NewsΕπικαιρότηταΚοινωνίαΠολιτική

Πώς ο Μητσοτάκης γύρισε το… ματς

Αν και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ εμφανιζόταν τριχοτομημένη μέχρι πρόσφατα, ο πρωθυπουργός πέτυχε να αντιστρέψει το κλίμα - Στις 100 οι θετικές «γαλάζιες» ψήφοι στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια - Αναμένονται και άλλες μετακινήσεις υπέρ του «ναι»

Για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εδώ και καιρό «πήρε πάνω του» και τη μεταρρύθμιση που σχετίζεται με τα ατομικά δικαιώματα για την ισότητα στον πολιτικό
γάμο, κόντρα στο ρεύμα που υπήρχε στο εσωτερικό του κόμματός του. Όλα δείχνουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, και μέσα στον Φεβρουάριο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα υπερψηφιστεί από τα δύο τρίτα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Ένας αριθμός που πριν από δυο τρεις εβδομάδες φάνταζε εξωπραγματικός, αφού η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα εμφανιζόταν τριχοτομημένη, με το ένα τρίτο να τάσσεται σκληρά υπέρ του «όχι» στο νομοσχέδιο, άλλο ένα τρίτο να φλερτάρει με την αποχή και μόλις 50 βουλευτές να δηλώνουν ότι θα το υπερψηφίσουν.

Ανεβάζουν τον πήχη

Πλέον, μετά τις διεξοδικές συζητήσεις που έγιναν στις δύο αλλεπάλληλες συναντήσεις των βουλευτών με τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο, τη γραμματέα της ΠΕ Μαρία Συρεγγέλα και τον γραμματέα της ΚΟ Σταύρο Καλαφάτη, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς ευελπιστούν βασίμως ότι ο στόχος των 100 θετικών «γαλάζιων» ψήφων είναι απολύτως επιτεύξιμος.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να υπερβληθεί ο στόχος αυτός προκειμένου να μην μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να υποστηρίξουν στη συνέχεια ότι το νομοσχέδιο πέρασε με τις δικές τους ψήφους και, ως εκ τούτου, εκείνα είναι τα μεταρρυθμιστικά κόμματα και όχι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάποιοι ανεβάζουν τον πήχη ακόμη και στους 110-120, με δεδομένο ότι αρκετοί βουλευτές περιφέρειας ή νέοι βουλευτές προοδευτικά κάμπτονται. Βεβαίως, θα μείνει ένας «σκληρός πυρήνας» περίπου 40 διαφωνούντων, αρκετοί εκ των οποίων θα απόσχουν, ενώ τουλάχιστον 12 εμφανίζονται σκληροί και έτοιμοι να καταψηφίσουν.

Κάποιοι δηλαδή θα απόσχουν από την ψηφοφορία δημιουργώντας το μικρότερο πολιτικό πρόβλημα, όμως υπάρχει η σκληρή ομάδα των 12 η οποία, αν καταψηφίσει, δημιουργεί ζήτημα δεδηλωμένης, όχι νομικό αλλά πολιτικό. Όλα αυτά εξετάζονται λεπτομερώς από τους επιτελείς του Μαξίμου, γιατί θα δώσουν πάτημα στην αντιπολίτευση για την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Ποιοι άλλαξαν άποψη

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποιοι βουλευτές θα καταψηφίσουν και αν σε αυτούς θα περιλαμβάνεται ή όχι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει επιμείνει στη διαφωνία του με το νομοσχέδιο. Πέραν του κ. Βορίδη, ο οποίος μένει να φανεί αν θα καταψηφίσει ή θα απόσχει από την ψηφοφορία, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη αποσαφηνίσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Το ίδιο και περίπου 10 με 11 ακόμη βουλευτές.

Ήδη, ωστόσο, αρκετοί δηλώνουν δημοσίως ότι μετέβαλαν άποψη. Ένας εξ αυτών είναι ο βουλευτής Καβάλας και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος από το «όχι» μετακινήθηκε στο «ναι», δηλώνοντας ότι πείστηκε από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν. Επίσης, η βουλευτής από την Ευρυτανία

political.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button