Νέα Υόρκη: Πολιτική αντιπαράθεση & σφοδρές αντιδράσεις για τη ροζ ελληνική σημαία
Την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ροζ ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια που παρουσιάστηκε σε εικαστική έκθεση στο ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.
Για «παρερμήνευση του έργου της» έκανε λόγο η καλλιτέχνιδα Γεωργία Λαλέ μετά την απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη να αποσυρθεί η ροζ ελληνική σημαία από έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Με δήλωση της στον ΑΝΤ1 ανέφερε: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου: Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στην ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».
Η ροζ ελληνική σημαία είναι μέρoς έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ που φιλοξενείται στο προξενείο και όπως αναφέρει η δημιουργός, θέλει να τονίσει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά των γυναικών. Η καλλιτέχνιδα, με αυτό το έργο, επιχειρεί να ευαισθητοποίησει το κοινό μέσω της χειροποίητης σημαίας της που υφάνθηκε από σεντόνια που της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες.
«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» αναφέρει η περιγραφή της έκθεσης.
Η Γεωργία Λαλέ είναι μια εικαστική και περφόρμανς καλλιτέχνης από την Αθήνα που εδρεύει τώρα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η ίδια δέχθηκε την απόφαση με αμηχανία και προτίμησε μια λιτή δήλωση μέχρι να της ανακοινωθεί και επίσημα ότι αποσύρεται το έκθεμα. Σε μια συνέντευξη στο παρελθόν έχει δηλώσει για την δουλειά της: «Πιστεύω ότι κάθε έργο τέχνης που δημιουργείται είναι πολιτικό. Είναι πολιτικό γιατί είμαστε κοινωνικά όντα και ό,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την αντανάκλαση της εποχής μας».
Έντονη ήταν η συζήτηση για το θέμα στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. «Διαφωνώ με αυτό που έγινε. Να μην λογοκρίνεται η τέχνη», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Από τη δική του πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως «κανείς δεν συζητά για λογοκρισία της τέχνης. Εάν είχε ανέβει το έργο σε σε οποιαδήποτε ιδιωτική γκαλερί δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το ελληνικό προξενείο είναι “στενό ελληνικό κράτος” με αποστολή των διπλωματικών αρχών να είναι και η ανάδειξη των εθνικών συμβόλων».
Μετά την απόσυρση του έργου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης άσκησε δριμεία κριτική στον κύριο Γεραπετρίτη αναρτώντας φωτογραφία ενός έργου εμπνευσμένου από την αμερικανική σημαία: «Η τέχνη επιτρέπεται να παίζει ακόμα και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα από την αντίθεση της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Δεν περιμένω από τον κύριο Γεραπετρίτη να υποκλιθεί μπροστά στην τέχνη αλλά τουλάχιστον ας την αφήσει στην ησυχία της», έγραψε στη σχετική ανάρτηση.
«Θεωρώ ότι η τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται αυτό σας το λέω αξιωματικά ως δίκη μου αρχή και αυτή είναι η θέση του υπουργείου Πολιτισμού», επεσήμανε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Το θέμα είχε αναδείξει ο επικεφαλής του κομμάτι «ΝΙΚΗ» κραδαίνοντας από το βήμα της βουλής μια φωτογραφία της επίμαχης ροζ ελληνικής σημαίας, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά. Όπως υποστήριξε ο κ. Νατσιός, κάνοντας λόγο για «κουρέλι», η σημαία μας, αντί για γαλανόλευκη, είναι φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα. Ο Δημήτρης Νατσιός επανήλθε σήμερα λέγοντας πως «είναι μια μικρή νίκη εναντίον του ανθελληνισμού».
Η ροζ σημαία «άναψε φωτιές» στη Βουλή. «Η κυβέρνηση δείχνει να ενεργεί ως παραγγελιοδόχος της άκρας δεξιάς», ανέφερε από το βήμα της βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.
«Είστε ο καλύτερος χορηγός και η βασική δύναμη νομιμοποίησης και κανονικοποίησης της Ακροδεξιάς ρητορικής», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Τα ανελεύθερα απολυταρχικά αντιδημοκρατικά καθεστώτα είναι εκείνα που επιτίθενται στην τέχνη», είπε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.