NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Νόμος η θανάτωση των αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία

Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μαζική θανάτωση αδέσποτων σκύλων, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και φιλοζωικών οργανώσεων.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι θα ρυθμίσει το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού αδέσποτων σκύλων. Μετά από έντονη συζήτηση που διήρκησε δύο ημέρες, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε σήμερα τα ξημερώματα με 275 ψήφους υπέρ και 224 κατά. «Υπέρ» ψήφισαν οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί τους.

Η επιμονή του Τούρκου προέδρου να προωθήσει το θέμα ως προτεραιότητα εκδηλώθηκε τον Ιούνιο, ύστερα από έκθεση οργάνωσης για «ασφαλείς δρόμους και υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια από επιθέσεις σκύλων ή σε τροχαία που προκλήθηκαν από αδέσποτους σκύλους. Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων σε πολλές πόλεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι το νομοσχέδιο θα περάσει πριν από την διακοπή των εργασιών της Βουλής, δηλαδή σήμερα, 30 Ιουλίου.

Η ευθύνη εναποτίθεται στους δήμους

Ξαπλωμένοι αδέσποτοι σκύλοι κοντά στην Πλατεία Ταξίμ
Μόνο αδέσποτοι σκύλοι με επιθετική συμπεριφορά ή λοιμώδη νοσήματα θα υποβάλλονται σε ευθανασίαΕικόνα: Yasin Akgul/AFP

Το θέμα έχει έντονα πολιτικό χαρακτήρα και έχει φέρει σε αντιπαράθεση την κυβερνητική συμμαχία με την αντιπολίτευση, που ελέγχει τους μεγαλύτερους δήμους μετά την ιστορική ήττα του ΑΚΡ στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Ο νέος νόμος εναποθέτει την ευθύνη στους δήμους, που υποχρεούνται να συγκεντρώσουν τα περίπου τέσσερα εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά της χώρας, να τα στειρώσουν και να τα τοποθετήσουν σε καταφύγια. Από αυτά θα υποβάλλονται σε ευθανασία μόνο σκυλιά με επιθετική συμπεριφορά ή λοιμώδη νοσήματα. Ωστόσο η χωρητικότητα των καταφυγίων είναι μικρή, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε επιθετική συμπεριφορά των σκυλιών και σε μαζική σφαγή τους. Δεν είναι περίεργο που ο νόμος αυτός έχει ονομαστεί «νόμος σφαγής».

Η γενική εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να ασκήσει πίεση στους μεγάλους και εύπορους δήμους, που θα επωμιστούν το βάρος της εφαρμογής του νέου νόμου, αφού υπάρχει και πρόβλεψη ότι τυχόν ανυπακοή από αρμόδιο υπάλληλο θα τιμωρείται με φυλάκιση 2 ετών. Η ένταση με το Ισραήλ, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την οικονομία και τώρα αυτός ο νέος νόμος που εξαντλεί την αυστηρότητά του στα ζώα, μας προετοιμάζουν για μια δύσκολη περίοδο στην Τουρκία το επόμενο διάστημα.

dw.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button