KΟΡΟΪΔΕΥΕΙ Ο… ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΘEΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ από Σπίρτζη για τα Τέμπη
Κοροϊδεύει ο «εργολάβος του πόνου» με τον ανέξοδο αλτρουισμό του - Ζήτησε συγκρότηση ειδικής επιτροπής, ενώ γνωρίζει ότι είναι «μαϊμού» το αίτημά του για άρση της ασυλίας του
Τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του στην υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών ζήτησε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και με κοινοποίηση προς όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.
Ο πρώην υπουργός μάλιστα επικαλείται το άρθρο 86, παρ. 5 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει: «Αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».
Για να… καθαρίσει το όνομά του
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία «παρότι το ζήτησα σε όλους τους τόνους να αντιμετωπίσω τις ποικίλες υπόνοιες ή/και κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εις βάρος μου για την περίοδο 2015-2019, που διετέλεσα υπουργός Υποδομών και Μεταφορών», επικαλούμενος και την επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο Χρήστος Σπίρτζης γνωρίζει βέβαια πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες για τον ίδιο, οπότε κινείται εκ του ασφαλούς, καθώς το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έχει παραγραφεί και άρα δεν ρισκάρει τίποτα, οπότε δεν έχει και τίποτα να χάσει.
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός ζητά τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής και όχι προανακριτικής δήθεν για να μην αφήσει καμία σκιά στο όνομά του. Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση του πόνου των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών και δικαιώνει ακριβώς αυτή την κριτική.
Μπορεί μάλιστα ο Χρήστος Σπίρτζης να υποστηρίζει ότι κάνει τη συγκεκριμένη κίνηση ώστε να «καθαρίσει» το όνομά του, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια επιχείρηση εντυπωσιασμού εκ μέρους του, ενώ κρατά και το όνομά του στην επικαιρότητα.
Άλλωστε, ο Χρήστος Σπίρτζης έχει χάσει τη βουλευτική του έδρα, ενώ πλέον δεν έχει ούτε κορυφαία στελεχική θέση στο κόμμα του, καθώς έχει παραιτηθεί από το περασμένο καλοκαίρι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος η φθορά της κυβέρνησης
Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν: «Ενημερώνουμε τον κ. Μαρινάκη πως στη διάταξη του Συντάγματος που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή. Άρα δεν επικαλείται και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή».
Μόνο που ακόμη και σε αυτό το non paper ο ΣΥΡΙΖΑ παραδεχόταν ουσιαστικά ότι υπάρχει παραγραφή για τις ευθύνες του Χρήστου Σπίρτζη, μόνο που δήθεν ο ίδιος «δεν την επικαλείται». Το Σύνταγμα και οι νόμοι βέβαια δεν ενεργοποιούνται όταν κάποιος τα… επικαλείται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υπουργός του βλέπουν στο δυστύχημα των Τεμπών ό,τι ακριβώς έβλεπαν από την πρώτη στιγμή από τον Μάρτιο του 2023 ακόμη. Μια ευκαιρία για φθορά της κυβέρνησης και «έφοδο» προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας κήρυσσε πανστρατιά και ξεχνούσε την επικείμενη διαγραφή του Παύλου Πολάκη πέρυσι τέτοιο καιρό μετά το δυστύχημα, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν τέσσερις μονάδες μακριά από τη Νέα Δημοκρατία, και αυτός είναι και ο ίδιος λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, με άλλη ηγεσία πια, κάνει την ίδια λαϊκίστικη παρέμβαση στο ζήτημα, ζητώντας κεφάλια υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΑYΛΟΣ ΜΑΡΙΝAΚΗΣ:
«Το κάνει εκ του ασφαλούς, δεν οδηγείται σε ποινική δίωξη» Απάντηση στο αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη για έρευνα από τη Βουλή για το αν προκύπτουν τυχόν ευθύνες του για τα Τέμπη δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,
ο Παύλος Μαρινάκης ερωτήθηκε για το αν θα προχωρήσει και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε ανάλογα αίτημα απαντώντας πως «αυτό δεν το γνωρίζω». Ο κ. Σπίρτζης, να σημειωθεί, είχε καλέσει και τα «υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα» να πράξουν το ίδιο με εκείνον ώστε να μη φαίνεται σαν να κρύβονται πίσω από τη βουλευτική ασυλία. «Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι ο κ. Σπίρτζης γνώριζε, όταν πήρε αυτή την απόφαση, ότι η συγκεκριμένη διαδικασία -λόγω του ότι για τον ίδιο ισχύει η αποσβεστική προθεσμία γιατί η αλλαγή που κάναμε πιάνει από προηγούμενη Βουλή δηλαδή από 2019 και μετά- δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες για τον ίδιο. Άρα το κάνει εκ του ασφαλούς. Δεν οδηγείται σε ποινική δίωξη ακόμη και αν βγάλει κάποιο συμπέρασμα αυτή η διαδικασία. (…) Για να γνωρίζουμε την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.