NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΚοινωνίαΟικονομίαΠολιτική

Τα Kassel-economics κοστίζουν 40 δισ. και ένα… μνημόνιο!

Μέτρο προς μέτρο το ΥΠΕΘΟ αποδομεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Πάνω από 40 δισ. ευρώ κοστολογείται το… κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καταρρίπτοντας ένα προς ένα τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε προ ημερών ο… στρατιώτης Στέφανος Κασσελάκης. Σύμφωνα με το υπουργείο, το ενδεχόμενο εφαρμογής των μέτρων αυτών το πρώτο έτος θα οδηγούσε σε κόστος 16 δισ. ευρώ, εκτροχιάζοντας τον προϋπολογισμό και οδηγώντας σε φυγή κεφαλαίων από την οικονομία. Μάλιστα, αποδομεί πλήρως τα… φανταστικά μέτρα είσπραξης υπερκερδών και αναφέρει χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η κυβέρνηση Μελόνι αναγκάστηκε να πάρει πίσω την έκτακτη εισφορά στο τραπεζικό σύστημα χάνοντας την αξιοπιστία της στις χρηματαγορές. Το πακέτο των μέτρων
που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο αγνοώντας τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.

Η αναλυτική κοστολόγηση του υπουργείου δείχνει άμεσο δημοσιονομικό κόστος 16 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, ενώ για κάθε έτος έως το τέλος της τετραετίας το κόστος θα επιβαρύνεται κατά 8 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον μηδενισμό του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά αγαθά (αλεύρι, ψωμί, δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, έλαια, λαχανικά και είδη διατροφής βρεφών και νηπίων) αλλά και την ένταξη των προϊόντων ατομικής υγιεινής και περιποίησης βρεφών στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% και 13% από 24%, το υπουργείο εκτιμά το κόστος στα 2,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον, η μείωση των συντελεστών σε 21%, 11% και 5% υπολογίζεται ότι έχει δημοσιονομικό κόστος περίπου 2,4 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Σημειώνεται ότι τα έσοδα από ΦΠΑ, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2024 (με συντελεστές 24%, 13% και 6% που ισχύουν σήμερα), ανέρχονται σε 24,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επιπλέον δεν μπορεί άλλα αγαθά (πχ, ύδρευσηαποχέτευση) να έχουν διαφορετικούς συντελεστές (6% ή 23%), καθώς από την ΕΕ επιτρέπονται μόνο τρεις συντελεστές (κανονικός, μειωμένος και υπερμειωμένος).

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στην άμεση φορολογία εκτιμάται ότι θα προκαλέσει «αιμορραγία» 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς ο αναλογών φόρος εισοδήματος (έπειτα από επιστροφές) για το φορολογικό έτος 2022 μισθωτών και συνταξιούχων ανερχόταν σε 6,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ αφορούν εισοδήματα έως 200.000 ευρώ και τα 4,7 δισ. ευρώ εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Επιπλέον ο αναλογών φόρος από επιχειρηματική δραστηριότητα ανερχόταν σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά εισοδήματα έως 200.000 ευρώ και τα 600 εκατ. ευρώ έως 40.000 ευρώ.

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button