Αυτό είναι το “υβριδικό” μοντέλο ενοικίασης που ήρθε για να μείνει στην ελληνική αγορά
Ένα "υβριδικό" μοντέλο ενοικίασης το οποίο έρχεται να δώσει λύση και στους ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά ή παραμελημένα ακίνητα, αρχίζει να καλλιεργείται στην αγορά.
Η μέση τιμή ενοικίασης ακινήτου ανά τετραγωνικό μέτρο στην Αττική, εκτινάχθηκε στα 10 ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ενώ στα βόρεια προάστια, ανέβηκε ακόμη περισσότερο στα 10,77 ευρώ.
Τα νότια προάστια έχουν φτάσει στα 12 ευρώ και για να πέσει κάποιος στην περιοχή των 8 ευρώ, πρέπει να κατευθυνθεί ή στα δυτικά προάστια (περίπου 8 ευρώ με βάση τα στοιχεία της Σπιτόγατος) ή στα Ανατολικά. Ακόμη και το κέντρο του Πειραιά που γνωρίζει μεγάλη ζήτηση τον τελευταίο χρόνο έχει ανεβάσει τη μέση τιμή ενοικίασης στα 9,6 ευρώ τα ανά τετραγωνικό.
Τι μένει λοιπόν για τους υποψήφιους ενοικιαστές που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να αγοράσουν ιδιόκτητη στέγη; Ή η απομάκρυνση από τις περιοχές υψηλής ζήτησης (φαινόμενο που παρατηρείται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις) ή ο συμβιβασμός με ένα παλαιότερο ακίνητο το οποίο όμως μπορεί να παρουσιάζει τόσα τεχνικά ζητήματα ώστε απλώς το μειωμένο ενοίκιο να είναι το “αντάλλαγμα” για την αύξηση του λειτουργικού κόστους.
Με αυτά τα δεδομένα, στην αγορά αρχίζει να καλλιεργείται ένα “υβριδικό” μοντέλο ενοικίασης το οποίο έρχεται να δώσει λύση και στους ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά ή παραμελημένα ακίνητα με αποτέλεσμα αυτά να μην πιάνουν υψηλό (σε ορισμένες περιπτώσεις και καθόλου ενοίκιο) αλλά και στους ενοικιαστές που δεν θέλουν να δίνουν 1000 ευρώ τον μήνα για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών.
Τι προβλέπει το υβριδικό μοντέλο; Ο ενοικιαστής γίνεται μέρος μιας συμφωνίας για την ανακαίνιση του ακινήτου καλύπτοντας πιθανό χρηματοδοτικό κενό του ιδιοκτήτη. Ουσιαστικά, αναλαμβάνει με δικούς του πόρους τα έξοδα ανακαίνισης και το ποσό που δαπανά είτε συμψηφίζεται με τα ενοίκια αντίστοιχων μηνών είτε χρησιμοποιούνται ως τη βάση για να ενοικιαστεί το ακίνητο με χαμηλότερο μηνιαίο μίσθωμα.
Τα πλεονεκτήματα του υβριδικού μοντέλου; Ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να εκταμιεύσει κεφάλαια για να ανακαινίσει ένα κλειστό ακίνητο. Ακόμη και αν η είσπραξη του ενοικίου ξεκινήσει ύστερα από 12 μήνες, ουσιαστικά έχει κέρδος καθώς χωρίς την υβριδική συμφωνία, το ακίνητο απλώς θα παρέμενε κλειστό αποδίδοντας μηδενικό εισόδημα ή ζημιές (σ.σ διότι ακόμη και στα κλειστά διαμερίσματα ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται κανονικά ενώ οι ιδιοκτήτες δεν απαλλάσσονται από κοινόχρηστα, τέλη και πιθανές ζημιές που θα προκύψουν).
Όσο για τον ενοικιαστή, διαθέτει ένα πολύ μικρότερο κεφάλαιο σε σχέση με αυτό που θα απαιτούνταν για να αγοράσει το δικό του σπίτι και ταυτόχρονα εξασφαλίζει ένα πολυετές συμβόλαιο με σταθερό μηνιαίο μίσθωμα το οποίο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα δεδομένα της αγοράς.