NewsΕλλάδαΚοινωνία

Τιμήθηκαν οι αγωνιστές της Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη.

Τα ιστορικά δεδομένα της εποχής παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

Τα ιστορικά δεδομένα της εποχής παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καβάλα, σε εκδήλωση στην αναθηματική στήλη για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς ναζί, την 30η Οκτωβρίου του 1944, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη.

Τα ιστορικά δεδομένα της εποχής παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καβάλα, σε εκδήλωση στην αναθηματική στήλη για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που εντοπίζεται μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ)1940-1974, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, χαρακτήρισε την 30ή Οκτωβρίου ως μέρα της απολύτρωσης της πόλης από τον Ναζιστικό ζυγό και σημείωσε ότι κατά την Ναζιστική κατοχή η Θεσσαλονίκη έχασε το ένα πέμπτο του πληθυσμού της με την εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου στο Άουσβιτς, ενώ πάρα πολλοί πέθαναν από την πείνα ή εκτελέστηκαν γιατί δεν συμμορφώθηκαν στις διαταγές των Ναζί και των συνεργατών τους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Πέτρου Λεκάκη, του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλη Λαμτζίδη, βουλευτών, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων συλλόγων, οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και πολιτών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και κόκκινων τριαντάφυλλων στην αναθηματική στήλη.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν, στο κτίριο Αρχιτεκτονικής του δήμου Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Τύπο της Εθνικής Αντίστασης στη βόρεια Ελλάδα που διοργανώθηκε από την (ΕΔΙΑ)1940-1974 και την Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Την έκθεση παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας, δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος.

Πηγή : makthes.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button