Εθνική Τα ισχυρά μεγέθη 9μήνου «κλείδωσαν» το μεγάλο deal
Τα έξι δυνατά στηρίγματα του ισολογισμού - Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 791 εκατ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ πέρσι, καταγράφοντας άνοδο κατά 16%
Η εντυπωσιακή ενίσχυση των βασικών μεγεθών του ισολογισμού της Εθνικής Τράπεζας στο εννεάμηνο αποτέλεσε το «διαβατήριο» για το επιτυχημένο deal της πώλησης του 22% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο εξής η τράπεζα, ως αμιγώς ιδιωτική και με
ποιοτικούς επενδυτές στο μετοχολόγιό της, ανεβάζει τον πήχη σε υψηλότερα επίπεδα, με άξονες
τα υψηλά κέρδη, τον χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις νέες χορηγήσεις και τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα
791 εκατ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ πέρσι, καταγράφοντας άνοδο κατά 16%. Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια στο γ’ τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν στα 6,76 δισ. ευρώ, έναντι 6,55 δισ. το β’ τρίμηνο. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ενισχύθηκε περαιτέρω, καθώς διαμορφώθηκε στο 20,8% το γ’ τρίμηνο του 2023 και συνολικά στο 17,8% το εννεάμηνο του έτους.
Επιπλέον, η ανοδική τάση των καθαρών εσόδων από τόκους διατηρήθηκε στο 73% σε ετήσια βάση και 6% σε τριμηνιαία, αποτυπώνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ευνοεί τα έσοδα από τόκους δανείων, απορροφώντας το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και
χρηματοδότησης της τράπεζας.
Η Εθνική ήταν καθαρός δανειστής στη διατραπεζική αγορά και μάλιστα η πλεονάζουσα ρευστότητα ανήλθε περαιτέρω στα 7,4 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση της Εθνικής Τράπεζας αναβαθμίστηκε κατά δύο βαθμίδες σε «Ba1» από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s και σε «BB» από τον οίκο Fitch τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντανακλώντας τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, καθώς και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου και της κερδοφορίας της τράπεζας.
Έξι ισχυρά «χαρτιά» Σε ισχυρούς πυλώνες βασίστηκαν τα μεγέθη του ισολογισμού της Εθνικής κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:
1 Η αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες διαμορφώθηκε σε 4% σε τριμηνιαία βάση και αντανακλά τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στις προμήθειες λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, με αιχμή του δόρατος τις κάρτες, τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών, τα συνδυαστικά πακέτα καταθετικών προϊόντων, καθώς και τα επενδυτικά προϊόντα. Σε συγκρίσιμη βάση, αναπροσαρμόζοντας για την αποεπένδυση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 15% ετησίως.
2 Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, στα 28 δισ. ευρώ, ενώ οι εκταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του έτους και αφορούσαν κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη ναυτιλία και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων. H ανάκαμψη των εκταμιεύσεων οφείλεται κυρίως στην εταιρική τραπεζική, με την τάση στη λιανική τραπεζική να βαίνει βελτιούμενη.
3 Οι εγχώριες καταθέσεις παρέμειναν σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας αύξηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, η οποία αποδίδεται κυρίως στους πελάτες λιανικής, παρά τις αυξημένες αναλήψεις από πελάτες εταιρικής τραπεζικής στην αρχή του έτους για την αποπληρωμή δανείων.
4 Ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε μόλις στο 3,6%, ενώ ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε στο 94%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν μόλις κατά 150 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, κάτι που ήταν μέσα στις εκτιμήσεις της διοίκησης. Συνολικά, τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του έτους και ήταν μειωμένα κατά 600 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση.
5 Ο δείκτης βασικών κεφαλαίων CET15 ανήλθε σε 17,9% και ήταν αυξημένος κατά 60 μονάδες βάσης ή 0,60%, ενώ ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης ή 2% και διαμορφώθηκε στο 20,3%.
6 Η συντηρητική διαχείριση των λειτουργικών δαπανών συνεχίστηκε με τις δαπάνες προσωπικού και τα γενικά και διοικητικά έξοδα να αυξάνονται μόλις κατά 1% σε ετήσια βάση, απορροφώντας τις πληθωριστικές πιέσεις.