Ρωσία: Η απόφαση των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Μπάιντεν ρισκάρει με την απόφαση να δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει βαθιά στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα λάβει ταχεία απάντηση, δήλωσε σήμερα ο Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, ο Ρώσος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Δημοσιεύματα και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως στο Κίεβο να βομβαρδίζει ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει προμηθευτεί ο ουκρανικός στρατός από τις ΗΠΑ.
«Αυτοί οι τύποι, η κυβέρνηση Μπάιντεν, προσπαθεί να κλιμακώσει την κατάσταση στο μέγιστο όσο έχουν ακόμη την εξουσία, όσο την ασκούν», είπε η κυρία Μπούτινα, 36 ετών, εκλεγμένη με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
«Τρέφω την ελπίδα πως ο (εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ θα ανακαλέσει την απόφαση αυτή, αν πράγματι έχει ληφθεί, διότι σοβαρά, διακινδυνεύουν στο ξέσπασμα του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το Ρόιτερς, επικαλούμενο δυο Αμερικανούς αξιωματούχος και πηγή του ενήμερη σχετικά, ανέφεραν χθες πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε την απόφαση να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύει πλήγματα με οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής που έχουν μακρά εμβέλεια εναντίον στόχων βαθιά στη Ρωσία.
Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε επίσης την πληροφορία ότι η κυβέρνηση του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου Μπάιντεν το έχει πλέον αποφασίσει. Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει την πληροφορία.
Προειδοποίηση Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη 12η Σεπτεμβρίου πως αν δοθεί έγκριση από πλευράς κυβερνήσεων της Δύσης για αυτό, η Μόσχα θα την εκλάβει ως «απευθείας ανάμιξη των χωρών μελών του NATO, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», διότι για να γίνουν τέτοια πλήγματα θα απαιτείτο η αξιοποίηση νατοϊκής στρατιωτικής υποδομής, ώστε να οριστούν οι στόχοι και να γίνουν οι εκτοξεύσεις.
Στα τέλη του Οκτωβρίου, ο κ. Πούτιν είπε πως η αμυντική βιομηχανία εργάζεται πάνω σε τρόπους ανταπόδοσης σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση ή/και σύμμαχοί της στο NATO βοηθήσουν το Κίεβο να πλήξει στόχους με δυτικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.