News

Ανασκόπηση του 2024: Ποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτοξεύτηκαν, ποιοι απέτυχαν;

Σε μια ταραχώδη χρονιά οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα ωστικό κύμα. Ποιος το χρησιμοποίησε καλύτερα για να εξασφαλίσει επιρροή στην Ευρώπη;

Το 2024 σημειώθηκαν πολλαπλοί πολιτικοί κλυδωνισμοί: κάποιοι ηγέτες της ΕΕ έκαναν ιππασία και άλλοι βυθίστηκαν.

Εκλογές από το Παρίσι έως το Βουκουρέστι, ένας συνεχιζόμενος πόλεμος, μια οικονομία που συνεχίζει να απογοητεύει και μια νίκη-σοκ του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές προκαλούν έναν εκτεταμένο πολιτικό πονοκέφαλο.

Ορισμένοι πολιτικοί κατάφεραν να το χρησιμοποιήσουν αυτό προς όφελός τους και να ασκήσουν επιρροή στη μηχανή των Βρυξελλών – ενώ άλλοι έμειναν παραπαίοντες.

Το Euronews εξετάζει τους νικητές και τους ηττημένους από μια ταραχώδη χρονιά.

1. ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Ντόναλντ Τουσκ

Η Πολωνία, επί μακρόν το προβληματικό παιδί της ΕΕ, επανήλθε στη μόδα υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τουσκ.

Κορυφαίο μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τουσκ ευθυγραμμίζεται στενά με τις Βρυξέλλες στο βασικό ζήτημα της Ουκρανίας. Έχει επίσης δεσμευτεί να επαναφέρει τη χώρα του στο μαντρί, αφότου το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ με τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις του.

Δεν είναι απρόσβλητος από τις εσωτερικές εντάσεις: οι δεξιοί αντίπαλοί του έχουν πέσει στις δημοσκοπήσεις από τότε που απομακρύνθηκε από την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά εξακολουθούν να τον ακολουθούν.

Παρά αυτή την εκλογική απειλή, ή ίσως εξαιτίας της, έχει καταφέρει να ασκήσει σημαντική επιρροή στις Βρυξέλλες.

Μία από τις πρώτες ενέργειες της νέας Επιτροπής, μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ήταν να δώσει το πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο σχέδιο του Τουσκ να αναστείλει τους κανόνες για το άσυλο και να επιτρέψει ουσιαστικά τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Πέδρο Σάντσεθ

Αν και από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, μαζί με τον Τουσκ, μοιάζει με έναν από τους πιο σταθερούς κεντρώους ηγέτες της Ευρώπης.

Στο σύνολό τους, οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα μήνυμα κατά του κατεστημένου στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά άφησαν την 20μελή αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών του σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην εξουσία από το 2018, η αντιπροσωπεία του εξακολουθεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην επιρροή της σοσιαλιστικής ομάδας του Κοινοβουλίου.

Κατάφερε να το μετατρέψει αυτό σε επιρροή στις Βρυξέλλες. Λίγο μετά την κατάκτηση της κορυφαίας θέσης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από την υπουργό Οικονομικών του Νάντια Καλβίνιο το 2023, διαπραγματεύτηκε επίσης ένα από τα πιο περιζήτητα χαρτοφυλάκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Τερέζα Ριμπέρα ελέγχει τώρα τόσο την αντιμονοπωλιακή πολιτική όσο και την ατζέντα της ΕΕ για το κλίμα.

Ο Μάριο Ντράγκι και ο Ενρίκο Λέτα

Αυτοί οι δύο Ιταλοί πρώην πρωθυπουργοί μπορεί να μην συμμετέχουν πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – αλλά θα ρίχνουν μια μακρά σκιά στο έργο των Βρυξελλών.

Φέτος, και οι δύο εξέδωσαν σημαίνουσες εκθέσεις που θρηνούν για την παραπαίουσα οικονομική ανάπτυξη των Ευρωπαίων, η οποία υπολείπεται των ΗΠΑ, με δράσεις που κυμαίνονται από ένα νέο ταμείο επιδοτήσεων έως την ανατροπή των κανονισμών.

Το μήνυμα αυτό ακούστηκε δυνατά και καθαρά, ενσωματωμένο στις περιγραφές θέσεων εργασίας κάθε νέου Ευρωπαίου Επιτρόπου. Η απειλή περαιτέρω οικονομικής ζημίας από τους δασμούς του Τραμπ το κάνει μόνο πιο έντονο.

2. ΟΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ

Εμανουέλ Μακρόν

Από κάθε άποψη, ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε μια καταστροφική χρονιά. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου οι ακροδεξιοί αντίπαλοί του, το Εθνικό Συναγερμό, εκτοξεύτηκαν και κατέλαβαν 30 από τις 81 έδρες- οι πρόωρες εκλογές που προκήρυξε στη συνέχεια οδήγησαν στην απώλεια της κεντρώας πλειοψηφίας του και στην Εθνοσυνέλευση.

Μια πρώτη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, υπό τον κεντροδεξιό πρώην Επίτροπο της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, κατέρρευσε καθώς προσπάθησε να αναζητήσει συναίνεση για τον προϋπολογισμό του 2025. Δεν είναι σαφές ότι ο διάδοχός του, ο Μακρονιστής Φρανσουά Μπαϊρού, θα τα πάει καλύτερα – αν και το Παρίσι δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να μειώσει ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα στην ευρωζώνη.

Ο Μακρόν, που κάποτε θεωρούνταν από τους ισχυρότερους και πιο φιλοευρωπαίους εθνικούς ηγέτες, φαίνεται τώρα ότι θα είναι μια κουτσή πάπια.

Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέλαβε το τιμόνι το 2021, μετά από μια μακρά περίοδο σχετικής σταθερότητας υπό την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών.

Όμως τα ρήγματα εντός του συνασπισμού του – που περιλαμβάνει το δικό του σοσιαλιστικό κόμμα, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP – αποδείχθηκαν δύσκολα διαχειρίσιμα, με αποτέλεσμα να αναπηδούν συχνά στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία θεωρούνταν παραδοσιακά ως ο κινητήριος μοχλός που οδηγεί την ΕΕ προς τα εμπρός.

Όμως οι επανειλημμένες ανατροπές σε νόμους της ΕΕ – κυρίως λόγω του ότι το FDP έπαθε ψυχρότητα σε θέματα όπως η σταδιακή κατάργηση των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων και η εταιρική δέουσα επιμέλεια – οδήγησαν ορισμένους στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέλος του μπλοκ δεν ήταν πλέον αξιόπιστος εταίρος.

Οι εσωτερικές εντάσεις ήρθαν στο προσκήνιο τον Νοέμβριο, όταν το FDP αποχώρησε από την κυβέρνηση σε μια διαμάχη για τη δημοσιονομική πολιτική, αναγκάζοντας τον Σολτς να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Φεβρουάριο.

Κλάους Γιοχάνις

Για τον πρόεδρο της Ρουμανίας, το ζήτημα δεν είναι τόσο το γεγονός ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί -έφτασε το όριο των δύο πενταετών θητειών- όσο η έλλειψη σαφήνειας για το τι θα επακολουθήσει.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο, ο ακροδεξιός εθνικιστής Καλίν Γκεοργκέσκου κέρδισε αιφνιδιαστικά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τα αποτελέσματα, επικαλούμενο ξένη ανάμειξη, και οι εκλογές θα πρέπει να επαναληφθούν – αναγκάζοντας τον Iohannis να δώσει διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της σταθερότητας της χώρας του.

Τα μελλοντικά σχέδια του Γιοχάνις φαίνονται εξίσου σκοτεινά. Κάποια στιγμή είχε προταθεί για μια κορυφαία θέση στην ΕΕ, ενώ είχε θέσει υποψηφιότητα και για τη θέση του ΝΑΤΟ, αλλά έχασε από τον Ρούτε.

3. ΠΟΥ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΟΥΜΕ

Μαρκ ΡούτεΜια ανάμεικτη σακούλα

Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο Μαρκ Ρούτε είχε μια μικτή χρονιά. Τον Ιούλιο, ο φιλελεύθερος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μια αξιοσημείωτη 14ετή θητεία ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας- στη συνέχεια, το κόμμα του προχώρησε σε έναν εύθραυστο συνασπισμό με το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, σπάζοντας προηγούμενα ταμπού για συμμαχίες με την ακροδεξιά.

Λίγο αργότερα, αναλάμβανε τα ηνία στο ΝΑΤΟ: ένας διακεκριμένος διορισμός, αλλά ίσως και ένας δηλητηριασμένος δισκοπότηρος, καθώς η υπερατλαντική στρατιωτική συμμαχία κατευθύνεται μέσα σε τρικυμισμένα νερά.

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί από τα νέα μέλη Φινλανδία και Σουηδία και ο αμυντικός του σκοπός δεν ήταν ίσως ποτέ πιο σημαντικός, καθώς η Ρωσία προσανατολίζεται σε μια πολεμική οικονομία.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να τρυπήσει κάτω από την ίσαλο γραμμή από το μεγαλύτερο μέλος του, με τον Τραμπ να απειλεί να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη.

Βίκτορ Όρμπαν

Η προεδρία του στην ΕΕ, που κανονικά αποτελεί πολύτιμη βιτρίνα, συνάντησε κραυγές διαμαρτυρίας και μποϊκοτάζ, αφού επισκέφθηκε τη Μόσχα και το Πεκίνο ισχυριζόμενος ότι εκπροσωπεί το μπλοκ.

Τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου του επέβαλαν πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως επειδή δεν εφάρμοσε τους νόμους περί ασύλου- έχασε τον ισχυρότερο σύμμαχό του μετά την αλλαγή της κυβέρνησης της Βαρσοβίας και κυνηγιέται στις δημοσκοπήσεις από τον πρώην σύμμαχο Πάτερ Μαγυάρ.

Αλλά, είτε του αρέσει είτε όχι, έχει παίξει τα ρέστα του στις Βρυξέλλες. Το -συχνά ασκούμενο- βέτο του επί της πολιτικής για την Ουκρανία του έχει κερδίσει λίγους φίλους, αλλά αναμφίβολα του έδωσε μόχλευση.

Μετά από χρόνια στην ερημιά που ακολούθησαν την εκδίωξή του από το ΕΛΚ, σφυρηλάτησε επίσης με επιτυχία μια ακροδεξιά ομάδα μαζί με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν- με 86 ευρωβουλευτές, η ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη είναι η τρίτη μεγαλύτερη στο Κοινοβούλιο. Μια πιθανή σύμπτωση απόψεων με μια μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει στην περαιτέρω επέκταση της επιρροής του.

Κιρ Στέρμερ

Οι εκλογές του Ιουλίου είδαν τον κεντροαριστερό Στάρμερ να κατακτά τη νίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο, βασιζόμενος στην υπόσχεση να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις και τις σχέσεις ασφαλείας με την ΕΕ.

Μετά από χρόνια διαμάχης για μια συμφωνία Brexit, την οποία ο τότε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άρχισε αμέσως να παραβιάζει, οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Βρυξέλλες είναι αναμφισβήτητα τόσο χαμηλές που μόνο καλύτερες μπορούν να γίνουν.

Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις πολλές αμυντικές και οικονομικές προκλήσεις της, η ιδέα στενότερων δεσμών με μια πυρηνική δύναμη και σημαντικό εμπορικό εταίρο θα πρέπει, θεωρητικά, να έχει απήχηση στις Βρυξέλλες.

Αλλά ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι δεν θα επανέλθει στην ενιαία αγορά του μπλοκ και τα βήματα που έχει κάνει μέχρι στιγμής -συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης τον Οκτώβριο με τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- ήταν προσεκτικά.

gr.euronews.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button