NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΟικονομίαΠολιτική

Τι ψάχνει ο Μητσοτάκης με την επιλογή Τασούλα

Οι ψηφοφορίες για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 9 Φεβρουαρίου

Eνα ισχυρό παραταξιακό μήνυμα στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάδειξη του
Κώστα Τασούλα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Οι ψηφοφορίες για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 9 Φεβρουαρίου, οπότε και θα σημάνει η αλλαγή φρουράς στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Κώστας Τασούλας, ιστορικό στέλεχος «από τα σπλάχνα» της κεντροδεξιάς παράταξης, τρεις φορές εκλεγμένος πρόεδρος της Βουλής, με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση, χαίρει της εμπιστοσύνης της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και δεκάδων άλλων βουλευτών
κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ωστόσο δεν θα τον υπερψηφίσουν αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους. Μάλιστα, καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές συνδέουν τις επιλογές του κ. Τασούλα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και του κ. Κακλαμάνη για την προεδρία της Βουλής με τη βελτίωση της δημοσκοπικής εικόνας της ΝΔ την τελευταία εβδομάδα. «Η εκλογική μας βάση χαιρετίζει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη», λένε οι παραπάνω πηγές.

Διττή σημασία

Η επιλογή του από τον Κ. Μητσοτάκη για τη διαδοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο έχει διττή σημασία, καθώς από τη μία ικανοποιεί απόλυτα τους βουλευτές, τα στελέχη αλλά και τους ψηφοφόρους της ΝΔ και ταυτοχρόνως διαθέτει τη συμπυκνωμένη πολιτική εμπειρία που απαιτείται για την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια συγκυρία ταραγμένη, με πολλαπλές παγκόσμιες γεωπολιτικές προσκλήσεις αλλά και μεγάλα εσωτερικά ορόσημα.

Ταυτοχρόνως δείχνει και κάτι άλλο. Πως με τη συγκεκριμένη επιλογή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας μετρήσει τα στοιχεία που διαθέτει από τις δημοσκοπήσεις ότι ο κ. Τασούλας έχει ικανή διείσδυση στον χώρο του Κέντρου με ποσοστό υψηλό, θα κινηθεί στο πεδίο της πολιτικής του έχοντας κατεύθυνση όχι μόνο προς τα δεξιά της κοινωνίας, αλλά και προς το Κέντρο. Άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά πως όποιος αρχηγός κόμματος δεν έχει κοντά του τους κεντρώους ψηφοφόρους, δύσκολα μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Κάτι τέτοιο ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει με τις τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες της ΝΔ και δεν πρόκειται να αλλάξει την πετυχημένη συνταγή που εφαρμόζει στην πολιτική του.

Σαφή χαρακτηριστικά

Υπενθυμίζεται ότι στη δήλωση με την οποία δημοσιοποίησε την απόφασή του για τη διαδοχή της κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «κατά το επόμενο διάστημα και σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, η πατρίδα χρειάζεται Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μακρά διαδρομή στα κοινά και με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο απορρίπτουν την κριτική της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι ο κ. Τασούλας προέρχεται από το κυβερνών κόμμα και όχι από αντίπαλη πολιτική δύναμη με το σκεπτικό ότι η «ευρύτερη αποδοχή δεν σημαίνει αναγκαστικά κάποια πρόταση πέραν της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Άλλωστε, είναι μύθος ότι σε κάθε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακολουθήθηκε αυτή η συνταγή».

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Κ. Τασούλας εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία και αποδεδειγμένα έχει τη δυνατότητα να συνθέτει και να ενώνει.

Αυλαία για την εκλογή Προέδρου

Η αυλαία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας σηκώνεται σήμερα στις 11.00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ψηφοφορία. Με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.

Εάν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμα μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρόσωπο που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν και τότε δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε μετά από ακόμα πέντε μέρες θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη ψηφοφορία. Σε αυτή, Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σε νέα διαδικασία) εκλέγεται εκείνη ή εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρόσωπο που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Οι τέσσερις υποψηφιότητες

Οι 300 της Βουλής θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των τεσσάρων προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο προεδρείο της Βουλής και συγκεκριμένα μεταξύ του τέως προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα που προτάθηκε από τη ΝΔ, του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ, της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και του συγγραφέα Κώστα Κυριακού που προτάθηκε από τη Νίκη.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη είναι αυτή του κ. Τασούλα, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από περισσότερους από 160 βουλευτές και συγκεκριμένα, από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Μάριος Σαλμάς, αλλά και οι τρεις προερχόμενοι από το κόμμα των Σπαρτιατών που είχαν υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2025.
Η θητεία της νυν προέδρου κ. Σακελλαροπούλου λήγει στις 13 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η διαδοχή στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button