδιαφέροντα μόνο όσα είπε ο κ. Τσίπρας για την Novartis και τον νόμο των τηλεοπτικών αδειών αλλά και για την ίδια τη μεταπολίτευση και τα κορυφαία πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο σε αυτή.

Την οποία μεταπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτήρισε τομή στην σύγχρονη ιστορία της χώρας και την μετάβαση στην καλύτερη δημοκρατία που είχε ποτέ η Ελλάδα. Έκανε λόγο μάλιστα για πολιτικό αριστοτέχνημα και δημοκρατία της κανονικότητας. Έχει ενδιαφέρον τι θα λένε για αυτές τις αναφορές όσοι στο Σύνταγμα τα χρόνια των μνημονίων φώναζαν πως η χούντα δεν τελείωσε το 73.

Τα εύσημα στον Κωσταντίνο Καραμανλή είναι κάτι παραπάνω από προφανή και αυτά τα εύσημα γίνονται ακόμη πιο σημαντικά όταν ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί και κριτική στην αριστερά του 74 λέγοντας επί λέξει : «Είχε άδικο η αριστερά τότε που έλεγε ότι ήταν απλή αλλαγή νατοϊκής φρουράς».

Η δεύτερη επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα που έχει ενδιαφέρον είναι οι ίδιες ευθύνες που επιρρίπτει σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για τα στραβά της μεταπολίτευσης και κατά συνέπεια για την χρεοκοπία της χώρας.

Μάλιστα πιο αιχμηρός είναι ο πρώην πρωθυπουργός για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1990, δηλαδή για την διακυβέρνηση Σημίτη, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ από το 1990 και μετά μετατοπίστηκε στην σοσιαλδημοκρατία και σε μια φορολογική πολιτική που έδωσε φοροασυλία, φοροδιαφυγή, φοροαποφυγή με αποτέλεσμα και να μην υπάρχουν πόροι να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και έτσι να δημιουργηθούν τα μεγάλα ελλείμματα. Η χώρα σταμάτησε να παράγει και να φορολογεί. Και στη συνέχεια τα ίδια ακολούθησε και η Νέα Δημοκρατία μετά».

Καταρρίπτει έτσι το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ ότι για την χρεοκοπία της χώρας φταίει η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. 

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας δεν αφήνει ούτε την αριστερά έξω από τις ευθύνες για την χρεοκοπία της χώρας λέγοντας ότι «και η αριστερά παραγνώρισε τους κινδύνους εκείνη την περίοδο των μακροοικονομικών ανισορροπιών».

Το επόμενο κεφάλαιο που ξαναγράφει αφορά τον Ανδρέα Παπανδρέου και την όποια σχέση του με αυτόν.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρξε ποτέ οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου και ότι είναι ανοησίες όσα λένε περί μίμησης της φωνής του και των πρακτικών του. Και μάλιστα αυτή η επισήμανση έρχεται λίγες μέρες μετά από την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη ότι ο πολιτικός που θαυμάζει και έχει σαν πρότυπο είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όμως ο κ. Τσίπρας δεν μένει εκεί αλλά ασκεί κριτική στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως ενώ στην αρχή της πορείας του μπήκε για να χτυπήσει το κατεστημένο στο τέλος της έγινε ο ίδιος κατεστημένο. Μάλιστα προσθέτει και κάτι άλλο που έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για το πώς αντιμετωπίζεται σήμερα ιστορικά ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Λέει λοιπόν του με πλήρη συναίσθηση της αλήθειας αυτού που καταθέτει ότι «εάν δεν υπήρχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να τον στείλει στο ειδικό δικαστήριο, με την σύμπραξη της αριστεράς και αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη της, ίσως να ήταν τελείως διαφορετικό το αφήγημα που θα κάναμε σήμερα για τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Σε πολύ απλά ελληνικά, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι το Ειδικό δικαστήριο και η αθώωση του Παπανδρέου οδήγησαν στην επανεκλογή του στην πρωθυπουργία και καθάρισαν την αρνητική εικόνα που ίδιος είχε προκαλέσει για τον εαυτό του όλο το προηγούμενο διάστημα με το σκάνδαλο Κοσκωτά και την δεύτερη θητεία του ΠΑΣΟΚ 1985- 1989. Και λέει και κάτι πιο σημαντικό πως, αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, σήμερα η εικόνα του Ανδρέα Παπανδρέου ίσως θα είχε αρνητικό πρόσημο και όχι θετικό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το είχε πει κάπως διαφορετικά: έναν πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στο ειδικό δικαστήριο, τον στέλνεις σπίτι του.

Η τελευταία αφήγηση του Αλέξη Τσίπρα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να κάνει με το τρίτο μνημόνιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, που εξελέγη με σύνθημα θα καταργήσω τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο και θα τα σκίσω στα σκαλιά της Βουλής, παραδέχτηκε ότι «η Ελλάδα δεν είχε καμία δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της αν δεν έπαιρνε νέα δανειακή στήριξη. Η άλλη έξοδος θα  ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ». Άρα ασχέτως της καταστροφικής διαπραγμάτευσης  του πρώτου εξαμήνου, που την παραδέχτηκε και ο ίδιος στην Ξένια Κουναλάκη, προκύπτει αβίαστα ότι τα περί εξόδου από τα μνημόνια ήταν απλώς μια φενάκη και στη χειρότερη μια κοροϊδία. 

Μάλιστα, την γείωση στην Ευρωπαΐκή πραγματικότητα που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο, στην πιο πιστή τήρηση του και στην έξοδο τελικά από τα μνημόνια, ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία που την διαχειρίστηκε το κόμμα του φοβικά.

Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ευτυχής που η δική του κυβέρνηση επί της ουσίας έβαλε τέλος στον αντιαμερικανισμό που επικρατούσε στην ελληνική κοινωνία λέγοντας πως ο ίδιος ως πρωθυπουργός έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Τσίπρας κλείνει με ειλικρίνεια την αφήγηση του περιγράφοντας τα τρία πράγματα για τα οποία είναι περήφανος όσον αφορά την διακυβέρνηση του. Την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την συμφωνία των Πρεσπών και την έντιμη διακυβέρνηση που άσκησε. Και για τα τρία στην πραγματικότητα λίγοι μπορούν να διαφωνήσουν ότι δεν έχει δίκιο,  ασχέτως τι λένε δημοσίως.

topontiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button