NewsΕγκληματικότηταΕπικαιρότηταΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚοινωνίαΚόσμος

Ο συλληφθείς ως δράστης της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο

Τα εκπαιδευτικά μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, λέει η σύμβουλος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Rebecca Schönenbach. Αυτό είναι εμφανές και στην περίπτωση του ύποπτου δράστη από το Μαγδεμβούργο.

Τα εκπαιδευτικά μέτρα από μόνα τους δεν αρκούν για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, λέει η σύμβουλος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Rebecca Schönenbach. Αυτό είναι εμφανές και στην περίπτωση του ύποπτου δράστη από το Μαγδεμβούργο.

Ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Ο ύποπτος δράστης συνελήφθη. Πρόκειται για τον Taleb A., γιατρό που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία και ζει στη Γερμανία από το 2006.

Προκειμένου να αποτραπεί η ριζοσπαστικοποίηση, συζητούνται επανειλημμένα μέτρα πρόληψης και εκπαίδευσης. Η σύμβουλος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Rebecca Schönenbach γράφει στο X “Η εκπαίδευση δεν αποτρέπει τη ριζοσπαστικοποίηση […]”

Το Euronews τη ρώτησε τι εννοεί με αυτό. Η Schönenbach εξηγεί: “Καλά μορφωμένοι άνθρωποι μπορούν να βρεθούν σε οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες- ιστορικά, ομάδες όπως η ισλαμιστική Hizb ut Tahrir, η οποία είναι απαγορευμένη στη Γερμανία, έχουν διαφημιστεί σε πανεπιστήμια. Ριζοσπαστικές αριστερές τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PFLP [“Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης”], το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στην ΕΕ, στρατολογούν επίσης φοιτητές, κάτι το οποίο είναι επίσης εμφανές στα γερμανικά πανεπιστήμια από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Με αυτά τα παραδείγματα θα ήθελα να επισημάνω ότι η εκπαίδευση δεν αποτρέπει αυτόματα τη ριζοσπαστικοποίηση, επομένως τα εκπαιδευτικά προγράμματα από μόνα τους δεν αρκούν ως προληπτικό μέτρο”.

Οι ριζοσπαστικές δηλώσεις του Talib A.

Στην περίπτωση του Talib A., είναι πλέον σαφές ότι επί χρόνια μοιραζόταν ισλαμοφοβικές ιδέες στο διαδίκτυο και συμπαθούσε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Ήθελε να δημιουργήσει μια ακαδημία για πρώην μουσουλμάνους με το AfD και, σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, είπε: “Ποιος άλλος πολεμά το Ισλάμ στη Γερμανία;”.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, οι γερμανικές αρχές είχαν ήδη λάβει προειδοποιήσεις από τη Σαουδική Αραβία για τον Talib A.

Ο Ταλίμπ Α. δραστηριοποιούνταν κυρίως στο Χ (πρώην Twitter). Προανήγγειλε αντίποινα κατά του γερμανικού κράτους στην πλατφόρμα. “Σας διαβεβαιώνω ότι η εκδίκηση θα έρθει 100% σύντομα. Ακόμη και αν μου κοστίσει τη ζωή μου”. Κατηγόρησε το γερμανικό κράτος για εξισλαμισμό και επίσης δημοσίευσε τον Ιούνιο: “Χρειαζόμαστε το AfD για να προστατεύσει την αστυνομία από τον εαυτό της”.

Το Euronews ρώτησε τη Rebecca Schönenbach πώς αξιολογεί τη ριζοσπαστικοποίηση των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων στο Χ:

“Η δυνατότητα διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης δεν υπάρχει μόνο στο Twitter, οι άνθρωποι σε μεγαλύτερη ηλικία στοχοποιούνται και σε άλλες κοινωνικές πλατφόρμες. Σε γενικές γραμμές, η γενιά άνω των 50 ετών είναι πιο πιθανό να μοιράζεται ψευδείς ειδήσεις, καθώς είναι προφανώς λιγότερο ικανή να τις αναγνωρίσει από ό,τι οι νεότεροι χρήστες του διαδικτύου. Στην περίπτωση του δράστη από το Μαγδεμβούργο, ωστόσο, συντρέχουν αρκετοί παράγοντες, η δραστηριότητα του Χ δείχνει μια ριζοσπαστική στάση, αλλά είναι αμφίβολο αν η ριζοσπαστικοποίηση έλαβε χώρα στο διαδίκτυο”.

Η Schönenbach επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής “δεν υπάρχουν δημόσια επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με το κοινωνικό περιβάλλον του δράστη του Μαγδεμβούργου, την ψυχική ασθένεια, τις προσωπικές επαφές ή άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ριζοσπαστικοποίησή του”.

Ο Τάλεμπ Α. έχει ήδη καταγγελθεί στις αρχές

Η Schönenbach συνεχίζει: “Το βέβαιο είναι ότι είχε ήδη καταγγελθεί στις αρχές από τουλάχιστον δύο άτομα, οπότε ήταν εμφανής εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια. Αυτό εγείρει επίσης το ερώτημα αν το επαγγελματικό του περιβάλλον έχει καταγράψει προβλήματα συμπεριφοράς”. Προς το παρόν, ωστόσο, είναι πάρα πολλά ασαφή “για να προβούμε σε σαφείς δηλώσεις”, προσθέτει η Schönenbach.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel, η μήνυση κατά του Τάλεμπ Α. κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Η καταγγελία αναφερόταν σε αναρτήσεις του Α. στο Χ, στις οποίες έλεγε ότι η Γερμανία θα “πληρώσει ένα τίμημα” για την υποτιθέμενη δίωξη των Σαουδαράβων προσφύγων. Η κρατική εγκληματολογική υπηρεσία της Σαξονίας-Άνχαλτ (LKA) διερεύνησε την καταγγελία. Από την αξιολόγηση του LKA προέκυψε ότι από τις δηλώσεις δεν προέκυψε καμία συγκεκριμένη απειλή.

Η οργάνωση Säkuläre Flüchtlingshilfe ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι είχε έρθει σε επαφή με τον φερόμενο ως δράστη στο παρελθόν. Η τελευταία εξωδικαστική επαφή πραγματοποιήθηκε το 2018. “Αρχικά, υπήρχαν σχέδια συνεργασίας για τον συντονισμό της βοήθειας προς τους άθεους πρόσφυγες από τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή απέτυχε”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Έκτοτε, η επαφή με τον Taleb A. πραγματοποιήθηκε μόνο μέσω δικηγόρων και δικαστηρίων. Ο σύλλογος αναφέρει ότι τα μέλη του κατέθεσαν καταγγελία στην αστυνομία το 2019 “μετά τις πιο χυδαίες συκοφαντίες και λεκτικές επιθέσεις του”. “Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε κανένα λόγο που να εξηγεί την εκστρατεία δυσφήμισης και την επιθετικότητα των κατηγοριών του”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, έγινε τώρα επίσης γνωστό ότι ο φερόμενος ως δράστης επρόκειτο να εμφανιστεί στο δικαστήριο του Μαγδεμβούργου στις 19 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από το έγκλημα. Σε βάρος του είχε εκδοθεί διαταγή επιβολής ποινής για “κατάχρηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης” στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2024. Ο Α. είχε ασκήσει έφεση.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button