NewsΕλλάδαΕπικαιρότηταΥγεία

Σε ποιά φθηνά φάρμακα και γιατί αυξάνονται οι τιμές

«Άνοιξε» η συζήτηση για τις αυξήσεις, ομαλοποιείται η κατάσταση με τις ελλείψεις ακόμη και στα πιο απλά φάρμακα

Την επιτακτική ανάγκη εξορθολογισμού στις τιμές των φθηνών φαρμάκων με σκοπό αυτά να παραμείνουν στην Ελλάδα, να μην σταματά η παραγωγή τους αλλά και να μην επιβαρύνεται ο πολίτης, ζητούν σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον χώρο του φαρμάκου.

Αύξηση μέσα σε λογικά πλαίσια χωρίς μικροπολιτικές και λαϊκισμούς διότι στην υγεία δεν χωράνε κομματισμοί.

Φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, το υπουργείο Υγείας αλλά και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητούν να μπει τέλος σε αυτήν την κατάσταση, που δημιουργεί το σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων στα φάρμακα.

Μια από τις λύσεις που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα, είναι η ορθολογική αύξηση των φαρμάκων στα αποκαλούμενα «φθηνά φάρμακα» των οποίων οι τιμές είναι της τάξεως 1,30 ευρώ1,50 ευρώ και φτάνουν το πολύ μέχρι τα 4-5 ευρώ.

Πρόκειται για τουλάχιστον 50-70 σκευάσματα,πολλά εκ των οποίων έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν στην χώρα μας, καθώς αυτά οι εταιρείες της Ελλάδας είτε σταμάτησαν την παραγωγή τους είτε σε άλλες περιπτώσεις τα εξάγουν κατευθείαν στο εξωτερικό. Τα πωλούν σε χώρες, όπως η Γερμανία καθώς οι τιμές που παίρνουν δεν έχουν καμία σχέση με την τιμή πώλησης τους στην Ελλάδα.

«Δεν είναι δυνατόν ένα φάρμακο αγχολυτικό για το στομάχι να κοστίζει στην Ελλάδα 1,30 ευρώ, να μην υπάρχει στην αγορά, να αναγκάζεται ο ΙΦΕΤ, να το παραγγέλνει από το εξωτερικό, και να φτάνει στη χώρα μας με τιμή αγοράς 8-9 ευρώ. Έτσι επιβαρύνεται η τσέπη του πολίτη περισσότερο με βάση την συμμετοχή του από την συνταγογράφηση», τονίζει στο Vradini.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων για εξορθολογική αύξηση στις τιμές των φθηνών φαρμάκων, βρίσκει σύμφωνους όχι μόνο τους ίδιους τους φαρμακοποιούς αλλά και τις φαρμακευτικές εταιρείες και το υπουργείο υγείας.

«Αν θέλουμε να κρατήσουμε το φάρμακο στην Ελλάδα θα πρέπει να το δούμε το θέμα χωρίς πολιτικές λαικισμού, διότι στην υγεία δεν χωράνε κομματισμοί» μας λέει ο κ. Βαλτάς, τονίζοντας ότι με την ορθολογική αύξηση των σκευασμάτων, οι εταιρείες θα κρατήσουν τα σκευάσματα στην εγχώρια αγορά.

Επιπλέον, ο ίδιος σημειώνει στο «Vradini.gr» πως δεν θα επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης ο οποίος τώρα για να πάρει ένα φάρμακο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα (από τα φθηνά σκευάσματα κυρίως), θα χρειαστεί να το πληρώσει πολύ περισσότερο. Και αυτό επειδή, το φάρμακο που δεν υπάρχει στην Ελλάδα (έχει σταματήσει η παραγωγή και η διάθεση του εντός των ελληνικών ορίων επειδή δεν συμφέρει την φαρμακευτική εταιρεία), θα το παραγγείλει ο ΙΦΕΤ για παράδειγμα από την Γερμανία και θα το πληρώσει τόσο το Ινστιτούτο ακριβότερα. Στα χέρια του πολίτη θα φτάσει πολύ πιο ακριβό, αφού με την συμμετοχή του από την συνταγογράφηση θα χρειαστεί να δώσει τα τριπλάσια και τετραπλάσια χρήματα για να το αγοράσει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως μας λέει ο κ. Βαλτάς είναι τα φθηνά σκευάσματα των οποίων η τιμή εδώ (όσο κυκλοφορούσαν) ήταν της τάξεως του1,50 έως 4 ή 5 ευρώ, και όταν παραγγέλνονται από τις χώρες του εξωτερικού, φτάνουν με τιμή δεκαπλάσια. Τιμή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.

Ένα άλλο παράδειγμα που μας ανέφερε ο κ. Βαλτάς είναι ένα αντιπηκτικό φάρμακο, το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη κόστιζε 35 ευρώ, το παρήγγειλε ο ΙΦΕΤ από το εξωτερικό με το κόστος να έχει φτάσει στα 150 ευρώΚόστος που μετακυλύεται και στον ασθενή, ο οποίος το χρησιμοποιεί όπως είναι κατανοητό για χρόνια πάθηση.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξηγεί ότι αν δεν υπήρχαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν φάρμακα, το ζήτημα με τις ελλείψεις των τελευταίων μηνών θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, όπως συνέβη στην Γερμανία, η οποία δεν διαθέτει δική της παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο κ. Βαλτάς μας τόνισε ότι η κατάσταση στην ελληνική αγορά τείνει να ομαλοποιηθεί το επόμενο διάστημα, άποψη που εκφράζεται και από το υπουργείο Υγείας, το οποίο μάλιστα πριν από δύο τρεις ημέρες, εισήγαγε περισσότερα από 90 χιλιάδες εισπνεόμενα σκευάσματα, στα οποία υπήρχε μεγάλη έλλειψη.

Υπουργείο Υγείας

Εκτός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, την προτίμηση γενοσήμων σκευασμάτων που είναι παρεμφερή με τα πρωτότυπα, το υπουργείο Υγείας, ρίχνει στο τραπέζι της συζήτησης και την αύξηση των φθηνών φαρμάκων με ελάχιστη επιβάρυνση του πολίτη, από την συμμετοχή του.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα των φαρμάκων που εξακολουθούν να λείπουν από την ελληνική αγορά έθεσε την πρόταση για την αύξηση των φθηνών φαρμάκων.

«Κάποια φάρμακα που είναι εξαιρετικά φθηνά, κάτω από 10 ευρώ το κουτί, στο εξωτερικό πωλούνται 3 και 4 και 10 φορές πάνω» είπε η κ. Γκάγκα προτείνοντας πιθανότατα να ανέβουν οι τιμές σε κάποια φτηνά φάρμακα προκειμένου να μην υπάρχουν ελλείψεις (μιας και πωλούνται στο εξωτερικό). Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε πως θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.

«Μερικά πράγματα αν δεν θέλουμε να μη τα έχουμε στην Ελλάδα και να τα φέρνουμε απ’ έξω πληρώνοντας 5 φορές παραπάνω είναι καλό να τα αυξήσουμε λίγο, και μιλάμε για τα πολύ φθηνά φάρμακα». Σε ερώτηση για το ποιος θα πληρώσει τις αυξήσεις, έφερε ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε ένα φάρμακο που κάνει 3 ευρώ να πάει στα 4, και η συμμετοχή του ασφαλισμένου να ανέβει 25 λεπτά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμη ότι στην ελληνική αγορά έχουν μπει πλέον εισπνεόμενα φάρμακα, αντιπυρετικά, φάρμακα για μεταμοσχευμένους και φάρμακα για καρκίνο. Επιπλέον, μίλησε για ένα διεθνές πρόβλημα και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με άλλες χώρες επειδή έχει δική της παραγωγή φαρμάκων.

«Μπήκαν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα στην αγορά. Υπάρχει παρακεταμόλη σε κάθε μορφή και αν δεν υπάρχει το σιρόπι που έχουν συνηθίσει τα παιδιά, υπάρχει και η δυνατότητα να σπάσουν οι γονείς ένα αναβράζον δισκίο ή μέρος αναβράζοντος δισκίου στο χυμό που αρέσει στο παιδί. Αυτό είναι πολύ ασφαλές, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στο site της παιδιατρικής εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Μόνη απάντηση η ελληνική παραγωγή»

Αναφερόμενος στο θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα ο κ. Θ. Τρύφων σε δηλώσεις του στην εκδήλωση παρουσίαση του νέου εργοστασίου στην Κερατέα, δήλωσε ότι «Μόνη απάντηση σε αυτό είναι η ελληνική παραγωγή. Γι’ αυτό και χρειάζεται μία εθνική πολιτική παραγωγικής αναδιοργάνωσης».

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΦ είπε ότι «στηρίξαμε μέσα στην πανδημία, σπεύδουμε να στηρίξουμε και τώρα παράγοντας σκευάσματα τα οποία είναι σε έλλειψη στην αγορά, εις βάρος του δικού μας προγραμματισμού και των εξαγωγών». Τέλος ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με τα 45 εργοστάσια, με τα επενδυτικά πλάνα, μπορεί να ανταπεξέλθει και να καλύψει τις ελλείψεις, ειδικά με τα γενόσημα.

«Πραγματικά είναι εθνικά επικίνδυνο να εισάγουμε αυτά τα φάρμακα που μπορούμε εμείς να παράγουμε εδώ στην Ελλάδα» επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φτιάξει μια συνολική πολιτική για το φάρμακο, να εξετάσει όλα τα θέματα και τους παραμέτρους.

 

Πηγή: vradini.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button