NewsΕπικαιρότηταΚόσμοςΚύπροςΟικονομία

Τριμερής για το Κυπριακό: Η συγκρατημένη στάση της Λευκωσίας και τα αγκάθια

Στις 15 Οκτωβρίου η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας - Μιλά στο euronews ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου

Στις 15 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια ευκαιρία.

Μια ευκαιρία για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Έχει καλέσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη της Τ/Κ κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, σε μια τριμερή συνάντηση, με στόχο να βγει από το τέλμα το Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνστανίνος Λετυμπιώτης, μίλησε στον απεσταλμένο του euronews στην Κύπρο, Απόστολο Στάικο, εξηγώντας του τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κυπριακή Δημοκρατία για να φτάσει σε αυτή την τριμερή.

Τα «αγκάθια» που θέτει η τουρκική πλευρά

«Βρισκόμαστε μετά από μία περίοδο παρατεταμένου τέλματος στο Κυπριακό», λέει ο κ. Λετυμπιώτης και προσθέτει:

«Τους τελευταίους 18 μήνες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει καταβάλει προσπάθειες, έχει επιστρατεύσει την ενεργό διπλωματία, είχε αναλάβει πρωτοβουλίες αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις του κινούνται προς την κατεύθυνση πάντοτε της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Είδαμε στην αρχή μια αδιαλλαξία από πλευράς της Τουρκίας, ακόμη και στην πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κύριο Τατάρ.

Είδαμε μια εμμονή στο να μην γίνεται αποδεκτός ο διορισμός προσωπικού απεσταλμένου (σσ: του ΓΓ του ΟΗΕ)

Είδαμε όμως ότι μέσα από την επιμονή, την συνέπεια και την συνέχεια των τοποθετήσεων αλλά και των πράξεών μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, κατέστη εφικτός ο διορισμός της κύριας Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.

Η κα Ολγκίν πραγματοποίησε μια σειρά από πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις, με αποτέλεσμα, τον περασμένο Ιούλιο, να ετοιμάσει μια έκθεση την οποία υπέβαλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και έκτοτε ο ίδιος Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, προσωπικά – και αυτό είναι κάτι το οποίο και χαιρετίζουμε και υπογραμμίζουμε- έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία βολιδοσκόπησης για να πραγματοποιηθεί αυτή η κοινή συνάντηση».

Διάθεση ρεαλισμού

Η Λευκωσία προσέρχεται στην συνάντηση με διάθεση ρεαλισμού και εξαιρετικά συγκρατημένη.

Είναι γνωστές άλλωστε τόσο οι δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ περί δύο ξεχωριστών κρατών, αλλά και η προεκλητική τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Κυπριακή πλευρά επιμένει στον διάλογο.

«Το γεγονός ότι αυτή η κοινή συνάντηση πραγματοποιείται είναι ένα θετικό στοιχείο, είναι ένα βήμα κινητικότητας, το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την κινητικότητα», υπογραμμίζει στο euronews ο κ. Λετυμπιώτης.

Και προσθέτει: «Βεβαίως, με πλήρη ρεαλισμό, έχοντας πλήρη επίγνωση των δημόσιων τοποθετήσεων από πλευράς Τουρκίας, είτε αυτές προέρχονται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον κύριο Τατάρ, είτε από τον κ. Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων. Με πλήρη ρεαλισμό, προσερχόμαστε με συγκρατημένη στάση σε αυτή την συνάντηση, αλλά με μια πολύ εποικοδομητική διάθεση ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι επιτακτική ανάγκη και είναι εφικτή και εντός του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως με σαφήνεια καθορίζεται σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μπορούν να απαντηθούν όλες οι ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Εμείς στον διάλογο τον επιδιώκαμε και τον επιδιώκουμε γιατί ακριβώς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ορθότητα των θέσεων των επιχειρημάτων μας, αλλά και στο όφελος που μπορεί να προκύψει από τη λύση του Κυπριακού για τους Ελληνοκύπριους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αλλά και για ευρύτερα την περιοχή».

Όπως προέκυψε μετά την πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όλα τα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ, βλέπουν με θετικό μάτι την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντηση.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάντως που φιλοξένησε την Παρασκευή στην Πάφο την Σύνοδο Κορυφής της MED9, όπου παρέστησαν τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φοντ ντερ Λάιεν, όσο και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, έχει ξεκαθαρίσει ότι η κυπριακή πλευρά δεν έχει βολιδοσκοπηθεί κατά πόσον μπορεί να τεντώνει λίγο τις κόκκινες γραμμές της και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά δεν προσφερόμαστε και για βολιδοσκόπηση.

Το άτυπο δείπνο μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στις 19.00 στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ανέφερε ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Φαρχάν Χακ απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button