NewsΕπικαιρότηταΚόσμος

Η ανείπωτη τραγωδία φέρνει πολλά ρίχτερ για τον Ερντογάν: Πρόβλεψη για 60.000 νεκρούς

Ένα εκατ. άστεγοι, πείνα, επιδημίες, πλιάτσικο.

Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν την κατάσταση που προκάλεσαν οι σεισμοί πρωτίστως στην Τουρκία, αλλά και στη Συρία. Ενώ οι ελπίδες για ανεύρεση έστω και ελάχιστων ακόμη επιζώντων εξανεμίζονται οι προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών να προκαλούν τρόμο.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για απώλειες περισσότερων ακόμη και 60.000 ατόμων, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι και οι τραυματίες. Έχουν καταρρεύσει ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές πάνω από 12.000 κτίρια, ενώ κάποιες εκτιμήσεις μιλούν ακόμα και για 150.000 αγνοούμενους.

Επισήμως, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 33.000 – σχεδόν οι 30.000 είναι στην Τουρκία και πάνω από 3.500 στη Συρία.

Μικρά θαύματα

Ωστόσο οι ανέλπιστες διασώσεις συνεχίζονται πολύ μετά την κρίσιμη περίοδο των 72 ωρών έπειτα από τον σεισμό.

Νωρίς σήμερα το πρωί το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ένα 7χρονο αγόρι, ο Μουσταφά, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, ενώ η 62χρονη Ναφιζέ Γιλμάζ ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια στην πόλη Νουρνταγκί, της ίδιας επαρχίας. Και οι δύο είχαν μείνει εγκλωβισμένοι επί 163 ώρες προτού διασωθούν χθες, Κυριακή.

Η Σιμπέλ Καγιά, 40 ετών, ανασύρθηκε από τα ερείπια πενταώροφου κτιρίου στην επαρχία Γκαζιαντέπ 170 ώρες μετά τον σεισμό.

Ο 60χρονος Ερενγκούλ Οντέρ παρέμεινε κάτω από τα συντρίμμια επί 166 ώρες στην επαρχία Αντιαγιαμάν, ενώ ο 45χρονος Τσενγκίζ Πολάτ ανασύρθηκε από τα ερείπια έπειτα από 162 ώρες. Ο Πολάτ δήλωσε στους διασώστες όχι χτυπούσε μια σόμπα που βρισκόταν δίπλα του για να κάνει θόρυβο ώστε να τον ακούσουν.

Στην ίδια επαρχία τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έπειτα από 158 ώρες τον 10χρονο Ασιμά Μπαλτατσί, ο οποίος μόλις βγήκε ζήτησε από τους διασώστες ζελεδάκια με γεύση φρούτων.

Εξάλλου τα σωστικά συνεργεία στην Καχραμανμαράς έχουν επαφή με τρεις επιζώντες, που πιστεύεται ότι πρόκειται για μία μητέρα, την κόρη της και ένα μωρό.

80.000 στα νοσοκομεία, ένα εκατομμύριο οι άστεγοι

Στα νοσοκομεία νοσηλέυονται περίπου 80.000 άνθρωποι, οι άστεγοι είναι πολύ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο, ενώ πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο για τεράστια ανθρωπιστική κρίση και την εκδήλωση επιδημιών. Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας «δευτερεύουσας καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περισσότερους ανθρώπους από την αρχική καταστροφή», αν η διεθνής κοινότητα και οι κρατικοί μηχανισμοί δεν κινηθούν αποτελεσματικά.

Οι πολιτικές συνέπειες

Οι ειδικοί δεν βιάζονται να μιλήσουν για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις, αλλά είναι φανερό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλέον την ανάγκη της Δύσης για την ανοικοδόμηση της πληγείσας περιοχής στην οποία ζει το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας των 85.000.000 κατοίκων, που δίνει το 10% του τουρκικού ΑΕΠ των 820 δισ. δολαρίων.

Ήδη, φουντώνει το κύμα οργής κατά του Τούρκου προέδρου, εξαιτίας της εμπλοκής «φιλικών εργολάβων» στην κατασκευή των πολυώροφων πολυκατοικιών που κατέρρευσαν, λόγω και της «χαλαρής» εφαρμογής των οικοδομικών κανονισμών. Παράλληλα, οι περισσότεροι αισθάνονται ότι η απόκριση της κυβέρνησης Ερντογάν ήταν ελλιπής και αναποτελεσματική. Η Τουρκία δεν έχει βιώσει παρόμοια ή αντίστοιχου μεγέθους καταστροφή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Οι πολίτες της χώρας απορούν με την καθυστέρηση κινητοποίησης των Αρχών, με την έλλειψη παροχής πληροφοριών που οδήγησαν στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις διασώσεις.

«Ανοίγουμε σάκους νεκρών να δούμε εάν σε αυτούς είναι οι δικοί μας άνθρωποι, εάν σε αυτούς είναι μέσα τα παιδιά μας» αναφέρει η Μπεντιχά Κανμάζ που έχασε τον γιο, τη νύφη και τον επτά μηνών εγγονό της σε 70 δευτερόλεπτα, όσο διήρκησε ο φονικός σεισμός των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Την περασμένη Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι προσπάθειες διάσωσης και διαχείρισης της καταστροφής συνεχίζονται και στις 10 πληγείσες επαρχίες απορρίπτοντας τις κατηγορίες για μη παροχή βοήθειας αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ελλείψεις.

Και έδωσε εντολή να αρχίσουν οι συλλήψεις εργολάβων προκειμένου να κατευναστεί η λαϊκή οργή. Αρκεί όμως για να κοπάσει ο θυμός που κοχλάζει σε ολόκληρη τη χώρα και στις πληγείσες περιοχές ξεχειλίζει;

 

 

Πηγή: hellasjournal.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button