Η ΣΥΜΜΑΧIΑ ΤΩΝ… ΖOΜΠΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡAΣ
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας επιδιώκουν τη συγκρότηση ενός αντι-μητσοτακικού μπλοκ ενόψει των ευρωεκλογών γιατί γνωρίζουν ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουν πολιτικά
ΣΧΗΜΑ ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΪΝ: Έρχεται νέα ευρωπαϊκή «τερατογένεση»
Με έναν χρόνο διαφορά από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιούσε τους πολίτες να μην επιτρέψουν τον κίνδυνο μιας πολιτικής «τερατογένεσης», ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας δρομολογούν με «όχημα» την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου το πρώτο σχήμα «Φρανκενστάιν» στο Ευρωκοινοβούλιο. Παρότι προεκλογικά «σφάζονται» καθημερινά, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού από τη σειρά κατάταξης των κομμάτων τους στις ευρωεκλογές θα κριθεί ποιος θα έχει την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά την επόμενη μέρα, όλα δείχνουν ότι το σκηνικό αυτό θα μεταβληθεί άρδην από την επομένη της ευρωκάλπης.
Ήδη άλλωστε μια σειρά από στελέχη τόσο της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη όσο και της Νέας Αριστεράς αφήνει δημοσίως να εννοηθεί ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου σε βάθος χρόνου να συγκροτήσουν ένα αντι-μητσοτακικό μέτωπο κόντρα στην κυβέρνηση. Είναι άλλωστε και ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουν πολιτικά και να καταστήσουν ορατή την παρουσία τους, αφού μέχρι σήμερα ούτε σοβαρή και ισχυρή πρόταση εξουσίας έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν στον δημόσιο διάλογο, ούτε ηγέτη με πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά δύνανται να αντιπαραβάλουν στον πρωθυπουργό.
Ξαναζωντανεύει το «μέτωπο των ηττημένων» του Τσίπρα
Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνουν έμπειρα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ, η ένωση των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς είναι μονόδρομος μετεκλογικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας ώστε να συγκροτήσουν ένα «μέτωπο των ηττημένων». Υπενθυμίζεται ότι στις παραμονές των περσινών εκλογών της 21ης Μαΐου ο πρωθυπουργός σημείωνε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας πολιτικής τερατογένεσης είναι η ισχυρή ΝΔ. Τηρουμένων των αναλογιών, κάτι ανάλογο ισχύει και στην επικείμενη αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές, όπου μπορεί μεν να μην υπάρχει ο κίνδυνος συγκρότησης κυβέρνησης ηττημένων, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας ενός μετώπου που θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στην πορεία ολοκλήρωσης του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην πολιτική σταθερότητα εντός της χώρας αλλά και θα είναι ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα θλιβερή πορεία τους. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μπλοκ-πρόβα τζενεράλε για τη μετέπειτα συνεργασία τους στις εθνικές εκλογές το 2027.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σενάριο περί μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δεν κινείται στα όρια του μεταφυσικού. Αντιθέτως, όχι μόνο μετριέται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά δείχνει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον έναν στους δύο ψηφοφόρους κυρίως των τριών πρώτων κομμάτων. Στον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα το ποσοστό αυτό σε ορισμένες δημοσκοπήσεις αγγίζει ακόμη και το 70%, ενώ πλειοψηφική είναι η θετική στάση στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Νέας Αριστεράς. Τάση που εκ των πραγμάτων δεν περνάει απαρατήρητη από τις ηγεσίες αυτών των κομμάτων, οι οποίες, αν και υπό άλλες συνθήκες θα ξόρκιζαν το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα με ρεαλισμό.
Κοινές υποψηφιότητες
Προσώρας βεβαίως, ειδικά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια σκληρή, δημόσια μάχη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης με εκατέρωθεν επιθέσεις που θυμίζουν περισσότερο κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και λιγότερο διαμάχη μεταξύ δύο όμορων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει σπεύσει να θέσει ως χρονικό για την αναζωογόνηση του κόμματός του τις εθνικές εκλογές και όχι τις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του κόμματος στις εθνικές εκλογές. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει την κριτική, αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό για τον ίδιο και το κόμμα του – κάτι που έχουν σπεύσει να επισημάνουν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει θέμα συνεργασιών για μετά τις ευρωεκλογές. Άλλα στελέχη όμως έχουν ήδη τοποθετηθεί σχετικά. Ενδεικτικά οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά., παρότι δεν μιλούν ανοικτά για κεντρική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, έχουν προτείνει οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στην ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ ο τελευταίος είχε απευθύνει κάλεσμα σε εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, «για προγραμματική σύγκλιση και κοινές υποψηφιότητες στην ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ».
Σχέδια… ομογενοποίησης
Αναφανδόν υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται εδώ και μήνες ο Χρήστος Σπίρτζης, στον βαθμό που έχει μιλήσει για την ανάγκη ομογενοποίησηςτων δύο κομμάτων στονδρόμο προς τις ευρωεκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάλι το έντονα αρνητικό κλίμα για συνεργασίες που υπήρχε μέχρι τις αυτοδιοικητικέςεκλογές δεν υπάρχει πλέον. Παρότι θέτουν ως προϋπόθεση να μην είναι ο
Κασσελάκης αρχηγός για να ξεκινήσουν τη σχετική συζήτηση, θεωρούν ότι υπάρχουν στελέχη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Νέα Αριστερά με τα οποία θα μπορούσαν να συνεννοηθούν.
Οι υπέρμαχοι μιας τέτοιας προοπτικής μάλιστα μνημονεύουν την προ μηνών δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος με αφορμή τη νίκη του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων είχε τονίσει ότι «η ανατροπή είναι εφικτή όταν ενώνουμε τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δημοκρατικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες αλλά και με όραμα». «Σε καμία περίπτωση δεν μας αφήνει αδιάφορους η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας, όταν μάλιστα είμαστε αντιμέτωποι με την επικυριαρχία της Δεξιάς και της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θέλει να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού μπλοκ απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ.