Γιατί παθαίνουμε ουρολοιμώξεις και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό
Είναι μια από εκείνες τις καταστάσεις που όλες θέλουμε να αποφύγουμε, αλλά δυστυχώς τα βακτήρια και οι λοιμώξεις δεν κάνουν διακρίσεις.
Είναι μια από εκείνες τις καταστάσεις που όλες θέλουμε να αποφύγουμε, αλλά δυστυχώς τα βακτήρια και οι λοιμώξεις δεν κάνουν διακρίσεις.
Η ουρολοίμωξη είναι ιδιαίτερα συχνή, ειδικά στις γυναίκες, και μπορεί να προκαλέσει απίστευτη ενόχληση και δυσφορία. Η αίσθηση του καψίματος κατά την ούρηση και η συνεχής ανάγκη να πηγαίνεις στην τουαλέτα είναι αρκετά συνηθισμένα συμπτώματα, αλλά το γιατί συμβαίνουν και πώς να τις αποφύγουμε είναι κάτι που δεν έχουμε πάντα ξεκάθαρο στο μυαλό μας.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά στις αιτίες που οδηγούν σε ουρολοιμώξεις και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αποφύγουμε!
1. Σεξουαλική επαφή: Ο συνηθέστερος ένοχος
Όσο κι αν είναι ωραίο το σεξ, μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για την εμφάνιση ουρολοίμωξης. Όταν κάνεις σεξ, τα βακτήρια από τον κόλπο ή το έντερο μπορούν να μεταφερθούν στην ουρήθρα, προκαλώντας ανισορροπία. Η λύση είναι απλή, μετά τη σεξουαλική επαφή, φρόντισε να πας στην τουαλέτα και να αδειάσεις την κύστη σου. Έτσι, μειώνεις την πιθανότητα ανάπτυξης λοιμώξεων.
2. Η δυσκοιλιότητα δεν είναι μόνο ενοχλητική, είναι και επικίνδυνη
Η δυσκοιλιότητα είναι κάτι που όλοι μας έχουμε νιώσει, αλλά πέρα από την αίσθηση της «βαρύτητας», μπορεί να επηρεάσει και το ουροποιητικό μας σύστημα. Όταν η κύστη δεν αδειάζει σωστά λόγω της δυσκοιλιότητας, τα βακτήρια μένουν παγιδευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για λοίμωξη. Εάν η δυσκοιλιότητα είναι συχνό πρόβλημα, είναι καλύτερο να συμβουλευτείς το γιατρό σου και να αναζητήσεις τρόπους για να βελτιώσεις την πεπτική σου λειτουργία.
3. Κρατάς τα ούρα σου
Πόσο συχνά το κάνεις αυτό; Βρίσκεσαι στο δρόμο, περιμένεις να φτάσεις στο σπίτι ή στη δουλειά και δεν θες να σταματήσεις για να πας στην τουαλέτα; Μην το κάνεις! Όσο και αν φαίνεται «εύκολο» να καταπιέζεις την ανάγκη σου, το να κρατάς τα ούρα για πολλές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ουρολοίμωξης. Η καλύτερη λύση είναι να μη διστάζεις να πας στην τουαλέτα όταν το σώμα σου το ζητάει.
4. Το ταμπόν και τα εσώρουχα μπορεί να παίξουν ρόλο
Δεν είναι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε κατάλληλα για την υγιεινή μας. Τα ταμπόν, για παράδειγμα, αν δεν αλλάζονται συχνά, μπορεί να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, τα εσώρουχα που δεν είναι από φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι, ενδέχεται να κρατούν περισσότερη υγρασία και να ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Για αυτό, φρόντισε να επιλέγεις βαμβακερά εσώρουχα και να αλλάζεις συχνά το ταμπόν σου.
5. Η σημασία της ενυδάτωσης
Δεν το λέμε μόνο για να ακούγεται ωραίο, το να πίνεις αρκετό νερό πραγματικά βοηθάει να μειώσεις τον κίνδυνο για ουρολοιμώξεις. Όταν καταναλώνεις αρκετά υγρά, οι φυσικές λειτουργίες του οργανισμού σου είναι σε καλύτερη ισορροπία και τα ούρα «καθαρίζουν» τις «ανεπιθύμητες» ουσίες από τον οργανισμό. Δεν χρειάζεται να περιοριστείς μόνο στο νερό, αλλά φρόντισε να πίνεις πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
6. Η εγκυμοσύνη και οι ουρολοιμώξεις
Η εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στο σώμα και να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Αυτό συμβαίνει λόγω της πίεσης που ασκεί το έμβρυο στους ουρητήρες, η οποία μπορεί να προκαλέσει τη στάση των ούρων. Αν είσαι έγκυος, καλό είναι να κάνεις τακτικούς ελέγχους και να παρακολουθείς προσεκτικά την κατάσταση του ουροποιητικού σου συστήματος.
7. Σακχαρώδης διαβήτης
Αν δεν έχεις τον σακχαρώδη διαβήτη υπό έλεγχο, μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπη με περισσότερες ουρολοιμώξεις από άλλους. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα είναι το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Η καλύτερη λύση είναι να φροντίσεις τη διατροφή σου, να παρακολουθείς τα επίπεδα του σακχάρου σου και, φυσικά, να συμβουλευτείς το γιατρό σου για να ρυθμίσεις τον διαβήτη.
Τι να κάνεις τελικά
Όλες αυτές οι αιτίες οδηγούν σε ουρολοιμώξεις, αλλά το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίζεις το σώμα σου καθημερινά. Η καλή υγιεινή, η σωστή ενυδάτωση και η προσοχή στις συνήθειες σου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και αν νιώθεις οποιοδήποτε σύμπτωμα ή έχεις αμφιβολίες, μην το καθυστερήσεις! Επισκέψου το γιατρό σου και φρόντισε να προλαμβάνεις τις καταστάσεις πριν εξελιχθούν.