ΣΥΡΙΖΑ: Κασσελάκης τέλος! Ευρωεκλογές με Γεροβασίλη;
Εμφύλιος και φόβοι για νέα διάσπαση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - Στο τραπέζι η καθαίρεση του προέδρου σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ή στο Συνέδριο
Από την «Political» το είχαμε επισημάνει αρκετές φορές. Ο Στέφανος Κασσελάκης πράγματι δεν έχει «στενό κύκλο». Η ομάδα που τον βοήθησε να πάρει την κομματική εξουσία ήταν «μίας χρήσης» ή τουλάχιστον έτσι την αντιμετώπιζε ο ίδιος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε σκοπό να στηριχτεί σε αυτά τα στελέχη. Αντίθετα,
τα think tanks τα οποία φτιάχνει με τη βοήθεια της Διάνας Βουτυράκου και του Ευάγγελου Αποστολάκη
έχουν ακριβώς αυτόν τον ρόλο. Του νέου στελεχικού δυναμικού που θα τραβήξει μπροστά
το κόμμα που θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Το προσωποκεντρικό κόμμα που φτιάχνει ο πρόεδρός του. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προειδοποιήσει άλλωστε. Πρώτα με τις διαγραφές των στελεχών της Ομπρέλας, που όταν είδε ότι δεν του βγαίνουν απείλησε το σύνολο των διαφωνούντων με δημοψήφισμα -επιχειρώντας να καταργήσει de facto τόσο την Επιτροπή Δεοντολογίας όσο και την Κεντρική Επιτροπή- και έπειτα με τα «αν δεν σου αρέσει να σηκωθείς να φύγεις» για τον Παύλο Πολάκη και ξανά στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όταν έβαλε και πάλι στο τραπέζι το «εσωτερικό δημοψήφισμα» για να κάμψει τις αντιδράσεις των στελεχών αναφορικά με την εκλογή των μεσαίων οργάνων του κόμματος.
Το ερωτηματολόγιο που άναψε φωτιές
Το ποτήρι όμως ξεχείλισε το Σαββατοκύριακο, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται, δημοσίευσε ένα ερωτηματολόγιο, καλώντας τα μέλη του κόμματος στο iSyriza για να απαντήσουν. Σε αυτό περιλαμβάνονταν ζητήματα λυμένα από το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι ο πρόεδρος του κόμματος ζητούσε απαντήσεις στο αν τα μέλη θέλουν να αλλάξει το όνομα του κόμματος (κάτι για το οποίο η «Political» είχε προειδοποιήσει από τον Σεπτέμβριο κιόλας), τον λογότυπο, σε ποιον ιδεολογικό χώρο θα ήθελαν να αυτοπροσδιορίζεται το κόμμα τους αλλά και ποιες αλλαγές ζητούν -προσωπικάαπό τον Στέφανο Κασσελάκη.
Όλα αυτά πέντε μέρες πριν ξεκινήσει το Έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο μάλιστα υπάρχει τέτοια αδιαφορία, που αρκετές οργανώσεις χρειάστηκε να ορίσουν συνέδρους-εθελοντές. Φαίνεται πως οι 150.000 που πήγαν να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του κόμματος δεν είναι ακριβώς… ενεργοί.
Η αντίδραση των παλιών
Η κίνηση αυτή του Στέφανου Κασσελάκη σήμανε άμεσα συναγερμό, καθώς τα στελέχη του κόμματος βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να φεύγει πια από τα χέρια τους και να μετατρέπεται σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα στα χέρια του προέδρου του, ο οποίος παίρνει κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτεί τα όργανα. Όλες οι επιλογές πια βρίσκονται στο τραπέζι, ακόμα και η ευθεία αμφισβήτηση και καθαίρεσή του σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από το 50%+1 των μελών της ή και από το ίδιο το Συνέδριο.
Ρόλο επικεφαλής της αντικασσελακικής ομάδας έχει λάβει η Όλγα Γεροβασίλη, που έσυρε και τον χορό των αντιδράσεων στην κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη, πρωτοστατώντας για τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας το πρωί της Δευτέρας.
Οι δύο ομάδες που συγκρούονται
Η Όλγα Γεροβασίλη στη δήλωσή της τόνισε ότι το Συνέδριο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «ντε φάκτο συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Οι αναφορές τόσο στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα όσο και στη δεύτερη θέση στην οποία άφησε το κόμμα μόνο τυχαίες δεν είναι. Τη σκυτάλη των δηλώσεων πήραν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Παππάς, που στράφηκαν όλοι εναντίον του προέδρου του κόμματος.
Το αίτημα υπέγραψαν τα 17 από τα 24 μέλη της ΠΓ, ενώ και τρία εξ αυτών που δεν υπέγραψαν δεν μπορούν να θεωρηθούν «οπαδοί» του Στέφανου Κασσελάκη. Πρόκειται για τους δύο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, αλλά και τη Μάγκυ Δούση που εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του, όμως θεωρείται του κλίματος του Νίκου Παππά. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν υπογράψει είναι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, η μόνη υποστηρίκτριά του Θεοδώρα Τζάκρη και η Ρένα Δούρου για άγνωστο λόγο. Εναντίον του προέδρου στρέφονται και οι δύο… στρατηγοί της νίκης του, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος άλλωστε έχει μπει στη μαύρη λίστα μετά την αποχή από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα, αλλά και ο Νίκος Παππάς. Υπέρ του εμφανίζονται αυτή την ώρα: Η
γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, οι βουλευτές Ραλλία Χρηστίδου και Πέτρος Παππάς, οι βουλευτές Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης και Έλενα Ακρίτα, τα μέλη της Κεντρικής
Επιτροπής Νίνα Κασιμάτη, Νίκος Καρανίκας και Θανάσης Οικονόμου αλλά και ο πολιτευτής Ευάγγελος Αντώναρος.