Χατζηδάκης στο OPEN: Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προανήγγειλε νέα τροπολογία για τα POS κι έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τους παρόχους
Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα στους αγρότες ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.
«Δεν τα λέω αυτά κουνώντας το δάκτυλο σε κανέναν. Έχω μεγαλώσει στην Κρήτη, ξέρω τον αγροτικό κόσμο. Η κυβέρνηση προχώρησε έως εκεί που μπορούσε» είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αν η χώρα ξεφύγει και δεν έχουμε μία σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να υπάρξει ευχαρίστηση στην αρχή αλλά ύστερα, όσοι πουν: “Ωσαννά” θα λένε μετά: “Σταύρωσον Αυτόν”».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα παράταση για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ο υπουργός απάντησε κατηγορηματικά πώς όχι μόνο δεν θα υπάρξει παράταση αλλά έρχεται και νέα τροπολογία ώστε το πλαίσιο να γίνει πιο αυστηρό: «Υπάρχει περίπτωση να δείτε και νέα μέτρα, νέα τροπολογία, έτσι ώστε να συνεργαστούν όλοι, ιδιαίτερα οι πάροχοι των υπηρεσιών, αυτοί που κάνουν τα POS και τις ταμειακές μηχανές, έτσι ώστε να πάνε γρήγορα». Η νέα τροπολογία θα εισάγει πρόστιμα στους παρόχους που καθυστερούν ώστε όλα να τρέξουν πιο γρήγορα.
Αναφερόμενος στο πρότζεκτ αυτό, ήταν απόλυτος ότι δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να μην προχωρήσει: «Το πρότζεκτ αυτό είναι γιγαντιαίο. Από τον Σεπτέμβριο και μετά έχουν περάσει 11 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το θέμα. Από το τέλος Νοεμβρίου και μετά έχουμε κάνει μια μόνιμη ομάδα εργασίας με την αγορά, και ξεκίνησε να συνεδριάζει κάθε μέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο το πρότζεκτ αυτό να μην προχωρήσει. Είναι ζήτημα εκσυγχρονισμού και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πρότζεκτ είναι συνδεδεμένο με το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει ένα σημαντικό κομμάτι χρηματοδότησης της χώρας».
Παράλληλα, δεν έκλεισε το παράθυρο για έκτακτη ενίσχυση στους ευάλωτους (όπως για παράδειγμα ένα έκτακτο επίδομα Πάσχα), σημειώνοντας «εάν υπάρχει περίσσευμα το δίνουμε, δεν τα κρατάμε για εμάς, δίνουμε όσα αντέχουμε».
Αγρότες
«Ο ΕΦΚ δεν επιστρεφόταν, άρχισε ένα επιστρέφεται το 2022-2023 και είναι 82 εκατ. ευρώ. Οι άλλες κατηγορίες των πολιτών θα συνεχίσουν να το πληρώνουν τον φόρο, στους αγρότες θα επιστραφεί. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες» σημείωσε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης.
« Έχουμε υψηλότερους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Πρέπει να βάλουμε 5 δισ. στην άκρη για να μειώνουμε το χρέος της Ελλάδας. Αν η χώρα ξεφύγει και δεν έχουμε μία σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, μπορεί να υπάρξει ευχαρίστηση στην αρχή αλλά ύστερα, όσοι πουν: “Ωσαννά” θα λένε μετά: “Σταύρωσον Αυτόν”».
«Υπάρχουν κάποια όρια. Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ειδικά το πρόβλημα στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Δεν υποτιμώ το πρόβλημα των υπολοίπων, αλλά οριακά μπορεί να είναι καλύτερα. Στη Θεσσαλία πράγματι έχουν πληγεί» είπε επίσης.
«Στις τράπεζες γενικώς σε όλο τον κόσμο τα επιτόκια έχουν ανέβει ως μέτρο συγκράτησης του πληθωρισμού. Αν συγκρίνετε, οι διαφορές των δικών μας επιτοκίων, σε σχέση με των ευρωπαϊκών είναι μικρότερη. Ναι είναι μεγαλύτερα αλλά η διαφορά μας μίκρυνε».
Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο έκτακτου δώρου το Πάσχα, απάντησε: «Εάν υπάρχει περίσσευμα το δίνουμε, δεν τα κρατάμε για εμάς. Δίνουμε όσα αντέχουμε»
«Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος έχουμε δώσει 220 εκατ. επιπλέον. Πρέπει όμως να κρατάμε ένα ζύγι γιατί θα ξεφύγει το πράγμα. Έχουμε δύο σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και τα στεγαστικά δάνεια».
«Δεν θέλουμε να πάμε στις επόμενες εκλογές με τη λογική “δώσε τα όλα” και να διαλύσουμε τη χώρα. Η ακρίβεια και το στεγαστικό αποτελούν τα δύο μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε υπερτριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης συγκριτικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης.
Τηλεπικοινωνίες
«Δουλειά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών είναι να επιβάλλει κανόνες και πρόστιμα στις περιπτώσεις παραβάσεων. Τελείως ειλικρινά, βγαίνεις και λες: “Δεν έχω” και σε αποκαλούν ανάλγητο. Η δουλειά του Υπουργείου Οικονομικών είναι και το “φρένο” για να μην ξεφύγουμε. Αν υπάρχει περίσσευμα, δεν το κρατάμε για εμάς αλλά το δίνουμε. Δεν γνωρίζουμε ποιες ανάγκες ενδεχομένως να παρουσιασθούν μέσα στη χρονιά. Πρέπει να κρατάμε ένα ζύγι και επαναλαμβάνω: Δίνουμε όσα αντέχουμε», προσέθεσε ο υπουργός.
Κατώτατος μισθός
«Ο κατώτατος μισθός θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Μαρτίου, μετά την εισήγηση της υπουργού Εργασίας, αφού έχει προηγηθεί διαβούλευση. Το πρώτο ψηφίο θα αρχίζει από “8”» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το τοπίο αν το καθαρό ποσό θα ξεπερνά τα 700 ευρώ.